TAJFUN JEBI

FOTO: APOKALIPTIČNI PRIZORI NA DALEKOM ISTOKU Japan pogodio najsnažniji tajfun u zadnjih 25 godina, poginulo je najmanje šest osoba

 
Tajfun Jebi u Japanu
 Toru Hanai, Kyodo / TWITTER/ @R10N_SR/via REUTERS, Reuters

Japan je izdao naredbu za evakuaciju više od milijun ljudi i otkazao stotine letova zbog tajfuna Jebi koji je u utorak pogodio zapad zemlje, ubivši najmanje šestero ljudi.

Kyodo/via REUTERS / REUTERS
Japan nakon tajfuna Jebi

Kyodo/via REUTERS / REUTERS

Kyodo/via REUTERS / REUTERS
Posljedice razornog tajfuna Jebi u Japanu

Jebi, što na korejskom znači lasta, kratko je vrijeme bio supertajfun. To je posljednja od vremenskih nepogoda koje su ovog ljeta pogodile Japan, nakon snažnih kiša, klizišta, poplava i toplinskog vala koji je odnio stotine života.

TWITTER/ @R10N_SR/via REUTERS / REUTERS

TWITTER/ @R10N_SR/via REUTERS / REUTERS

Tajfun Jebi, 21. u sezoni u Aziji, pogodio je prefekturu Tokushima, na jugozapadu zemlje, na otoku Shikoku, objavila je meteorološka agencija. Oluju prati vrlo snažan vjetar koji na mahove mjestimično doseže gotovo 220 kilometara na sat, prenosi AFP.

Televizijske snimke pokazuju valove koji udaraju obalu, preokrenute automobile, stotine zapaljenih vozila i veliki kotač u zabavnom parku koji se okreće po najsnažnijem vjetru.

Nakon dolaska tajfuna koji je uzrokovao klizišta pod urušenim skladištem je pronađen poginuli 71-godišnjak, a čovjek također u sedamdesetim godinama pao je s krova kuće i poginuo, prenosi državna televizija NHK, navodeći još 90 ozlijeđenih.

Televizija TBS govori o šestero poginulih.

Toru Hanai / REUTERS

Toru Hanai / REUTERS

Plime u nekim područjima bile su najsnažnije od tajfuna koji je državu pogodio 1961. Poplava je prekrila jednu od pisti na zračnoj luci Kansai u Osaki, zbog čega je aerodrom zatvoren, a turisti su zapeli. U tu zračnu luku koja je izgrađena na umjetnom otoku udario je i 2,5 tisuća tona težak tanker. Diljem zemlja je otkazano više od 700 letova.

Evakuacija je u jednom trenu savjetovana za više od milijun ljudi, objavili su vatrogasci. U dijelovima Shikokua zabilježeni su vjetrovi brzine do 208 kilometara na sat.

Kyodo/via REUTERS / REUTERS

Premijer Shinzo Abe otkazao je put na zapad i sazvao krizni sastanak na kojem je zatražio od stanovništva "da poduzme mjere opreza radi zaštite", piše AFP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:15