TRAGEDIJA U PORTUGALU

FOTO: DETALJI TRAGEDIJE U PORTUGALU U teškoj prometnoj nesreći poginulo je 29 njemačkih turista, očevici užasnuti: 'Ovo se ne može opsiati riječima'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.04.2019. u 10:02

Duarte Sa / Rui Silva / Diario De Noticias de Madeira / Reuters

 

U teškoj prometnoj nesreći na portugalskom otoku Madeiri u srijedu je poginulo 29 njemačkih turista. Do nesreće je došlo nakon što je autobus, u kojem je bilo 55 putnika sletio s ceste pokraj grada Caniço.

Prema riječima gradonačelnika obližnjeg grada Santa Cruz, Filipea Souse, u nesreći je preminulo 17 žena i 12 muškaraca, dok su još 22 osobe ozlijeđene. Među njima su i vozač i turistički vodič, ali težina njihovih ozljeda trenutno nije poznata.

Prema pisanju lokalnih medija, a koje prenosi Daily Mail, vozač je izgubio kontrolu na zavoju, skliznuo s ceste i strovalio se na vrh kuće. U vrijeme nesreće putnici su putovali na večeru, a hitne službe su prvi poziv primile oko 18:30 sati.

Na mjesto nesreće u konačnici je stiglo čak 14 ambulantnih kola, a policija je ogradila cijelo područje, dok su šokirani lokalci gledali što se događa.

People stand next to the wreckage of a bus after an accident in Canico, in the Portuguese Island of Madeira, April 17, 2019. REUTERS/Duarte Sa
Duarte Sa / REUTERS

Teška nesreća u Portugalu

Nekoliko video snimaka s lica mjesta pokazuje kako su članovi hitne službe pomagali ranjenicima, dok je nekoliko preživjelih putnika sjedilo uz rub ceste.

 - Nemam riječi kojima bih opisao ovo što se dogodilo. Patnja tih ljudi bila je strašna - rekao je gradonačelnik Sousa.

Regionalni zastupnik Roberto Almada rekao je pad je mjesto na kojem je došlo do nesreće poznato kao "crna točka".

 - Ovo je područje relativno blizu gradu Caniço. Prije mjesta na kojem je autobus sletio s ceste nalazi se oštri zavoj koji se proteže od zapada prema istoku i tamo je već bilo mnogo nesreća u povijesti. To je vrlo teško područje za vozače, naročito za one koji upravljaju većim vozilima. 

A site of a bus accident is seen in Canico, in the Portuguese Island of Madeira, April 17, 2019 in this still image taken from social media video. Courtesy RUI SILVA/DIARIO de Noticias da Madeira/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.
Rui Silva / DIARIO de Noticias da Madeira / Reuters

Mjesto tragične nesreće u Portugalu

 

Koliko je nesreća bila teška pokazuje i hitna reakcija portugalske vlade koja je po ranjenike poslala vojni transportni zrakoplov, u kojem na kraju nije bio predsjednik države Marcelo de Sousa koji je novinarima rekao da neće ići na otok jer su žrtve prioritet.

O nesreći se oglasio i predsjednik regionalne vlade Madeire Miguel Albuquerque, koji je u priopćenju za javnost kazao da je "ožalošćen zbog nesreće u kojoj su poginuli strani državljani, te izražava sućut svim rođacima poginulih".

Emergency responders are seen at the site of a bus accident in Canico, in the Portuguese Island of Madeira, April 17, 2019 in this still image taken from social media video. Courtesy RUI SILVA/DIARIO de Noticias da Madeira/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.
Rui Silva / DIARIO de Noticias da Madeira / Reuters

Teška nesreća u Portugalu

Šokiran je bio i premijer Portugala António Costa koji je na Twitteru napisao:

  - S velikom žalosti sam primio vijesti iz Madeire. Svim članovima obitelji poginulih izražavam sućut. Također poručujem njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da smo uz nju u ovo teško vrijeme.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo