(NE)OČEKIVANI PROBLEM

FINSKA KUPUJE 64 NOVA BORBENA AVIONA, U IGRI JE PET RAZLIČITIH MODELA Očekuju ponude od pet velikih proizvođača, no baš svi imaju isti problem

 
F/A-18 Super Hornet, F-35B, Dassault Rafale i Eurofighter Typhoon
 Jon Lord / Eddie Keogh / Dave Grubb / Curtis Smith / Reuters / Profimedia, Alam, Caters News

Finsko ministarstvo obrane prije nekoliko je dana i službeno poslalo zahtjev za ponudu višenamjenskih borbenih zrakoplova u sklopu programa HX kojim ova nordijska zemlja na vrijeme želi osigurati zamjenu za svojih 55 Boeing F/A-18C/D zrakoplova, koje namjerava 'umiroviti' između 2025. i 2029. godine, piše IHS Janes.

Finci namjeravaju kupiti 64 nova borbena aviona, za što planiraju izdvojiti 10 milijardi eura, a u konkurenciji su Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Boeing F/A-18 Super Hornet, Lockheed Martin F-35 Lightning II i Saab Gripen E/F.

Jasno, za ovakvim svotama pomamili su se svi relevantni proizvođači, no general bojnik Kari Renko izjavio je da su baš svi imali problema 'ugurati' finske zahtjeve u okvir od 10 milijardi eura. Inicijalni finski plan bio je potrošiti između 7 i 10 milijardi eura za nabavu borbenih zrakoplova.

Odgovori na revidirani natječaj trebaju biti dostavljeni do 31. siječnja 2020., a zahtjev za konačnu ponudu kasnije te godine, nakon druge faze pregovora.

Finska vlada donijet će konačnu odluku 2021. godine.

Program obuhvaća nabavu novih zrakoplova, ali i oružja, senzora, obuke i rezervnih dijelova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:39