POSJET

FOTO: HRVATSKA PREDSJEDNICA S ČELNICIMA AFGANISTANA 'Promicanje mira i stabilnosti u Afganistanu jedan je od stupova hrvatske politike u Aziji'

 

Prilikom boravka u Islamskoj Republici Afganistanu predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović održala je odvojene radne sastanke s predsjednikom Islamske Republike Afganistana Ashrafom Ghanijem te glavnim izvršnim dužnosnikom Abdullahom Abdullahom.

Najviši dužnosnici Islamske Republike Afganistana upoznali su predsjednicu Grabar-Kitarović s političkom i sigurnosnom situacijom u Afganistanu, a hrvatska Predsjednica izrazila je zadovoljstvo vidljivim napretkom Afganistana u ekonomskom, društvenom i sigurnosnom području, priopćili su iz Ureda predsjednice.

Prilikom susreta razgovaralo se i o suradnji Afganistana s međunarodnim snagama, a predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako je Hrvatska prisutna u Afganistanu već petnaest godina, prvo kroz borbenu misiju NATO-a ISAF, a sada sudjelovanjem u operaciji „Odlučna potpora“. Naglasila je kako je promicanje mira i stabilnosti u Afganistanu jedan od stupova hrvatske politike u Aziji.

Osvrnuvši se na sigurnosnu i političku situaciju u Afganistanu predsjednica Grabar-Kitarović ocijenila je kako stanje nije dobro te da nastupa vrlo interesantno razdoblje, ne samo za budućnost Afganistana nego i za budućnost misije „Odlučna potpora“. „Idemo ususret parlamentarnim izborima pa onda predsjedničkim izborima, bit će pozicioniranja, ne samo na političkoj nego i na vojno-sigurnosnoj sceni“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović nakon sastanka.

Dodala je kako će do odlaska stranih snaga iz Afganistana doći kada se uspostavi dovoljna razina sigurnosti i stabilnosti te kada će ih moći kontrolirati sam Afganistan, odnosno njihove vlastite sigurnosne snage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:46