TEROR NA MEDITERANU

FOTO: ISIS KRENUO I U POMORSKI DŽIHAD Projektilom raznijeli egipatski ratni brod u Sredozemnom moru

Brod je u patroli opazio skupinu džihadista na obali i krenuo na njih. U borbi je projektil pogodio brod, zbog čega ga je zahvatio plamen i morao se povući iz bitke
 AFP

Ekstremisti privrženi tzv. Islamskoj državi napali su u četvrtak patrolni brod egipatske ratne mornarice na Sredozemnom moru, koji se potom zapalio.

Prema informacijama egipatske vojske, plovilo obalne straže razmijenilo je vatru s militantima nekoliko kilometara od obale sjevernog Sinaja, područja koje graniči s Izraelom i Pojasom Gaze.

Vojni glasnogovornik kaže da u pucnjavi nitko nije stradao, osim nekoliko manjih opeklina.

Mediji prenose kako su svjedoci vidjeli da je brod u patroli opazio skupinu džihadista na obali i krenuo na njih. U borbi je projektil pogodio brod, zbog čega ga je zahvatio plamen i morao se povući iz bitke.

Svjedok Abu Ibrahim Mohammed, ribar iz susjedne Gaze, vidio je kada je raketa pogodila brod. Eksplozija se nije čula, ali je vidio dva manja broda koja su kasnije pokušala ugasiti vatru, te treći, veći brod koji je oteglio spaljeno vozilo.

Džihadisti tzv. Islamske države objavili su svoju prisutnost na Sinajskom poluotoku u studenom prošle godine, kada se dvije tisuće džihadista skupine Ansar Bait al-Maqdis zaklelo na vjernost vođi ISIS-a Abu Bakru al-Baghdadiju.

Jučer je egipatska vojska spriječila napad na vojnu kontrolnu točku na autocesti koja povezuje Kairo sa obalom Crvenog mora. Tom prilikom automobil nakrcat dinamitom nije stao na kontrolnoj točki, pa ga je vojska zasutavila pucnjavom, pri čemu je poginuo vozač.

Džihadisti su prilikom napada 1. srpnja u Sinaju ubili najmanje 17 vojnika, a krajem lipnja egipatski državni tužitelj Hisham Barakat ubijen je u Kairu automobilom bombom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:18