NOVA ERA MONARHIJE

FOTO: Harry i Meghan su nakon izlaska iz kapelice jednim simpatičnim potezom umalo iznenadili fotoreportere, ali i oduševili uzvanike

 
 REUTERS

Kao što se i moglo očekivati, sve je prošlo kao po špagi. Nakon šest mjeseci priprema, britanski princ Harry i Amerikanka Meghan Markle vjenčali su se u kapelici sv. Jurja u dvorcu Windsor. Ne samo da su postali bračni par, nego su od prinčeve bake, kraljice Elizabete II., dobili i nove titule - vojvode i vojvotkinje od Sussexa.

Od ranih jutarnjih sati, kako su televizijske kamere u svijet slale prizore iz šarmantnog gradića 35 kilometara zapadno od Londona, bilo je jasno da su simpatični princ i njegova lijepa mladenka miljenici sreće - izabrali su savršen proljetni dan, tu su stigle i stotine tisuća dobro raspoloženih, pa i ekstatičnih promatrača koje su se slile u Windsor (koji inače ima nešto više od 30.000 stanovnika) i zauzele sva mjesta s kojih se barem nešto moglo vidjeti.

A imalo se što vidjeti: kada su uzvanici, od 9.45 nadalje, počeli pristizati, polako se počelo otkrivati tko je zaista bio na onom slavnom popisu od 2640 uzvanika koji su dobili pozivnicu za ulazak u sam dvorac Windsor. Eklektična mješavina službenika kraljevske obitelji, zaslužnih humanitaraca, uzvanika plave krvi i međunarodnih zvijezda iz svih područja šoubiza okupirala je travnjake i staze u dvorcu.

Bila je to prilika za razgovor Davida i Victorije Beckham sa Sir Eltonom Johnom i njegovim suprugom Davidom Furnishom, glumca Toma Hardyja i pjevača Jamesa Blunta, lijepe glumice Priyanke Chopre i njezina kolege Idrisa Elbe te modno savršeno usklađenog para Amal i Georgea Clooneyja.

Uzvanici, njih 600, smjestilo se u kapelici sv. Jurja, u koju je u 12.45 ušao princ Harry s kumom, bratom Williamom, a neposredno nakon njih i princ Charles sa suprugom Camillom te na kraju kraljica Elizabeta II. sa suprugom, princom Phillipom.

Najuzbudljiviji trenutak ipak je bio dolazak mladenke koja se u pratnji majke Dorije Ragland u vintage Rolce-Royceu dovezla pred kapelicu, gdje ju je dočekalo šest malenih djeveruša, također odjevenih u Givenchyjeve haljinice, u dobi od dvije do sedam godina (princeza Charlotte, Harryjevo kumče Florence van Cutsem, Remi i Rylan Litt, djeca Meghanine prijateljice Benite Litt, kojima je Meghan krsna kuma, Ivy Mulroney, koja je kći Meghaninih prijatelja Jessice i Benedicta Mulroneyja, te Zalie Warren, također kumče princa Harryja) i četiri djevera u dobi od četiri do sedam godina (princ George, Harryjevo kumče Jasper Dyer te Brian i John Mulroney, sinovi Meghaninih prijatelja).

Svoju su ulogu djeca odradila apsolutno savršeno, baš kao i svekar, princ Charles, koji je mladenku pratio dio puta do oltara, ali je, prema dogovoru, nije predao, nego samo dopratio.

Jedan od trenutaka koji će se zasigurno pamtiti zauvijek bio je onaj u kojem je Harry prvi put vidio Meghan u vjenčanici. Kamere su snimile, a vješti čitači s usana protumačili što joj je rekao: “Izgledaš savršeno”. Oboje su pred oltarom, govorom tijela, jasno pokazali koliko su zaljubljeni - neprekidno su se pogledavali i smješkali, držali se za ruke i, očigledno, bili vrlo uzbuđeni.

U obredu koji je vodio kanterberijski nadbiskup Justin Welby par je rekao “da” (u zavjetima, dakako, nije bilo ni riječi o poslušnosti, nego samo o ljubavi, poštovanju i podršci) te razmijenio prstene - Meghanin je od velškog zlata, a Harryjev platinasti. Par je i u tome drugačiji - Harry će, za razliku od drugih muških članova svoje obitelji, nositi vjenčani prsten.

Uz propovijed čikaškog episkopalnog biskupa Michaela Brucea Curryja, inače prvog afroameričkog biskupa te crkve, i odavanje počasti mladoženjinoj majci čitanjem iz Knjige Solomonove, najdojmljiviji dio obreda vjenčanja bio je glazbeni - i to onaj u izvedbi gospel zbora koji je otpjevao američki soul standard, pjesmu “Stand by Me”.

Na kraljevskim vjenčanjima nema ljubljenja u crkvi. No, odmah nakon izlaska iz kapelice, na stepenicama, par se brzo poljubio te tim simpatičnim i romantičnim potezom umalo iznenadio fotoreportere i oduševio uzvanike.

I dok su oni koji su bili pozvani na popodnevni prijem kojem je domaćica kraljica Elizabeta II., vojvoda i vojvotkinja od Sussexa sjeli su u kočiju Ascot Landau, koju su vukla četiri siva konja (a smatraju je savršenom za pozdravljanje oduševljenih obožavatelja jer putnici sjede dovoljno visoko da ih svi vide izvana), i zaputili se u vožnju ulicama Windsora. Vožnja je potrajala znatno dulje od 25 minuta, a na licima para ni u jednom se trenutku nije se vidjela dosada.

Na prijemu u dvorcu Windsor gosti su mogli uživati u najrazličitijim malim zalogajima, poput škampa iz Škotske omotanih dimljenim lososom s kremom od citrusa, grilanim šparogama omotanim kambrijskom šunkom, panna cotti od graška s prepeličjim jajima. Mogli su birati i niz jela iz zdjelica, u kojima su posluženi kao kanapei, poput frikasea od piletine s mladim porilukom, rižota od graška i metvice, čipsa od parmezana i carskog mesa (pečenog deset sati) s kompotom od jabuka i preprženom kožicom. Vinska lista ostala je stroga tajna, no Decanter je objavio da su gosti zacijelo pili šampanjac Pol Roger Brut Réserve NV, kojeg butelja stoji 45 funti.

Što će se, pak, događati na večeri u dvorcu Frogmore, gdje će vjenčanje slaviti samo 200 paru najbližih uzvanika, ostat će tajna jer se taj dio kraljevskog vjenčanja smatra privatnim.

U danima koji slijede mnogo će se zbrajati i oduzimati, planirati i smišljati scenarije o promjenama koje je subotnji veliki događaj donio Velikoj Britaniji i kraljevskoj kući Windsor.

U britanskim se medijima već spominje “Meghanin efekt” - kao osoba miješane rase ušla je u kraljevsku obitelj, što je za crnačku zajednicu na Otoku veličanstven događaj. Već sada, ona je najpopularnija osoba iz kraljevske obitelji - pretekla je i pokojnu princezu Dianu i šogoricu Kate Middleton. Svojom neposrednošću i toplinom (“Ja sam Amerikanka, mi se grlimo!”) osvojila je mnoga srca i šokirala konzervativce koji su naklonjeni emotivnoj distanci.

Netko je izračunao da će Meghan kraljevini donijeti golemu korist - samo kao ikona stila (jer ono što odjene nestaje s polica) britanskoj bi modnoj industriji mogla donijeti 210 milijuna funti u sljedećih godinu dana. Čini se da će brzo nadoknaditi troškove vjenčanja procijenjene na 32 milijuna funti.

I, na kraju priče, britanskoj monarhiji, koja je poznata kao jedna od najkonzervativnijih institucija na svijetu, dobro je došao dašak svježine i modernosti koji je unijela lijepa i pametna mlada žena iz Kalifornije. Harry i ona i vjenčanjem su pokazali da se promjene mogu događati bez skandala i sa smiješkom te da su vojvotkinja i vojvoda za 21. stoljeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:13