HODOČAŠĆE U MEKU

FOTO: Hadž je veliki vjerski biznis: Čokolada za 1500 kuna u sobi od 32.000 kuna za noć

Usporedno s prihodnima povećavaju se i investicije u infrastrukturu i ponudu
Muslim pilgrims pray around the Grand Mosque in Mecca on November 12, 2010 as some 2.5 million Muslim pilgrims descend on the Saudi holy city for the annual hajj or pilgrimage. AFP PHOTO/ALI KHALIL
 ALI KHALIL

ZAGREB, LONDON, MEKA - Hadž, godišnje hodočašće milijuna muslimana u Meku, drevni grad na zapadu arapskog poluotoka, koje je ovih dana bilo na vrhuncu, postaje sve unosniji biznis za Saudijsku Arabiju.

Ističu jednakost, ali...

Rastuće prihode prate i sve veće investicije u poboljšanje infrastrukture i širenje ponude, pa i na najluksuznijoj razini, koja odudara od isticane skromnosti toga hodočašća i od ideala jednakosti svih njegovih sudionica i sudionika, jednakosti barem tijekom trajanja hadža. Britanski list Guardian, koji je o ovome iscrpno izvijestio ovih dana, navodi da je danas u svijetu već 1,8 milijardi muslimana, te da njihov broj i dalje ubrzano raste.

Kako utržiti što više

U odnosu na to, dva i pol milijuna sudionika hadža godišnje je malen broj, no saudijski je cilj u odnosu na te ljude trojak - da im olakša kretanje i boravak te smanji rizik masovnih nesreća, da izgradi infrastrukturu koja će omogućiti i nešto veći broj hadžija, te - s obzirom da broj hodočasnika ne može drastično porasti jer se sve zbiva na razmjerno malom prostoru jednom godišnje - da se od postojećih, odnosno od imućnijeg dijela tih ljudi izvuče što više novca.

U tome je saudijska strategija slična pristupu susjednih državica, također bogatih naftom, poput Katara ili Ujedinjenih Arapskih Emirata (u kojima odskaču Dubai i Abu Dabi), koje se okreću privlačenju turista, osobito rastrošnijih, i iz najudaljenijih dijelova svijeta. Pritom su te dvije strategije komplementarne, ističe marketinški stručnjak Hadi Hilal, jer “u Meki nema zabave”, tu se dolazi samo na hodočašće - hadž (na određeni datum) ili umru (u ostatku godine).

Hilalov posao je promovirati Abradž al-Bait, novi luksuzni stambeno-poslovni kompleks, vrijedan tri milijarde američkih dolara, sa 15.000 stambenih jedinica i 70.000 četvornih metara poslovnih prostora. U sklopu toga je i 485-metarski satni toranj u Meki, vidljiv pri lijepom vremenu sa 40-kilometarske udaljenosti, koji se od londonskog Big Bena, napominje Guardian, razlikuje arapskom kaligrafijom i zlatnim polumjesecom.

Boravak većine skroman

Kako najveći dio stranih hodočasnika stiže zrakom, Saudijci ulažu 2,4 milijarde dolara u širenje kapaciteta zračne luke u Medini sa 3 na 12 milijuna putnika godišnje, a aerodrom Kralj Abdul Aziz u Džidi, čiji se kapacitet povećava na 30 milijuna putnika, trebao bi po dovršetku sadašnjeg projekta primati 80 milijuna putnika godišnje. Meku i Medinu povezivat će brza željeznica na pruzi dugoj 444 kilometra, a važne točke tijekom hadža spajat će metro al-Mašair al-Mugadasa, koji će prevoziti 72.000 hodočasnika.

Po dolasku, većinu čeka asketski i katkad neudoban smještaj. S druge strane su Asprey kozmetika i odjeća, 24-satna usluga butlera, čokoladne delicije vrijedne do 270 dolara, ogromna mramorna predvorja - sve to nude najluksuzniji hoteli, gdje noćenje u najotmjenijim apartmanima stoji gotovo šest tisuća dolara (32.000 kuna). Hilal navodi da su luksuzu skloni pojedini posjetitelji iz Britanije, Južne Afrike, Turske, Alžira, Tunisa i Maroka, dok su primjerice Pakistanci skloniji skromnijem boravku, te napominje da nije na njemu da odredi “tko će jesti kruh, a tko jastoga, tko će spavati u otmjenoj postelji, a tko na podu”.

Blic-tečajevi o hadžu za muslimane i obraćenike

ZAGREB, BONN - Za pravilno obavljanje hadža preduvjet je poznavanje niza detalja s kojima su mnogi koji odlaze na to hodočašće samo površno upoznati. Stoga su i u Njemačkoj organizirani kratki tečajevi za buduće hadžije, o kojima je izvijestio Deutsche Welle, RTV postaja čiji je izvjestitelj Ali Almakhlafi jesenas krenuo u Meku.

Almakhlafi, koji je arapskog podrijetla, otišao je na takav tečaj u džamiju Abu Bakr u Kölnu za koju je doznao da je bliska egipatskome Muslimanskom bratstvu, ali i da su mnogi koji tamo zalaze apolitični. Tamo je upoznao Bernda Schließkea, 70-godišnjega dobrodržećeg Nijemca koji je prije sedam godina postao musliman, zadržavajući zapadnjački izgled, a ove je godine krenuo na hadž. Otišavši po vizu u saudijsko veleposlanstvo u Berlinu, Almakhlafi se iznenadio naišavši na zaposlenice nepokrivene kose i u modernoj odjeći te na srdačnog konzula koji mu se pohvalio da brzo uspijevaju riješiti 15.000 zahtjeva za vize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:05