PAKAO NA ZEMLJI

FOTO: JAD I BIJEDA ALEPA Izgleda kao grad duhova, na ulicama su ostavljena mrtva tijela, djeca umjesto igrački skupljaju čahure od metaka...

 
 Susan Schulman / Profimedia, Barcroft Media

Počela je sedma godina krize u Siriji, zemlji u kojoj prema posljednjim izvješćima UN-a oko 13,1 milijuna osoba, ili sedam od deset stanovnika, treba humanitarnu pomoć. Ne zna se točan broj poginulih od 2011., jer se brojke koje objavljuje vlada i grupe za zaštitu ljudskih prava razlikuju, no od nekoliko milijuna raseljenih tijekom 2017. vratilo se više od 721.000 osoba. Velik dio njih pokušava se vratiti koliko-toliko normalnom životu u nekad najnaseljenijem sirijskom gradu Alepu.

No, život ne izgleda normalno.

Nagrađivana foto reporterka Susan Schulman zabilježila je stvarnost u razrušenom Alepu koji danas izgleda kao grad duhova. Američka je fotografkinja ondje provela cijeli studeni 2017., gotovo godinu dana otkako je sirijska vlada preuzela kontrolu nad gradom.

Unatoč uspostavljanju takozvanih zona deeskalacije u kojima se u načelu prekid vatre poštuje, sukobi još uvijek povremeno izbijaju, a stanovnici oko ruševina grade život, otvaraju trgovine i nude usluge.

Reportažu iz Alepa ovih je dana objavio i irski Independent. Novinar Jason O'Brien razgovarao je sa stanovnicima i s obzirom na prošlost još uvijek se svi boje za budućnost i žive u neizvjesnosti. Razmjeri katastrofe možda se najbolje vide na ‘malim stvarima’. Primjerice, djeca u Alepu ne skupljaju Lego kocke, lutkice ili autiće. Štoviše, igračke su za njih luksuz, nemaju ih. Umjesto toga skupljaju čahure od metaka. Nekad perspektivan Alep danas je nepregledna masa srušenog betona, odbačenih komada metala i neprepoznatih, ostavljenih mrtvih tijela, kostura... Rijetki zidovi koji još uvijek stoje uglavnom su prošarani rupama od metaka i raketa. Alep je dugo bio pakao na Zemlji, a za mnoge još uvijek i jest, piše Independent.

Prije sedam godina Alep je bio bogat grad s oko dva i pol milijuna stanovnika koji su živjeli pristojno. Bio je pun kvalitetnih škola, restorana, noćnog života, uređenih kuća i vila, apartmana za iznajmljivanje i bazena, zdravstvo je bilo dostupno, a grad je bio ispunjen tisućama malih tvornica.

Zapadni dio grada, koji je bio pod kontrolom vlasti, u puno je boljem stanju od istočnog koji su do prošlog prosinca kontrolirali pobunjenici. Nakon što je Bašar al Asad preuzeo kontrolu nad gradom, procjenjuje se da ondje živi oko 40.000 ljudi. Očajni stanovnici pokušavaju obnoviti što se obnoviti može kako bi im život barem djelovao koliko-toliko normalno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:13