IZBORI

Finski oporbeni socijaldemokrati na putu prema izbornoj pobjedi

 Lehtikuva/Vesa Moilanen / REUTERS

Oporbeni finski socijaldemokrati vjerojatno će postati najjača finska stranka i preuzeti ključnu ulogu u formiranju buduće vlade nakon parlamentarnih izbora u nedjelju, pokazuju rezultati ispitivanja javnog mnijenja.

Prema ispitivanju koje je naručila javna televizija YLE, socijaldemokrati bi mogli osvojiti oko 20 posto glasova na izborima, četiri posto više od rezultata koji se predviđa drugoj po jakosti, konzervativnoj Stranci narodne koalicije.

Ako se ta potpora potvrdi i brojem mandata, čelnik socijaldemokrata Antti Rinne mogao bi Lijevu alijansu i Zelene pozvati na pregovore o sastavljanju lijeve koalicijske vlade, ocjenjuje profesor političkih znanosti Sveučilišta u Helsinkiju Jan Sundberg.

'Stranke spremne na dalekosežne kompromise'

Rinni će za parlamentarnu većinu uz to vjerojatno trebati ili Stranka centra, sadašnjeg premijera Juhe Sipile, ili konzervativci.

Iako su konzervativci surađivali sa socijaldemokratima u prethodnim koalicijama, profesor političkih znanosti Goran Djupsund smatra da je za socijaldemokrate puno izvjesnija suradnja s aktualnom vladajućom strankom.

- Stranke su spremne raditi dalekosežne kompromise kako bi ušle u vladu i izbjegle ostati po strani - smatra Djupsund.

Otkako je 2015. pobijedio na parlamentarnim izborima premijer Sipila vodio je koaliciju desnog centra u kojoj su bili Stranka centra i Stranka narodne koalicije, a u vladu je prvi put uveo nacionalističku i populističku Stranku pravih Finaca.

Dvije godine kasnije koalicija je doživjela promjene. Stranka pravih Finaca raskolila se nakon promjene na čelu stranke, kada je antiimigrantski tvrdolinijaš Jussi Halla-aho naslijedio stranačkog veterana Timu Soinija.

Premijer Sipila opredijelio se za odmetnutu frakciju Pravih Finaca nazvanu Plava reforma, kojoj je pristupio i dotadašnji stranački čelnik Timo Soini i tako ostao u vladi kao ministar vanjskih poslova.

Potpora Plavoj reformi od tada je pala na jedva jedan posto, a Soini, koji je dotad osvajao veliki broj glasova, nije kandidat na izborima.

Pravi Finci bi pak, prema anketama, trebali na izborima dobiti oko 15 posto glasova i osvojiti treće mjesto, ispred Sipiline stranke.

Sukob oko paketa socijalnih mjera

Finska oporba, socijaldemokrati i druge stranke, kritizirala je programe štednje Sipiline vlade tvrdeći da se provode na štetu umirovljenika, obitelji s malom djecom, studenata i nezaposlenih.

Vlada, pak, tvrdi da su te mjere potrebne kako bi se smanjila nezaposlenost i oporavilo stagnirajuće gospodarstvo.

Reforma zdravstvenog sustava vruća je tema izborne kampanje. Trenutačno ova zemlja od 5,5 milijuna stanovnika organizira većinu svog zdravstvenog i socijalnog sustava kroz svojih 295 općina. Pošto je stanovništvo sve starije, općine trpe sve veći financijski teret.

Vlada premijera Sipile uložila je velik napor i politički kapital u prijedlog da se službe reorganiziraju te da se uspostavi 18 regionalnih zdravstvenih i socijalnih uprava. Plan je naišao na prepreke na zakonodavnoj razini, ali i u vladajućoj koaliciji i njegova propast veliko je razočarenje, kazao je Sipila kada je u ožujku njegova vlada zbog toga podnijela ostavku.

Socijaldemokrati su, pak, predložili osnivanje parlamentarnog povjerenstva koje bi razmotrilo reforme u sektoru zdravstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:07