RAT U AFGANISTANU

FOTO Američki vojnik priznao ubojstva: Svi su znali da su žrtve nevini civili!

Jeremy Morlock na sudu je priznao krivnju u zamjenu za zatvorsku kaznu ne veću od 24 godine

Jeremy Morlock, jedan od vojnika koji su se fotografirali uz ubijene Afganistance, u srijedu je pred vojnim sudom u bazi Lewis-McChord priznao krivnju za ubojstva tri afganistanska civila, prenosi MSNBC .

Istraga ratnih zločina obuhvatila je desetak pripadnika njegove satnije. Murlock je prvi vojnik iz 5. Stryker brigade koji će biti izvedeni pred lice pravde.

Morlock, rodom iz Wasille na Aljasci, na sudu je priznao krivnju u tri točke za ubojstva, tri točke za urotu, i za opstruiranje pravde te ilegalnu uporabu opojnih sredstava, u zamjenu za zatvorsku kaznu ne veću od 24 godine.

Tereti ga se da je bio glavni odgovorni u ubojstvima nenaoružanih Afganistanaca u pokrajini Kandahar u siječnju, veljači i svibnju 2010. godine.

Na sudu je priznao da su on i njegovi suborci ubojstva počeli planirati 2009. godine, te da su svi znali da se ubijaju nevini ljudi. Također, rekao je da su kraj ubijenih tijela namjerno stavljali oružja da ubojstva izgledaju opravdana.

Morlockov branitelj Geoffrey Nathan medijima je izjavio kako će njegov klijent u slučaju da dobije najvišu kaznu, moći tražiti puštanje na uvjetnu slobodu nakon 8 godina.

Podsjetimo, njemački tjednik Der Spiegel početkom tjedna objavio je tri fotografije na kojima Morlock i njegovi suborci poziraju u mrtve Afganistance.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:55