POVUKLI SVE TUŽBE

FBI otključao teroristov iPhone, ne žele reći kako

Tvrtka izvan vladinog sektora pružila je pomoć FBI-u da uđu u iPhone 5C, a na na cijelu proceduru lupili su oznaku tajnosti
Zagreb, 230914.Pametni telefon Apple iPhone 6 sluzbeno se poceo prodavati u trgovini Hgspot po cijeni od 8499kn.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Reuters / EPH / BORIS KOVACEV

Američko ministarstvo pravosuđa, odnosno njegova policijska ruka FBI, jučer su objavili da su pronašli način da otključaju iPhone ubojice iz San Bernardina, zbog čega više u tome ne trebaju pomoć Applea pa su povukli sve tužbe protiv tvrtke.

Time je okončana višemjesečna sudska trakavica između američke savezne vlade i najvrednije kompanije na svijetu oko lozinkom zaključanog telefona terorista Syeda Rizwana Farooka koji je u prosincu ubio 14 ljudi u Kaliforniji, ali se otvaraju brojna nova pitanja. Prije svega, FBI je odbio otkriti kojom su metodom postigli to da uđu u zaključani iPhone - nešto za što su i FBI i sam Apple tvrdili da nije moguće bez pisanja posebnog koda koji bi omogućio stražnji ulaz u telefon. Samo su ponovili raniju sintagmu o tome da su “prihvatili pomoć treće strane” i još su na cijelu proceduru lupili oznaku tajnosti kako ne bi iscurila u javnost i kako bi, vjerojatno, mogli istu stvar ponoviti u nekim eventualnim sljedećim slučajevima.

Appleovi odvjetnici, naravno, odmah su zatražili da im se otkrije što je FBI izveo kako bi tu očitu ranjivost iPhonea popravili na stotinama milijuna drugih telefona širom svijeta, jer je, čini se, njihova sigurnost sada kompromitirana. Prema pisanju New York Timesa, dužnosnik FBI-ja pod uvjetom anonimnosti otkrio je da je tvrtka izvan vladinog sektora pružila pomoć FBI-u da uđu u iPhone 5C, ali nije htio imenovati kompaniju, način na koji im je to pošlo za rukom niti hoće li proces biti otkriven Appleu. Isto tako, nije jasno može li ista metoga biti korištena i za upad u druge Appleove uređaje.

Ministarstvo pravosuđa sudu je podastrlo dopis od tek dva paragrafa, u kojemu su naveli da su “sada uspješno došli do podataka spremljenih na Farookovu iPhoneu i stoga više ne zahtijevaju pomoć od Applea”. FBI-evi istražitelji već pretražuju sadržaj telefona, ali nikome od američkih medija nisu htjeli otkriti što su - i ako su uopće išta - dosad pronašli. Već tjednima većina sigurnosnih eksperata ionako ponavlja da je teško vjerovati da je na ovom Farookovom telefonu išta korisno, pošto je njega odlučio ostaviti netaknutog prije odlaska u svoj suludi pohod, dok je druga dva potpuno uništio.

Melanie Newman, glasnogovornica ministarstva pravosuđa, poručila je u priopćenju da bitka oko pristupa digitalnim podacima na privatnim uređajima ovime nikako nije gotova.

“Za vladu ostaje prioritet osigurati da snage zakona mogu doći do presudnih informacija kako bi zaštitili nacionalnu sigurnost i širu javnost, bilo suradnjom s relevantnim tvrtkama partnerima, bilo kroz sudski sustav, ako ta suradnja ne urodi plodom. Nastavit ćemo tragati za svim mogućim opcijama u ovoj misiji, uključujući traženjem suradnje od proizvođača i oslanjanjem na kreativnost privatnog i javnog sektora”.

U prijevodu, američke sigurnosne snage i dalje žele tako često spominjani sudski presedan koji bi im omogućio da neometano upadaju u bilo čiji pametni telefon, a ako ga ne dobiju rado će se okoristiti uslugama spretnih hakera koji će razbiti sigurnosne postavke uređaja.

Apple je sa svoje strane poručio da “slučaj nikada nije trebao biti otvoren” i da će i dalje pomagati silama zakona u svim istragama. Budući da će im FBI teško odati svoju tajnu, poručili su i da će “nastaviti pojačavati sigurnost svojih proizvoda jer prijetnje i napadi na naše podatke postaju sve češći i sve sofisticiraniji”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:36