SKOPLJE

FOTO: Bivši makedonski premijer osuđen zbog namještanja natječaja za kupovinu luksuznih automobila, presuda teško pala njegovim pristašama

 
 Maja Zlatevska / CROPIX

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski osuđen je u srijedu, u prvom od šest procesa pokrenutih protiv njega, na dvije godine zatvora zbog namještanja vladinog natječaja za kupovinu blindiranih Mercedesa.

Gruevski je optužen da je zlorabio svoj utjecaj nad članovima natječajnog povjerenstva kako bi za kupovinu Mercedesa nametnuo određenog trgovca automobilima. U zamjenu je Gruevski dobio mito od trgovca, tvrdili su tužitelji.

Suđenje održano u srijedu prvo je u nizu od šest procesa koje je protiv Gruevskog pokrenuo posebni tužitelj, imenovan po dogovoru sklopljenom posredovanjem Europske unije 2015. godine.

Gruevski, bivši čelnik nacionalističke stranke VMRO-DPMNE, odstupio je 2016. s mjesta predsjednika vlade nakon deset godina vlasti. Njegov odlazak i raspisivanje novih izbora također su bili dio dogovora.

EU se uključio nakon što se Makedonija našla u političkoj krizi kada su oporbene stranke optužile Gruevskog da je njegov čelnik protuobavještajne službe organizirao prisluškivanje više od 20.000 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:11