POVEĆANJE DOPRINOSA

FOTO: GRČKA POLICIJA SUZAVCEM NA POLJOPRIVREDNIKE PROSVJEDNIKE Ogorčeni reformama, građani kamenovali zgradu ministarstva poljoprivrede

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.02.2016. u 15:38

ALKIS KONSTANTINIDIS/REUTERS

Grčka policija upotrijebila je suzavac u sukobu s poljoprivrednicima koji su ogorčeni mirovinskom reformom kamenovali zgradu ministarstva poljoprivrede u središtu Atene u petak, uoči velikih prosvjeda koji se očekuju kasnije tijekom dana.

Poljoprivrednici iz cijele Grčke uputili su se prema prijestolnici kako bi iskazali ogorčenost zbog vladinih planova za povećanje doprinosa za mirovine i poreza.

Oko 800 poljoprivrednika s Krete, najvećeg grčkog otoka, sukobilo se s policijom koja je osiguravala zgradu ministarstva. Prosvjednici su bacali kamenje i razbijali prozore.

"Poljoprivrednici su pokušali potisnuti policiju ispred ulaza u ministarstvo. Policija je bacila suzavac kako bi ih zaustavila", izjavio je jedan policijski dužnosnik.

U petak poslije podne u Ateni će poljoprivrednici prosvjedovati protiv mirovinske reforme koju u zamjenu za nastavak plana prezadužene Grčke zahtijevaju njezini vjerovnici Europska unija i Međunarodni monetarni fond, piše agencija AFP.

Podsjeća da grčki poljoprivrednici uživaju elastičniji režim od drugih privatnika i da su od kraja siječnja postavili cestovne zapreke na glavnim prometnicama u zemlji i tijekom deset dana potpuno su blokirali prijevoz robe na granicama prema Turskoj i Bugarskoj.

Od utorka, nakon apela Bugarske, ukinuli su blokadu i propuštaju kamione s robom nekoliko sati na dan na grčko-bugarskom graničnom prijelazu Promahona.

Grčki premijer Aleksis Cipras pozvao je u srijedu na "dijalog", ali je isključio povlačenje prijedloga reforme mirovinskog sustava.

Tagovi

Izdvajamo