COVID-19

DVA NOVA SLUČAJA KORONAVIRUSA U HRVATSKOJ, UKUPNO JE PET ZARAŽENIH Djevojka prvog zaraženog mladića bila je pozitivna nakon trećeg testiranja

Potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, ukupno ih je petRiječ je o osobama iz Rijeke i Zagreba koje su bliski kontakti primarno zaraženihObje osobe su otprije u bolnici u karanteniČini se da epidemija u Kini sve više slabiNovo žarište je Južna Koreja s više od 2300 zaraženih osobaUkupno je u svijetu zaraženo više od 83.000 ljudi, od kojih je više od 2850 preminulo -----------------------------------
 Fabrice COFFRINI / AFP; Matija Djanjesic / CROPIX; Shiomi Kadoya; Darko Tomas / CROPIX

NOVO 17.25 - U Milanu su se usprkos epidemiji koronavirusa koja je buknula u zadnjih tjedan dana, ponovno otvorili muzeji, i prestala je zabrana rada kafića nakon 18 sati. Isto tako, restorani rade normalno, a funkcionira i javni prijevoz. Od 2. ožujka će opet biti otvoren i milanski Duomo, dok škole i vrtići zbog prevencije ostaju zatvoreni i sljedeći tjedan. Sve se radi kako bi se situacija bez obzira na veliku paniku u toj zemlji, barem malo stabilizirala.

Čuli smo to od voditeljice predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Milanu Viviane Vukelić koja se također našla u žarištu ove epidemije, taman u periodu kada se malo jače kreće u promidžbu prema talijanskom turističkom tržištu. Naime, od 9. do 11. veljače u ovom gradu se održao najveći talijanski sajam turizma BIT, i nitko nije ni pomišljao da bi se ovako nešto moglo dogoditi. Koronavirus i njegov utjecaj na turizam bili su „daleki“ i prošli tjedan u Münchenu gdje se održavao najveći bavarski sajam turizma f.re.e. gdje je Italija bila zemlja partner. Vukelić kaže da će u skladu s aktualnom situacijom prilagođavati svoje aktivnosti

- Za ožujak su planirane b2b aktivnosti, odnosno sudjelovanje na poslovnim radionicama poput primjerice radionice u Bariju koju je organizator s 12. ožujka pomaknuo na 16. travanj ili radionice u Trevisu (24.3.), a predviđen je i nastup na najvažnijem sajmu turizma u južnoj Italiji u Napoliju (od 20. do 22. ožujka). Najavljene kampanje oglašavanja hrvatskog turizma također ćemo prilagođavati ovisno o novonastalim situacijama, kazala nam je. Ne zna ni što će biti s predsezonom u Hrvatskoj što se tiče dolaska Talijana koji rado dolaze na kraće boravke u Istru od Uskrsa nadalje.

- Sve ovisi koliko će trajati ova situacija, odnosno kada će se ista stabilizirati. Naime, talijansko tržište je last minute tržište čiji se građani na putovanja vrlo često odlučuju u zadnji trenutak. Uskrs nam ove godine kalendarski pada sredinom travnja, a prva sljedeća velika prilika za putovanja je početak svibnja tako da ostaje za vidjeti u kojem će se smjeru odvijati talijanski izlazni turizam, kazala je. Inače, u Hrvatsku je lani došlo 1,2 milijuna talijanskih gostiju i ostvareno preko 5 milijuna noćenja. Poznati su kao veliki putnici, a stagnacija putovanja je kod njih počela s velikom ekonomskom krizom prije 10 godina. Potom su se polako vraćali u Hrvatsku. Ova bi situacija ponovno mogla utjecati na turističke tokove ove godine, iako se Vukelić nada da će se stvari promijeniti. Tim više, što neke zemlje zbog širenja epidemije u Italiji govorile o zatvaranju granica.

- Talijani nisu dobro reagirali na to i općenito ih jako smeta kako ih svijet doživljava obzirom na cjelokupnu situaciju. Obzirom da Talijani vole Hrvatsku i da se posljednjih godina bilježi porast turističkog prometa s talijanskog tržišta u Hrvatsku, sigurna sam da će naši turistički djelatnici biti i dalje dobri domaćini talijanskim turistima, veli nam Vukelić.

Inače, uskoro bi se u Berlinu trebao održati najveći sajam turizma na svijetu – ITB, i to od 4. do 8. ožujka. Tamo bi se trebalo okupiti 160 tisuća posjetitelja, a trebalo bi nastupati 10 tisuća izlagača iz 180 zemalja svijeta. Zbog cjelokupne situacije o oni su stali na „zadnje noge“ te se službena informacija o održavanju ili otkazivanju sajma očekuje oko 18 sati. O tome odlučuju lokalne vlasti.

-----------------------------------

16.40 - Muškarac koji je bio putnik na brodu Diamond Princess umro je, a radi se o prvom državljaninu Velike Britanije koji je preminuo od posljedica zaraze koronavirusom.

Japanski ministar zdravlja rekao je da se tim smrtnim slučajem od koronavirusa broj umrlih od te bolesti u zemlji popeo na 11, uključujući i šestero koji su bili na kruzeru na kojem se zarazilo 700 ljudi.

Diamond Princess pristao je 3. veljače u Yokohami i bio je stavljen u karantenu.

Japanska vlada nije objavila identitet ni dob preminulog muškarca.

-----------------------------------

16:15 - Na redovitoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je u Hrvatskoj do sada na koronavirus testirano 156 osoba te da se čekaju rezultati još šest testova.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" dr. Alemka Markotić pojasnila je da je djevojka jednog od zaraženih koronavirusom dodatno testirana zbog prirode njezinog kontakta sa zaraženom osobom. "Očekivali smo pozitivan rezultat pa smo je testirali više puta. Treći test je bio 'blago pozitivan', imala je blage simptome, no sada ih više nema", rekla je Markotić i dodala da će djevojka biti u izolaciji dok njezin test ne bude negativan. "To u dijagnostici nije neobično. Osoba je cijelo vrijeme bila u izolaciji od postavljana sumnje na kontakt i pojave blažih simptoma. Testirana je svaki dan i u tom trećem testu je blaže pozitivna. Odlučili smo da ćemo je još nekoliko dana zadržati dok ne bude imala kompletno negativne testove."

Dodala je kako se testiranja u Klinici za infektivne bolesti kontinuirano odvijaju do ponoći pa će do tada biti poznati ostali nalazi. U karanteni je i dalje jedna osoba.

Konstatirano je i da na graničnim prijelazima nema zastoja.

-----------------------------------

15:55 - Iz Opće bolnice Zadar obavještavaju kako se zbog privremene mjere predostrožnosti, a sukladno preporuci Ministarstva zdravstva i Strategiji prevencije mogućeg širenja COVID-19, kao i zbog epidemije gripe, do daljnjega zabranjene posjete.

-----------------------------------

15:45 - Bjelorusija i Azerbajdžan objavili su u petak da su zabilježili prve slučajeve koronavirusa, u Gruziji se u karanteni nalazi više osoba za koje se vjeruje da su zaražene, a meksičke su vlasti objavile da su zabilježile prvi slučaj u zemlji.

Po bjeloruskom ministarstvu zdravstva, prvi slučaj u toj zemlji je iranski student koji je stigao u zemlju prošli tjedan preko Azerbajdžana i njegovo je stanje zadovoljavajuće.

Azerbajdžan je također objavio da je potvrdio prvi slučaj Covida-19. Radi se o ruskom državljaninu koji je u Azerbajdžan došao preko Irana. "Stavljen je u izolaciju", objavila je vlada u priopćenju.

Gruzija je objavila drugi potvrđeni slučaj zaraze a radi se o Gruzijcu koji je nedavno boravio u Italiji.

Još 29 osoba je u izolaciji u toj zemlji i kod njih postoji velika mogućnost da su zaražene.

Meksiko je u petak potvrdio prvi slučaj zaraze, i to je tek drugi slučaj zaraze koronavirusom u Latinskoj Americi.

-----------------------------------

14:47 - Djevojci prvog zaraženog koronavirusom u Hrvatskoj ipak je također potvrđeno da je pozitivna na koronavirus, piše Večernji list.

On je bila pozitivna tek nakon trećeg testiranja, a sada se također nalazi u infektivnoj klinici Fran Mihaljević, a prije toga bila je u samoizolaciji. Ona se i dalje dobro osjeća i ne pokazuje simptome bolesti.

-----------------------------------

14:45 - Studenti koji su se vratili iz područja na kojima je proširen koronavirus, naročito iz Italije, trebaju biti u samoizolaciji u kampusima i pod zdravstvenim nadzorom, a ako su bili u kontaktu sa zaraženim osobama trebaju se testirati, poručeno je u petak sa skupa na zagrebačkom Medicinskom fakultetu.

-----------------------------------

14:15 - Znanstvenici milanske bolnice Sacco kažu da su izolirali talijanski soj koronavirusa te da će im to otkriće pomoći pri razvijanju cjepiva i tretmana kojima bi moglo stati na kraj širenju virusa. Podsjećamo, znanstvenici rimske bolnice Spallanzani početkom veljače izolirali su COVID-19, što je dopustilo tamošnjim liječnicima da testiraju pacijente, piše The Guardian.

"Virus koji su izolirali (znanstvenici bolnice Spallanzani) bio je onaj kineski, iz Wuhana. Ovaj koji smo mi izolirali je ovaj koji se trenutno širi Italijom", rekao je Claudia Balotta, imunolog bolnice Sacco. Zahvaljujući ovom otkriću, talijanski znanstvenici vjeruju da mogu utvrditi kako je virus iz Kine došao u Europu te kada je došao.

Također, The Guardian je stupio u kontakt s profesorom molekularne virologije Jonathanom Ballom kako bi se doznalo više o slučaju hongkonškog psa koji je "blago pozitivan" na koronavirus. "Nema dokaza da se pas može zaraziti ljudskim koronavirusom. Bilo bi nevjerojatno da se jedan virus pojavi u toliko različitih živih bića u tako kratkom roku", pojasnio je.

"Moramo razlikovati pravu infekciju i detekciju prisutnosti virusa. To se razlikuje, a činjenica da je riječ o 'blago pozitivnom' testu sugerira da je riječ o kontaminaciji preko okoliša ili prisutnost virusnih otpadaka koji su se kod psa našli zbog kontakta sa svojim vlasnikom", rekao je Ball.

-----------------------------------

12:40 - Associated Press izvijestio je o trenutnom stanju po pitanju zaraženih koronavirusom u svijetu.

U kontinentalno Kini od virusa je preminulo 2.788 osoba, a zaraženo ih 78.824. U Južnoj Koreji zabilježeno je 2.337 slučajeva zaraze i 13 smrtno stradalih. U Italiji je zaraženo 650 osoba, a 15 ih je preminulo, dok je u Iranu 388 zaraženih i 34 preminula.

-----------------------------------

12:30 - Zbog koronavirusa otkazan je najvažniji auto show godine, onaj u Ženevi. Taj događaj inače posjeti čak 600.000 ljudi. Ženeva će zbog toga ostati bez 200 do 250 milijuna eura.

-----------------------------------

12:00 - Broj slučajeva zaraze koronavirusom u Nizozemskoj je unutar nekoliko sati skočio s nula na dva, piše BBC. Osim u Nizozemskoj, prvi slučaj zaraze zabilježen je i u Bjelorusiji.

Iz Irana stižu vijesti da se broj mrtvih od koronavirusa s 26 popeo na 34. U toj je zemlji do sada od koronavirusa oboljelo 388 osoba.

-----------------------------------

11:40 - Prvi slučajevi zaraze koronavirusom u Nizozemskoj, Nigeriji i Litvi navodno su povezani sa zarazom u Italiji, piše The Guardian. "Čuo sam da se neki od novih slučajeva u Europi vežu s Italijom", rekao je Antonio Cascio, profesor zaraznih bolesti na Sveučilištu u Palermu. "Bojim se da se strane zemlje fokusiraju na provjeravanje Talijana te da su zbog toga samo Talijani prate."

Zaraze koronavirusom koje su povezane s Italijom pojavile su se u Izraelu, Danskoj, Rumunjskoj, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Njemačkoj, Finskoj, Brazilu, Alžiru, Francuskoj, Grčkoj, Švicarskoj, Hrvatskoj i Austriji. Cascio je rekao da bi države kroz koje cirkuliraju velike količine ljudi trebale ljude testirati jednako rigorozno kao Italija.

-----------------------------------

11:08 - Švicarska je u petak kao mjeru protiv širenja koronavirusa zabranila javna okupljanja na kojima se očekivalo više od tisuću ljudi. "Vezano za trenutnu situaciju i širenje koronavirusa, Federalno vijeće je situaciju u Švicarskoj kategoriziralo kao 'posebnu' u pogledu zakona o epidemiji", objavila je švicarska vlada nakon sastanka.

"Velika događanja koje uključuju više od tisuću ljudi zabranjena su. Zabrana stupa na snagu odmah i vrijedit će najmanje do 15. ožujka". Čini se da se to odnosi i na Međunarodni sajam automobila u Ženevi koji se trebao održati idući tjedan, no organizatori još nisu bili dostupni za komentar.

Države na tri kontinenata izvještavaju o prvim slučajevima koronavirusa u petak dok se svijet priprema za pandemiju. Broj potvrđenih slučajeva u Švicarskoj narasao je na 15, a više od 100 ljudi je u karanteni, rekao je član vlade Alain Berset, prenosi HINA.

-----------------------------------

11:00 - Kućni pas osobe zaražene koronavirusom u Hong Kong zaražen je "blagim oblikom" virusa, javile su hongkonške vlasti. Pas se trenutno nalazi u karanteni u skloništu. Dužnosnici su rekli da će provesti daljnja testiranja kako bi utvrdili je li se pas zaista zarazio virusom ili je njegov pozitivan rezultat kontaminacije okoliša. Opširnije pročitajte OVDJE.

-----------------------------------

10:47 - Engleska je zabilježila dva nova slučaja zaraze virusom COVID-19. Osobe su se virusom zarazile u Iranu i trenutno se nalaze u specijaliziranom centru za liječenje infekcija. U Engleskoj je 17 osoba zaraženo koronavirusom. Dodaju li se tome zaraženi iz Sjeverne Irske i Walesa, broj zaraženih u Velikoj Britaniji broj 19 osoba, piše The Guardian.

-----------------------------------

10:30 - Blizanci koji su se prvi zarazili koronavirusom osjećaju se dobro, doznaje Jutarnji list.

-----------------------------------

9:00 - Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio još dva nova slučaja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, što znači da ih je sada ukupno pet. Jedan novooboljeli je kontakt prvog zaraženog iz Zagreba i hospitaliziran je u Klinici za zarazne bolesti Fran Mihaljević, a drugi je kontakt zaraženog iz Rijeke i nalazi se u bolnici u Rijeci.

Beroš navodi da je ovo povoljan pravac, jer se virus zasad ne širi na građane izvan bliskog kruga već zaraženih. Naime, oba nova slučaja bliski su kontakti primarno zaraženih, što pokazuje da je za prijenos zaraze ipak potreban neki bliskiji kontakt.

'Prva novozaražena osoba ima blago pozitivan nalaz, osoba više nema simptome i sve je s te strane u redu. Drugi pozitivan je također kućni kontakt od bolesnika u Rijeci, i jedno i drugo se osjećaju dobro i nema nikakvih problema oko toga zasad, što ostavlja dojam je da su to više manje kućne infekcije, što nas navodi na promišljanje da možda ipak treba neki malo bliži i češći kontakt unutar obitelji ili zajednice, da bi se onda infekcija lakše prenijela', rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti, Alemka Markotić.

Oba novozaražena su otprije bili u bolnici u karanteni, tako da se radi o osobama koje su se zarazile kontaktom s prvozaraženima i nije riječ o nekim novim vanjskim slučajevima zaraze. To su kontakti prvo i treće zaraženog, pojasnila je doktorica Markotić i dodala: 'Mi smo, za razliku od Italije koja hospitalizira samo teško oboljele, krenuli opreznijim putem pa smo stavili pod nadzor sve kontakte zaraženih, što se pokazalo dobrom odlukom.'

Ostatak presice Stožera za civilnu zašititu pročitajte OVDJE.

-----------------------------------

8:54 - Svi putnici članovi posade kruzera "Diamond Princess" sišli su s broda, javlja Guardian.

-----------------------------------

8:34 - Slučajevi zaraze koronavirusom zabilježeni su u više od 50 država svijeta. Ukupno je dosad diljem svijeta zaraženo više od 83.000 ljudi, od Covida-19 preminulo je njih 2859, a od bolesti se oporavilo više od 36.000.

-----------------------------------

8:30 Muškarac koji je zaražen koronavirusom i dalje se nalazi u izolaciji u KBC-u Rijeka, no njegovo je opće zdravstveno stanje dobro, javlja N1.

-----------------------------------

Novim koronavirusom zarazilo se još 327 osoba u kontinentalnoj Kini, što je najmanji broj u zadnjih više od mjesec dana, a još 44 osobe su umrle, priopćile su u petak kineske zdravstvene vlasti.

Tako se ukupan broj smrtnih slučajeva u kontinentalnoj Kini penje na 2.788, navodi Državno povjerenstvo za zdravlje.

Južna Koreja izvijestila je u petak o 256 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa se tako ukupan broj zaraženih u toj zemlji penje na 2.022, objavio je Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC).

Među novozaraženima, 182 su u gradu Daeguu, na jugoistoku zemlje, gdje se nalazi crkva iz koje se bolest počela širiti, navodi KCDC u priopćenju.

Od koronavirusa u zemlji je umrlo 13 ljudi i taj se broj nije mijenjao od četvrtka. Koronavirus, koji se pojavio u Kini, brzo se proširio na više od 40 zemalja svijeta.

Koliko je stanovništvo na oprezu zbog koronavirusa najbolje pokazuju fotografije enormnih redova ispred trgovina koje prodaju zaštitne maske.

People wait in line to buy face masks from a department store in Seoul on February 28, 2020. - K-pop megastars BTS on February 28 cancelled four concerts they were due to hold in Seoul in April, their agency said, as the coronavirus outbreak spreads in South Korea. The country has so far confirmed more than 2,000 cases of the novel coronavirus, by far the largest national total outside China, the origin of the disease. (Photo by - / YONHAP / AFP) / - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT  NO ARCHIVES  RESTRICTED TO SUBSCRIPTION USE
YONHAP / AFP
Ljudi u Južnoj Koreji čekaju u redu da kupe zaštitnu masku

Prvi slučaj zaraze novim koronavirusom potvrđen je u četvrtak u Nigeriji, što je ujedno i prvi zaraženi u Africi južno od Sahare, priopćilo je u petak nigerijsko savezno ministarstvo zdravstva.

Ministarstvo je "potvrdilo jedan slučaj koronavirusa (Covid 19) u državi Lagosu. Taj slučaj koji je potvrđen 27. veljače 2020. prvi je zabilježen u Nigeriji od početka epidemije", objavilo je ministarstvo na Twitteru.

People wait in line to buy face masks from a department store in Seoul on February 28, 2020. - K-pop megastars BTS on February 28 cancelled four concerts they were due to hold in Seoul in April, their agency said, as the coronavirus outbreak spreads in South Korea. The country has so far confirmed more than 2,000 cases of the novel coronavirus, by far the largest national total outside China, the origin of the disease. (Photo by - / YONHAP / AFP) / - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT  NO ARCHIVES  RESTRICTED TO SUBSCRIPTION USE
YONHAP / AFP
Ljudi u Južnoj Koreji čekaju u redu da kupe zaštitnu masku

Ministarstvo dodaje da je riječ o talijanskom državljaninu koji radi u Nigeriji kamo se 25. veljače vratio iz Milana.

Primljen je u bolnicu u Lagosu, "stanje mu je stabilno i nema težih simptoma", tvrdi ministarstvo.

People wait in line to buy face masks from a department store in Seoul on February 28, 2020. - K-pop megastars BTS on February 28 cancelled four concerts they were due to hold in Seoul in April, their agency said, as the coronavirus outbreak spreads in South Korea. The country has so far confirmed more than 2,000 cases of the novel coronavirus, by far the largest national total outside China, the origin of the disease. (Photo by - / YONHAP / AFP) / - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT  NO ARCHIVES  RESTRICTED TO SUBSCRIPTION USE
YONHAP / AFP
Ljudi u Južnoj Koreji čekaju u redu da kupe zaštitnu masku

Ovo je prvi potvrđeni slučaj zaraze u Africi južno od Sahare. Druga dva slučaja zabilježena su ovih dana u dvjema zemljama sjeverne Afrike, u Egiptu i u Alžiru. Zasad na tom kontinentu nitko nije umro od koronavirusa.

Epidemiolozi se pitaju kako to da nema više zaraženih u afričkim zemljama koje imaju slabe sustave zdravstvene skrbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:44