NEMA KANDIDATA ZA ČUVANJE OLIMPIJADE

Fijasko na Olimpijadi: Dva tjedna prije početka nemaju dosta zaštitara

Zaštitarska tvrtka G4S nije uspjela naći dovoljno kandidata za čuvanje Igara, pa će morati uskočiti država sa 3500 vojnika

Samo dva tjedna prije otvorenja 30. Olimpijskih igara u Londonu organizatori i britanska vlada upali su u neočekivane brige te su na brzinu morali s godišnjih odmora dići još 3500 vojnika i časnika kako bi zakrpali velike propuhe koji su se odjednom pojavili u sigurnosnom sustavu Igara. Do sada je britanska vojska već na poslovima osiguranja zadužila čak 13.500 vojnika te mnoštvo tehnike, bojnih brodova, avijacije i raketnih snaga. No ni to nije bilo dostatno pa će sada na osiguranju Igara biti angažirano čak 17.000 britanskih vojnika.

Znali sve u siječnju

Naime, kako pišu britanski mediji, zaštitarska tvrtka G4S, koja je trebala podnijeti glavni teret osiguranja sportaša i gostiju na londonskim Olimpijskim igarama, došla je, sada u završnoj fazi priprema, u probleme, objavivši da joj nedostaje još najmanje 3500 obučenih ljudi, a mediji su otkrili da ni svi oni koje je zaposlila nemaju iskustva u zaštitarskom poslu, pa čak svi možda ne znaju ni engleski.

- Prilično sam siguran da znaju, ali ne mogu kategorički to tvrditi - rekao je jučer direktor tvrtke Nick Buckles, za kojeg su mediji odmah zlobno naveli da godišnje zaradi 1,2 milijuna funti.

Tvrtka je priopćila da se suočila s neočekivanim problemima u odabiru ljudi, a zviždači tvrde da se već u siječnju znalo da kompanija neće uspjeti ispuniti svoje obaveze. Ta zaštitarska tvrtka, treća po veličini privatna kompanija u svijetu nakon Wal-Marta i Foxconna, na više od 100 olimpijskih objekata već ima razmješteno oko 4000 ljudi, a uskoro bi ih s obuke trebalo doći još 3000.

Gubitak od 50 milijuna

O sigurnosti Igara brinut će se ukupno čak 23.700 vojnika, policajaca, zaštitara i volontera. Kako se pretpostavlja da će sportaša biti između 10.500 i 11.000, na svakog će otpasti više od jednog “čuvara”. Naravno, očekuju se i deseci tisuća posjetitelja na sportskim borilištima koji će pohoditi London i Britaniju.

Uz taj podatak u predvečerje najvećeg sportskog događaja godine BBC je objavio da je britanska vlada za osiguranje Olimpijskih igara izdvojila 553 milijuna funti, a najveći dio kolača, gotovo 300 milijuna, trebao se sliti u blagajnu zaštitarske tvrtke G4S, koja bi, kako sada pišu tamošnji mediji, zbog ovih propusta mogla ostati kraća za ciglih 50 milijuna funti.

Ministrica unutarnjih poslova Theresa May u parlamentu je uvjeravala zastupnike da će ipak sve biti u redu te da sigurnost sudionika Igara i mnogobrojnih navijača ni u jednom trenutku neće biti dovedena u pitanje.

- Želim istaknuti da ne postoje nikakve sigurnosne teškoće ili problemi te će s te strane Olimpijske igre biti besprijekorne. Sigurnost Igara time nije kompromitirana - rekla je May, pohvalivši britanske vojnike kao najbolje na svijetu, ali je ipak rekla da su osiguranje i sigurna provedba Igara najvažniji zadatak koji danas stoji pred Britanijom.

Besplatne ulaznice

Dodatak od 3500 novih vojnika May je nazvala više mjerom “predustrožnosti” nego nasušnom potrebom. Ministrica je dodala da će svi vojnici uključeni u osiguranje naknadno dobiti dodatne slobodne dane, ali i ulaznice za mnoga natjecanja na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama.

Desantni brod kraljevske mornarice plovi Temzom

Od petka 14. srpnja već je počela akcija “Sigurno nebo”, kojom se nadgledaju svi letovi iznad Londona, a u vojnu zrakoplovnu bazu u gradiću Northoldu već su dislocirani lovci kraljevskog zrakoplovstva, dok su helikopteri tipa Puma smješteni u bazi Ilford, a protuavionske rakete čak su smještene po zgradama u istočnom Londonu. Građani su nedavno izgubili parnicu jer su se pobunili protiv razmještanja raketa na njihove krovove. Ponos kraljevske mornarice, desantni brod Ocean, već patrolira Temzom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:51