SRBIJA NEGODUJE

Formiranje vojske Kosova: Glavni tajnik UN-a poziva na suzdržanost

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.12.2018. u 10:12

Kosovo's President Hashim Thaci attends a ceremony of security forces a day before parliament's vote on whether to form a national army, in Pristina, Kosovo, December 13, 2018. REUTERS/Laura Hasani
REUTERS

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je u petak "sve strane na suzdržanost", nakon odluke Kosova o formiranju vojske, dok je iza zatvorenih vrata Vijeće sigurnosti održalo sastanak na zahtjev Srbije. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je u petak navečer Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i Njemačku da su sponzori formiranja vojske Kosova i rekao kako je zbog kosovske odluke o uspostavi vojske Srbija zatražila hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Nakon sastanka VS-a iza zatvorenih vrata, diplomati su izjavili kako je Rusija zatražila da se sljedeći tjedan održi javna sjednica Vijeća sigurnosti. Njoj može prisustvovati i Vučić, rekao je jedan diplomat koji je dodao da europske zemlje nisu sklone održavanju javne sjednice.

U priopćenju, Antonio Guterres rekao je da je "sa zabrinutošću primio na znanje" odluku Kosova o formiranju vojske.

- Rezolucija 1244 iz 1999. jedini je legalni okvir za međunarodnu sigurnosnu nazočnost na Kosovu, a KFOR ima ulogu zajamčiti u toj zemlji sigurno okruženje - podsjetio je.

- Posljedično, svako ograničavanje odgovornosti KFOR-a u ispunjavanju njegove uloge u domeni sigurnosti nespojivo je s tom rezolucijom - upozorio je Guterres.

Glavni tajnik pozvao je sve strane na suzdržanost i izbjegavanje akcija koje bi mogle povećati napetosti i izazvati novo nazadovanje u dijalogu čiji je cilj normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

Vučić je u petak na izvanrednoj konferenciji za novinare rekao kako je "poslije mnogo godina prijetnji, danas na ilegalan, protupravni način službeno formirana vojska Kosova, a iza toga stoje Sjedinjene Države, Velika Britanija i Njemačka".

Kosovski parlament prije toga usvojio je zakone kojima započinje transformaciju Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku Kosova.

Skupština Kosova izglasala je zakon o sigurnosnim snagama Kosova, zakon o ministarstvu obrane Kosova, kao i zakon o službi u sigurnosnim snagama Kosova, kojima se stvaraju uvjeti za transformiranje Kosovskih sigurnosnih snaga u kosovsku vojsku.

Vučić je novinarima rekao kako je spreman osobno sudjelovati u debati o pitanju kosovske vojske pred Vijećem sigurnosti UN-a, rekavši kako se nada da će Srbiji biti dopušteno da "iznese svoje stajalište".

On je naglasio kako je "takozvana vojska Kosova formirana protivno međunarodnom pravu, pa čak i ustavu Kosova", ocijenivši kako su "Albanci, kao i njihovi sponzori, pokazali da im nije stalo do pravde, već do provođenja sile i napada na Srbe i Srbiju".

Vučić je zapitao temeljem kojeg akta su Albanci donijeli odluku o formiranju vojske Kosova i na temelju kojeg dokumenta su pogazili međunarodno pravo.

On je ukazao i da je glasanjem u kosovskom parlamentu prekršen i ustav Kosova koji, kako je ustvrdio, u dva članka precizira da je za odluku o formiranju vojske potrebna dvotrećinska većina zastupnika, uz još dvije trećine glasova zastupnika iz redova manjinskih zajednica.

- Srbija je željela mir, uložila je energiju i trud da se uspostavi stabilnost u regiji, što nije bilo lako - rekao je Vučić i ponovio kako su "Albanci i njihovi američki sponzori imali samo jednu namjeru - da zgaze Srbiju u političkom i vrijednosnom smislu, kako se nikad ne bi mogla podići“ u rješavanju kosovskog pitanja.

Vučić je istaknuo kako je bio na meti kritika kad je predlagao "jedino razumno i racionalno rješenje" o razgraničenju s Albancima, izlažući sebe i “osobnom i političkom riziku“, a sad oni koji su ga kritizirali "šute o ovome što se događa“ na Kosovu.

Vučić je poručio i da se Beograd može vratiti u dijalog s Prištinom samo kad prištinske vlasti "povuku sve mjere" koje su poduzele.

- Srbija je mala teritorijom i po broju stanovnika, ali je velika duhom - naglasio je Vučić.

Srbima na Kosovu poručio je da će ih Srbija zaštiti ako dođe do zlouporabe kosovske vojske i njezina ulaska u srpske sredine bez njihove suglasnosti.

On je zahvalio na potpori i porukama koje su Srbiji stigle iz Moskve, Pekinga i Budimpešte te od glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga.

- Srbija želi i bit će dio svijeta, ali je moraju poštivati - zaključio je Vučić.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo