EKSTREMI

FOTO: 'AKO NISTE NA TOPLOM, NEĆETE DUGO PREŽIVJETI' Zbog ekstremnih hladnoća u Americi poginula 21 osoba, a jedna skupina ljudi naročito je ugrožena!

 
 Profimedia, UPPA News

Siječanj je bio do sad najtopliji zabilježeni mjesec u Australiji, dok je u Sjedinjenim Državama uslijed polarnih hladnoća smrtno stradala najmanje 21 osoba.

Tijekom vala vrućine u Australiji na nekim je područjima nekoliko dana za redom temperatura bila iznad 40 Celzija. Vrućine su izazvale prekide opskrbe strujom u nekim dijelovima zemlje, cijene struje drastično su skočile, a u požarima su uništene kuće u južnoj otočnoj saveznoj državi Tasmaniji.

- Po najvišim, najnižim i srednjim temperaturama to nije bio samo naš najtopliji zabilježeni siječanj, nego i najtopliji zabilježeni mjesec uopće, a ti se podaci skupljaju od 1910. - rekao je Andrew Watkins, klimatolog iz Ureda za meteorologiju Australije i dodao kako je izgledno da će se vrućine nastaviti sve do travnja.

Prosječna temperatura za siječanj u cijeloj zemlji bila je iznad 30 Celzija, priopćio je australski meteorološki ured. Središnje dijelove SAD-a paralizirale su polarne hladnoće koje su temperaturu spuštale i do minus 48 Celzija.

Dužnosnici iz više država brojne smrti pripisali su ledenom zraku. Broj smrtno stradalih osoba porastao je s ranijih 12 na 21, nakon što je u Chicagu uslijed ekstremne hladnoće umrlo devet osoba, po dr. Stathisu Poulakidasu iz čikaške bolnice Joh H Stroger Jr.

January 31, 2019 - Minneapolis, MN, USA - Chris, who declined to give his last name because he was concerned ''people might think I'm crazy,'' gives a thumbs up while jogging around Lake Harriet with a head full of frost in sub 20 degree temps on Thursday, Jan. 31, 2019 in Minneapolis, Minn. Chris says he jogs daily no matter the weather and that in extreme cold the key is to keep moving., Image: 411513473, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News

Neki su poginuli u prometnim nesrećama povezanima s hladnim vremenom, a drugi zbog izloženosti hladnoći. Beskućnici su posebno ugroženi, a Chicago i drugi gradovi stoga su otvorili skloništa u kojima se mogu ugrijati.

- Jednostavno nema izgleda da, ako niste blizu izvora topline, možete dugo preživjeti po ovakvom vremenu - rekao je lokalnim medijima mrtvozornik okruga Lorain Stephen Evans.

Prošlo je više od 20 godina otkad je sličan arktički val pogodio središnji zapad SAD-a i sjeveroistok te države. Zabilježeno je više od 30 rekorda niskih temperatura, a najnižu je u četvrtak zabilježio grad Cotton u Minnesoti gdje je bilo -48 stupnjeva.

Očekuje se da će val arktičke hladnoće prestati tijekom vikenda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:08