LEDENO KRALJEVSTVO

FOTO: DOBRODOŠLI U NAJHLADNIJE MJESTO NA SVIJETU GDJE SE TEMPERATURE SPUŠTAJU I DO -70°C 'Zatvaramo škole samo kada temperatura padne ispod -52°C'

AUTOR:
  • Jutarnji.hr

 • OBJAVLJENO:
 • 03.01.2018. u 14:24

 • Profimedia

  Ojmjakon

   

  Ako vam je trenutno hladno, kratki posjet ruskom selu Ojmjakonu u dalekoistočnom dijelu Sibira mogao bi u sekundi promijeniti vaše mišljenje. Naime, tamošnje prosječne temperature za siječanj iznose -50°C, stoga nije čudno da je ovo selo proglašeno najhladnijim naseljenim mjestom na svijetu.

  Najniža temperatura ikad izmjerena u njemu bila je -71.2°C, što je rekordno niska temperatura u naseljenom mjestu na Zemlji i najniža ikad zabilježena na sjevernoj polutci.

  Profimedia, Zuma Press - Archives
   

  U selu živi oko 500 ljudi, a između 1920. i 1930. bilo je usputna postaja čuvarima sobova koji su na tamošnje termalne izvore dolazili napojiti svoja stada.

  No sovjetska vlada imala je za cilj tamo trajno naseliti nomade jer su smatrali kako ih je teško kontrolirati i kako su tehnološki i kulturno zaostali. I tako je i bilo.

  Profimedia, Zuma Press - Archives
   

  Većina domova u selu Ojmjakon, čije ime zapravo znači 'voda koja se ne smrzava', još uvijek se griju na ugljen i drva te uglavnom imaju poljske wc-e, no uživaju i u nekim modernim pogodnostima.

  Profimedia, Zuma Press - Archives
   

  Dnevni problemi s kojima se suočavaju su smrzavanje tinte u kemijskim olovkama, smrznute naočale na očima, kao i brzo pražnjenje baterija. Lokalci tvrde kako automobile ostavljaju upaljenima čitavog dana jer strahuju da ih neće moći ponovno upaliti. Tu je i problem s mobitelima. Naime, i da postoji mreža, mobiteli ne bi mogli raditi u tako hladnim uvjetima. Još jedan problem mještana su pokapanja ljudskih tijela, što može potrajati i do tri dana jer se zemlja mora odmrznuti kako bi ju mogli kopati.

  Profimedia, Zuma Press - Archives
   

  U njihovoj okolici ništa ne raste, stoga se hrane mesom sobova i konja. U selu ima samo jedna trgovina koja mještanima pruža osnovne potrepštime, a mještani rade kao uzgajivači sobova, lovci ili ribari.

  Liječnici tvrde kako stanovnici ne pate od pothanjenosti jer mlijeko njihovih životinja sadrži puno hranjivih tvari.

  Profimedia, Caters News
   

  Profimedia, Zuma Press - Archives
   

  Mještani su, očekivano, postali otporni na zimske uvjete i školu zatvaraju samo ako temperatura padne ispod -52°C.

  Selo se nalazi na 750 metara nadmorske visine, a dan im traje oko tri sata po zimi i 21 sat po ljeti.

  Profimedia, Barcroft Media
   

  Unatoč snažnim zimama, u lipnju, srpnju i kolovozu temperature se često penju i preko 30°.

  TUrističke agencije nude brojne prilike turistima da posjete selo i okuse život u jezivo ledenim uvjetima.

  Tagovi

  Izdvajamo