ŽRTVE I UBOJICE

FOTO: DJECA RATNICI 'Zapovjednici su me natjerali da ubijem cijelu obitelj, raskomadamo ih i pojedemo'

Young boys, children soldiers sit on February 10, 2015 with their rifles at a ceremony of the child soldiers disarmament, demobilisation and reintegration in Pibor oversawn by UNICEF and partners. UNICEF and its partners have overseen the release of another 300 children from the Cobra Faction armed group of former rebels of David Yau Yau. The children in Pibor, Jonglei State, surrendered their weapons and uniforms in a ceremony overseen by the South Sudan National Disarmament, Demobilization and Reintegration Commission, and the Cobra Faction and supported by UNICEF. They were to spend their first night in an interim care center where they will be provided with food, water and clothing. They will also have access to health and psychosocial services. AFP PHOTO/Charles LOMODONG
 CHARLES LOMODONG / © Charles Atiki Lomodong

ADIS ABEBA - Oni žive u divljini daleko od roditelja, sudbina im je u rukama svirepih pobunjenika koji ih kljukaju drogama, a nose oružje koje je često veće od njih samih.

Oni su djeca ratnici i ima ih u sukobima posvuda po svijetu, ali ih najviše iskorištavaju u Africi. Istodobno su nevine žrtve i nemilosrdne ubojice.

"Najgore je kad zatraže da dijete ubije oca u prisutnosti cijele zajednice", priča socijalni radnik iz Južnog Sudana. "To dječaka otkida od obitelji i vezuje s pobunjenicima".

U četvrtak UN obilježava Međunarodni dan protiv korištenja djece u ratovima. Prije 13 godina, 12. veljače 2002., Konvenciji o pravima djeteta dodan je Opcionalni protokol o sudjelovanju djece u oružanim sukobima (OPAC) koji zabranjuje novačenje maloljetnih vojnika. Do danas ga je ratificiralo 145 država.

Stvarnost, međutim, izgleda potpuno drugačije. Procjenjuje se da u svijetu u ovom trenutku ima oko 300.000 djece ratnika.

Jedan od njih bio je Kalami, danas petnaestogodišnjak. Šest godina se borio u Kongu. "Jednog dana zapovjednici su moje prijatelje i mene prisilili da ubijemo cijelu obitelj, raskomadamo im tijela i pojedemo ih", rekao je Amnesty Internationalu.

"Moj život je izgubljen. Nemam za što živjeti. Noću ne mogu spavati, stalno razmišljam o užasnim stvarima koje sam vidio i napravio kao vojnik", kaže Kalami.

Jedanaestogodišnji Sylvain, kojeg je kao devetogodišnjaka regrutirala suparnička frakcija u Kongu, prisjeća se svog iskustva: "Kad sam prvi put ubio, krv mi je nahrupila u glavu i bio sam preplašen. Poslije toga, ubijanje je postalo normalno i bio sam ponosan na sebe".

Bez obzira je li u pitanju zloglasna Vojska Gospodnjeg otpora u Ugandi, Mai-Mai milicija u istočnom Kongu, islamistička skupina al-Šabab u Somaliji ili Boko Haram u Nigeriji, u Africi se pobunjeničke grupe nikad nisu libile korištenja dječaka i djevojčica za svoje krvožedne kampanje.

"Djeca se koriste kao vojnici jer su manje zahtjevna i lakše im je isprati mozak", navodi humanitarna organizacija War Child na svojoj internetskoj stranici. "Ona ne jedu mnogo, ne treba im novac i imaju slabije razvijen osjećaj straha pa ih je lakše poslati na bojište".

Ne sudjeluje svako dijete aktivno u borbi. Mnoga se koriste kao nosači, kuhari ili čak špijuni.

Djevojčice, kojih među djecom ratnicima ima oko 40 posto, često služe kao seksualne robinje. Mnoge ostanu trudne i s tom se stigmom sramote ne mogu vratiti u rodna sela.

Ona djeca koja uspiju preživjeti i vratiti se u svoju zajednicu često su marginalizirana i izolirana i teško se prilagođavaju normalnom životu. Pate i od PTSP-a.

Druga imaju problema kako se normalno izražavati, ostvariti normalan ljudski kontakt i kako riješavati sukobe mirno, kaže Michel Copland iz regionalnog ureda UNICEF-a za istočnu i južnu Afriku.

U toj mračnoj slici, ponekad stigne i pokoja dobra vijest. UNICEF je, primjerice, prije nekoliko tjedana uspio ishoditi oslobađanje 3000 djece ratnika u dobi od 11 do 19 godina iz ruku milicije u Južnom Sudanu.

"Mnoga od te djece svjedočila su, iskusila ili sudjelovala u događajima koja bi bila traumatična i za obučene odrasle vojnike", izjavila je Doune Porter, šefica strateških komunikacija UNICEF-a u Južnom Sudanu.

Mnoga su naučila ubijati prije nego čitati i pisati. "Većina ih nikad nije pohađala školu i sada su uzbuđena što će se početi obrazovati", kaže Porter.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:37