TRAGEDIJA U KOLUMBIJI

FOTO: BLATNA BUJICA OPUSTOŠILA ČITAV GRAD Broj mrtvih raste iz sata u sat, poginulo najmanje 43-oje djece

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 03.04.2017. u 08:35

A woman walks with her daughter on a street destroyed after flooding and mudslides caused by heavy rains leading several rivers to overflow, pushing sediment and rocks into buildings and roads, in Mocoa, Colombia April 2, 2017. Picture taken by April 2, 2017. REUTERS/Jaime Saldarriaga - RTX33SYO
REUTERS

Broj mrtvih u blatnoj bujici koja je opustošila kolumbijski grad Mocou popeo se na 254, od kojih 43-oje djece, nakon olujnih kiša u andskom području na sjeverozapadu Južne Amerike.

 

A dog is seen on a street destroyed after flooding and mudslides caused by heavy rains leading several rivers to overflow, pushing sediment and rocks into buildings and roads in Mocoa, Colombia April 2, 2017. REUTERS/Jaime Saldarriaga - RTX33Q8W
REUTERS

 

"Obavijestili su me o 254 mrtvih", napisao je predsjednik Juan Manuel Santos na Twitteru, nakon što su se u noći na subotu izlile tri rijeke, što je izazvalo "ocean blatne bujice" koja je nosila sve pred sobom, po svjedocima.

 

ATTENTION EDITORS - VISUALS COVERAGE OF SCENES OF DEATH OR INJURY A soldier sprays air freshener over bodies of victims after flooding and mudslides caused by heavy rains in Villagarzon, Colombia April 2, 2017. Picture taken April 2, 2017. REUTERS/Jaime Saldarriaga TEMPLATE OUT - RTX33SZS
REUTERS

 

Poginulo je "najmanje 43-oje djece. Naše molitve su s njima. Upućujemo sućut njihovim obiteljima", dodao je šef države koji je preuzeo upravljanje spašavanjem i radovima na popravcima na licu mjesta.

 

A woman cries after identifying her daughter's body after flooding and mudslides caused by heavy rains in Villagarzon, Colombia April 2, 2017. REUTERS/Jaime Saldarriaga - RTX33RWU
REUTERS
 

 

Pod tmurnim nebom, vrućina i vlaga ispunile su Mocou, grad od 40.000 stanovnika i središte Putumaya, gdje je kiša prestala u nedjelju. Brojni stanovnici pokušavali su pronaći rodbinu u ruševinama i spasiti štogod imovine iz blata.

 

Većina pogođenih četvrti su siromašne, nastanjene ljudima koji su dio od 6,9 milijuna osoba raseljenih zbog oružana sukoba koji potresa Kolumbiju od početka šezdesetih godina.

 

ATTENTION EDITORS - VISUALS COVERAGE OF SCENES OF DEATH OR INJURY The bodies of victims are identified after flooding and mudslides caused by heavy rains in Villagarzon, Colombia April 2, 2017. REUTERS/Jaime Saldarriaga TEMPLATE OUT - RTX33SUB
REUTERS
 

 

"Potraga za preživjelima se nastavlja. Još smo unutar 72 sata nakon tragedije u okviru kojih još ima nade za spas preživjelih", izjavio je glasnogovornik kolumbijskog Crvenog križa.

 

Identifikacija tijela prevezenih u bolnicu Mocoe nastavljena je u nedjelju.

 

Grad je i dalje bez tekuće vode i struje, vlasti rade na njihovom osposobljavanju ali upozoravaju da bi to moglo potrajati nekoliko dana.

 

Gerilska skupina Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC), koja je potpisala mirovni sporazum s vladom, ponudila je u nedjelju pomoć u sudjelovanju u obnovi Mocoe.

 

A man looks at a destroyed area, after flooding and mudslides caused by heavy rains leading several rivers to overflow, pushing sediment and rocks into buildings and roads, in Mocoa, Colombia April 2, 2017. Picture taken April 2, 2017. REUTERS/Jaime Saldarriaga - RTX33SYN
REUTERS
 

 

"Duboko sam potresen tragedijom koja ja pogodila Kolumbiju", kazao je papa Franjo na misi u Carpiju u Italiji. Šef države zahvalio je Papi na Twitteru i izrazio zahvalnost za brojne izraze solidarnosti iz čitavog svijeta.

 

Radi se o najvećoj katastrofi koja je pogodila Kolumbiju nakon klizanja tla u kojem je 2015. godine poginulo 92 osobe u Salgaru, stotinjak kilometara od Medellina.

Izdvajamo