PAKAO NA ZEMLJI

FOTO: 'BORAVAK OVDJE JE GORI OD SMRTI' Pogledajte gdje će EL Chapo provesti ostatak života

 
 Amnesty International, Reuters

Jednog od najozloglašenijih narkobosova, 62-godišnjeg Joaquina Guzmana poznatog po nadimku "El Chapo"(Kratki), kojemu će u srijedu u New Yorku biti izrečena presuda, gotovo sigurno očekuje doživotna zatvorska kazna.

Tijekom tromjesečnog suđenja, porotnici su čuli dokaze o njegovim zlodjelima - svjedoci su opisivali kako je El Chapo premlaćivao, ubijao i žive zakapao one koji su mu se našli na putu, uključujući doušnike i pripadnike suparničkih bandi.

Porotnici su na suđenju imali priliku čuti i najsitnije detalje o vođenju operacija kartela, kao i potankosti iz Guzmanovog uzbudljivog života.

Karijeru je započeo radeći na poljima marihuane u kolumbijskoj državi Sinaloa, no sada će, kako se čini, ostatak života provesti u zatvoru ADX poznatom kao "Alkatraz na Stjenjaku" - saveznom zatvoru s najstrožim mjerama sigurnosti u Florenceu, Coloradu.

- Taj vam je zatvor i dizajniran za takve tipove poput El Chapa. Nitko nikada nije pobjegao iz ADX-a, a i Guzmanu su šanse ravne nuli - rekao je Thomas Kucharski, pravni stručnjak iz New Yorka.

ADX Florence je smješten u Coloradu, u srcu Rocky Mountainsa (Stjenjaka). Na prvi pogled krajolik u kojem je smješten zatvor čini se idiličan, ali problem za zatvorenika je taj da u njemu mogu uživati samo jedanput u životu. Samo pri ulasku u zatvor. Poslije toga gledaju samo zidove i nebo.

- Čim uđu u zatvor izrazi lica im se promijene. Tada vam postane sve jasno. Kroz prozor automobila gledaju tu ljepotu, a čim uđu unutra, postanu svjesni da im je to posljednji put da su u njoj uživali - priča Robert Hood, bivši upravitelj ADX-a.

- Po mojem mišljenju, boravak ovdje je gori od smrti...

Amnesty International

Prostor za rekreaciju

ADX Florence je s razlogom proglašen najgorim zatvorom u SAD-u. U usporedbi s njim, zatvori u Brazilu, Salvadoru, Hondurasu ili Tajlandu su mačji kašalj. Za ADX kažu da je jedini istinski pakao na zemlji...

Amnesty International

Sam zatvor je podijeljen u dva odjeljenja. U kampu, nešto blaže čuvanom dijelu, obitava nešto više od 500 zatvorenika koji imaju nekakvih izgleda dočekati kraj života na slobodi. Ili barem u nekom 'normalnijem' zatvoru.

Međutim, u najstrože čuvanom dijelu boravi oko 400 najgorih kriminalaca u SAD-u.

Tamo će ga kao "cimeri" dočekati jednako slavni i zloglasni, među kojima su anarhoterorist i briljantni matematičar Ted Kaczynski zvan "Unabomber", također domaći terorist Terry Nichols koji je 1995. digao u zrak uredski kompleks saveznih službi u središtu Oklahoma Citya pri čemu je poginulo 168 ljudi, a preko 800 je bilo ozlijeđeno, Richard Reid, britanski terorist i sljedbenik al Kaide poznat kao "bombaš s cipelama" koji je osuđen na doživotni zatvor zbog pokušaja 2001. da digne u zrak zrakoplov na prekoatlantskom letu eksplozivom skrivenim u cipelama te Dzokhar Tsarnaev, terorist koji je 2013. izveo napade na sudionike Bostonskog maratona. On u tom zatvoru iščekuje izvršenje smrtne kazne.

Amnesty International

'Teretana'

Svi ti ljudi služe i po nekoliko doživotnih robija, a uvjeti u kojima žive su - neljudski. Čak 23 sata dnevno borave u minijaturnoj samici, a sat vremena rekreacije provode u kavezu postavljenom unutar četiri zida...

Amnesty International

U samoj samici se nalazi tek uspravni prozorčić s krasnim pogledom na zid druge zgrade, krevet koji je ustvari betonska ploča s madracem, WC, tuš i mali 'bančić'. Poneki imaju i televizor koji 24 sata prikazuje vjerske i obrazovne programe. Komunikacija s ostalim zatvorenicima je gotovo nemoguća, tek poneki su se hvalili da su kroz WC školjku ponekad znali dobiti 'signal' iz druge ćelije.

U svakom slučaju, neki zatvorenici danima ne komuniciraju niti s čuvarima, niti sa zatvorenicima. Oni rijetki koji su uspjeli izaći iz ADX-a imaju probleme s govorom iz vrlo jednostavnog razloga - godinama nisu normalno komunicirali.

Amnesty International godinama upozorava na nehumane uvjete u ADX-u, a zatvor je upao u žižu javnosti kada je skupina zatvorenika odlučila tužiti cijeli američki sustav zato što su u ADX-u potpuno izgubili razum, a da čuvari i zatvorski liječnici nisu ni trepnuli. Štoviše, navodno su im davali potpuno krive lijekove.

Amnesty International

Posebno u oči upada slučaj Johna Jaya Powersa koji je 10 godina proveo u ADX-u zbog pokušaja bijega iz jednog drugog zatvora. Powers je u trenutku ulaska u ADX bio zdrav čovjek, a u samici u srcu Colorada potpuno je izgubio razum.

Odgrizao si je prst, amputirao testis i nekoliko puta pokušao se ubiti... Djelatnici zatvora sve te incidente su tretirali kao probleme s disciplinom, umjesto da su mu prepisali neke lijekove.

Amnesty International

U svakom slučaju, El Chapo će provesti ostatak života u tišini i samoći. Vjerojatno je toga i sam bio svjestan kada je sjeo u zrakoplov koji ga je odveo u Ameriku, tako da njegove suze pred američkim federalcima nikoga ne moraju čuditi...

Amnesty International

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:21