STRAH OD NOVIH NAPADA

FOTO: IZRAZITO POTRESNE SCENE IZ SHRVANE NACIJE Suze, očaj i krici na masovnim pogrebima diljem Šri Lanke

 
 REUTERS

Utorak su na Šri Lanki obilježili masovni sprovodi, a potresena se nacija nosila s posljedicama tragedije. Broj stradalih u koordiniranom terorističkom napadu narastao je na 321, a ranjenih je više od 500. Među poginulima je i najmanje 45 djece, a liječnici se još bore za živote mnogih drugih dječaka i djevojčica. Na snazi je izvanredno stanje, a vlasti strahuju od mogućih novih napada.

- Vrlo je teško prepoznati tijela - rekao je za Al Jazeeru otac Shelton Dias iz nadbiskupije Colomba.

- Toliko su izobličena. U slučaju neke djece, ostale su samo cipele. To je sve.

Stotine trupala ležale su ispred mrtvačnice Nacionalne bolnice u Colombu još u ponedjeljak popodne, a uplakani stanovnici dolazili su u potrazi za nestalima.

FOTOGALERIJA: Masovni pogrebi diljem Šri Lanke nakon terorističkih napada

U 8.30 ujutro po lokalnom vremenu, simbolički obilježavajući trenutak kada je na Uskrs odjeknula prva detonacija, cijela je zemlja utonula u tri minute tišine, a preživjeli su se pokušali uhvatiti u koštac s gubitkom roditelja, djece, braće i prijatelja.

- Riječi ne mogu opisati našu bol - napisao je nećak Shante Mayadunne, jedne od najpoznatijih TV kuharica na Šri Lanki, koja je s njegovom sestričnom Shanthom poginula u napadu na luksuzni hotel Shangri-La u glavnom gradu Colombu.

Cijela obitelj britanskog odvjetnika Bena Nicholsona također je stradala u istom hotelu. Supruga Anita, sin Alex i kći Annabel čekale su doručak u restoranu kada je terorist, prijavljen pod lažnim imenom, aktivirao eksploziv koji je nosio. Nicholson, koji je u ranojutarnje sate šetao ulicama Colomba, cijeli je dan proveo u šoku, prekriven krvlju, hodajući po mrtvačnicama u potrazi za svojom obitelji.

Brat i sestra Daniel (19) i Amelie Linsey (15) preživjeli su prvu eksploziju u restoranu i počeli bježati, kada je svoj eksploziv aktivirao drugi bombaš. Preminuli su na mjestu. Ukupno je u napadu stradalo više od 30 stranih turista, od kojih je po osmero bilo iz Ujedinjenog Kraljevstva i Indije.

Shangri-La jedan je od četiri luksuzna hotela puna stranih turista, uz Cinnamon Grand, Tropical Inn i Kingsbury, koje su na Uskrs zatresle eksplozije u Colombu. Bomba je u glavnom gradu detonirana i u crkvi Sv. Antuna, a pogođene su i crkve u još dva grada - Sv. Sebastijana u Negombu i protestantskoj crkvi u Batticaloai.

Multietnički grad Batticaloa bio je poprište teških borbi u građanskom ratu prije deset godina, no napad na protestantsku crkvu Ziona bio je nezapamćen čin nasilja. Među 26 ubijenih bio je i maloljetni sin pastora Ganeshamoorthyja Thirukumarana. Pastor je posebno devastiran jer je bombašu samoubojici osobno poželio dobrodošlicu u crkvu.

- Nije mi bilo poznato njegovo lice - rekao je za Al Jazeeru.

- Zamolio sam ga da se sjedne i izišao sam iz crkve. Par trenutaka kasnije, bomba je eksplodirala.

Neki su vjernici, kažu preživjeli, postali sumnjičavi kada su vidjeli počinitelja, i htjeli su ga izvući iz crkve, no uslijedila je eksplozija.

Katolička crkva na Šri Lanki nudi pomoć u novcu i podršci svima koji trebaju organizirati sprovode, od lijesova do lokacija za karmine. Dodatni je problem što su mnogi u napadima na crkve istovremeno izgubili sve najbliže koji bi im organizirali sprovode.

- Ljudi su došli u crkvu kao obitelj, pogotovo na nedjeljnu misu - rekao je otac Dias.

- Sjeli su se kao obitelj. Umrli su kao obitelj.

Sigurnosne kamere u Negombu zabilježile dolazak bombaša samoubojice u crkvu sv. Sebastijana

Sigurnosne kamere pozicionirane diljem šrilankanskog grada Negomba snimile su kako se jedan od bombaša samoubojica, koji su u toj državi na Uskrs izveli koordinirani napad na luksuzne hotele i rimokatoličke crkve, neposredno prije napada s velikom naprtnjačom na leđima šeće ulicama grada, piše Daily Mail.

Na snimci se može vidjeti kako se terorist s povećom naprtnjačom koja je sadržavala "primitivnu eksplozivnu napravu lokalne proizvodnje" približava crkvi svetog Sebastijana i putem po glavi tapša jednu djevojčicu pored koje je prošao. U bombaškom napadu na crkvu sv. Sebastijana poginulo je 110 ljudi.

Prema posljednjim informacijama, u terorističkom napadu na Šri Lanku ubijena je 321 osoba, a ozlijeđeno je njih više od 500. (Damjan Raknić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:46