PRIJETI JOJ ZATVOR

Florence Hartmann, bivša glasnogovornica Carle del Ponte, na tjeralici Haaškog suda

 AFP

BRUXELLES - Florence Hartmann, bivša glasnogovornica Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) u Den Haagu, našla se na tjeralici te joj prijeti sedmodnevna zatvorska kazna.

Naime, Hartmann je bila kažnjena zbog nepoštivanja suda novčanom kaznom od 7000 eura, no nije ju podmirila te je ista pretvorena u zatvorsku.

ICTY je najavio kako očekuje od Francuske da što prije obavijesti Hartmann od kazni te od Nizozemske da sudjeluje u njezinu prebacivanju u pritvor Haaškog suda.

Ukoliko se Hartmann nađe u nekoj od drugih zemalja , Haaški sud također očekuje da će vlasti bivšu glasnogovornicu tadašnje glavne tužiteljice Carle del Ponte uhititi i pritvoriti.

Za nepoštivanje suda osuđena je nakon što je 2009. objavila dvije povjerljive odluke suda iz procesa protiv bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića. Iako je Hartmann uložila žalbu Žalbeno ju je vijeće odbacilo te potvrdilo prvo stupanjsku presudu.

Ranije se Hartmann dvaput pismeno obratila predsjedniku Suda Patricku Robinsonu i tvrdila kako ne može platiti kaznu te podsjetila Sud da je i na suđenju 2008. prihvaćeno kako ona nema novca za obranu. Isto tako, obavijestila je Sud da na računu u franucskoj banci postoji novac za njezinu kaznu kojeg su skupile osobe koje je podupiru te da ga Sud može sam podići, no ICTY zahtjeva da Hartmann osobno uplati svotu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:25