PRIJETI EKSPLOZIJA NUKLEARNOG REAKTORA

FOTO Japanski vojnici donijeli malo radosti spašavanjem bebe

Radijacija će iz oštećene nuklearne elektrane Fukushima curiti još mjesecima, navodi NY Times
 Screenshot BBC

>>>>NOVO<<<< - 23:04 Katastrofa nudi i dobre vijesti, koje tjeraju suze na oči. Spašena je četveromjesečna beba, i to nakon što je tri dana bila pod ruševinama. Preživjela je strahotu i završila u rukama vojnika koji ju je pronašao sasvim slučajno. Ubrzo ju je pronašao i otac, koji je s njom proveo tri dana pod ruševinama.

22:30 Stručnjaci i dalje pokušavaju stabilizirati treći reaktor Fukushime Daiichi ulijevanjem vode. U drugom reaktoru su uspjeli na taj način postići stabilizaciju i nadaju se kako će u dogledno vrijeme uspjeti i s trećim.

20:30 - U Japanu je nakon potresa i tsunamija raseljeno oko 100.000 djece, objavila je nevladina organizacija 'Save the Children', sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Mnogima su domovi nestali ili su uništeni od posljedica katastrofe, pa će biti smješteni u prihvatnim centrima. No, i oni su već prepuni, pa organizacija poziva na prikupljanje novčane pomoći za djecu pogođenu katastrofom.

Interaktivna fotogalerija. Pomaknite klizač lijevo ili desno kako bi vidjeli satelitsku snimku prije i poslije potresa i tsunamija.

19:50 Stručnjaci koji prate razvoj situacije na nuklearki Fukushima 1, kazali su kako je stanje ponovno nestabilno i da se opasnost od eksplozije vratila.

- Nismo optimistični, ali vjerujemo kako ćemo vratiti vodu u reaktor čim se pritisak zraka stabilizira - rekao je jedan od stručnjaka na reaktoru.

Ali pozitivnih vijesti ipak ima, stupanj radijacije se smanjio za sedam puta, što znači da opasnosti od taljenja jezgre trenutno nema.

19:00 Ujedinjeni narodi objavili su kako ne planira veliku operaciju u Japanu "jer je to najbolje pripremljena zemlja na svijetu kad su u pitanju katastrofe ovih razmjera".

Trenutno se tamo nalazi 15 spasilačkih ekipa, mnoge s psima tragačima i opremom za dizanje teških tereta, a najveće su poslale Rusija, Južna Koreja i SAD. A i na terenu je sedam UN-ovih stručnjaka za pomoć u kriznim stanjima.

18:20 - Malo je vjerojatno da će doći do velike eksplozije drugog reaktora oštećene nuklearne elektrane Fukushima, objavio je glasnogovornik japanske vlade Yukio Edano. Dodao je da u tom reaktoru neće doći do velike eksplozije zbog akumuliranog vodika, jer će on izaći kroz rupe na zgradi izazvane eksplozijom drugih reaktora, a neće se akumulirati do razine koja bi mogla izazvati eksploziju.

16:57 - Japan je i službeno zatražio pomoć Ujedinjenih naroda po pitanju nukleranih elektrana. U pomoć bi im trebao pristići "atomski pas čuvar" Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), koja se za pomoć ponudila još u petak kad su potres i tsunami pogodili zemlju te izazvali probleme u elektranama.

Agencija bi na terenu trebala pružiti svu moguću pomoć koju može u ovakvim kriznim trenucima.

15:35 - Japanski inženjer Masashi Goto, koji je radio na dizajniranju zaštitnog omotača za reaktorske jezgre nuklearne elektrane Fukushima, ističe kako dizajn nije dovoljno snažan da izdrži potres te jačine i potom tsunami.

Strahuje kako su eksplozije reaktora 3 i 1 možda oštetile zaštitni čelični omotač oko samog reaktora te da postoji mogućnost da radioaktivni materijal bježi u atmosferu.

Problem je i u tome što je elektrana koristila vrstu goriva koje ima nižu razinu tališta od konvencionalnog. Ukoliko dođe do topljenja jezgre i eksplozije, plutonij bi se preko područja širio dvostruko brže nego konvencionalno gorivo za nuklearne elektrane.

- Sljedeća 24 sata će biti kritična - zaključuje Goto.

14:00 - Tokijska električna energija (TEPCO), japanska kompanija u čijem vlasništvu se nalazi oštećena nuklearna elektrana u Fukushimi, objavila je danas kako se topljenje radioaktivne jezgre reaktora broj 2 mora uzeti kao realna mogućnost nakon što je razina vode koja obavlja hlađenje drastično pala.

Stručnjaci daju sve od sebe kako bi ohladili tri reaktora, od kojih su dva oštećena, a trećem je zakazalo hlađenje.

TEPCO navodi kako se čak 3,7 metara četrimetarskih gorivih šipki u potpunosti nalazi na zraku od 20:07 sati prema lokalnom vremenu, 11:07 prema CET-u. U procesu je ulijevanje morske vode u reaktor kako bi e ohladio.

U međuvremenu, Rusija je spremna preusmjeriti 6000 MW električne energije prema Japanu, piše AFP.

Također, Sjedinjene Američke Države sumnjaju kako Japan želi prikriti realno stanje na terenu, izvještava NYTimes. Naime, japanske procjene, da je radioaktivnost u prodručju nuklerke dvostruko viša od dozvoljene, SAD nazivaju skromnima jer su njihovi helikopteri na udaljenosti od 96 kilometara primijetili značajnu dozu radijacije. Rezultati se još uvijek analiziraju, no Amerikanci vjeruju kako se radijacija ubrzano širi.

12:43 - Radijacija će iz oštećene nuklearne elektrane Fukushima curiti još mjesecima, navodi NYTimes. Dodaje se i kako će stručnjaci u reaktore, koji su ostali bez hlađenja, ubacivati morsku vodu, ali i puštati radioaktivnu paru van kako bi sustav cirkulirao. Taj proces može trajati i do godinu dana.

Japanske vlasti objavile su kako je razina radioaktivnosti niska, no i Sjedinjene Američke Države provode svoja ispitivanja.

Neka mjesta u Japanu ostala su bez električne energije u ponedjeljak. Prema pisanju Kyodo Newsa, povremeni gubici struje pojavljivat će se do kraja travnja.

11:57 - Zaštitni omotač nuklearnih reaktora elektrane Fukushima, u kojoj je tijekom vikenda došlo do dvije eksplozije, ostali su netaknuti te i dalje pružaju zadovoljavajući razinu sigurnosti, priopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Isto tako, Japanska je agencija za nuklearnu sigurnost demantirala bilo kakvu mogućnost nastanka katastrofe sličnu onoj u Černobilju.

Iako je zaštitna zgrada reaktora eksplodirala, omotač nije oštećen i kontrolna soba reaktora broj 3 i dalje je operativna. Uzrok eksplozije bilo je, prema riječima stručnjaka, nakupljanje vodika.

11:50 - Francuski ministar industrije i energetike Eric Besson objasnio je kako je stanje u Japanu nakon nesreća u nuklearnoj elektrani Fukushima 'zabrinjavajuće' te da se ne može odbaciti potencijalni scenarij nuklearne katastrofe.

- Radi se o teškoj nuklearnoj nesreći jer je došlo do radioaktivnog curenja, ali se ne radi o katastrofi. Međutim, taj se scenarij nikako ne može odbaciti - rekao je Besson pojasnivši kako bi katastrofa bi bila fuzija reaktora i posebno puknuće stjenke spremnika reaktora.

11:15 - Broj nestalih i stradalih popeo se na 5000, javlja agencija Kyodo News te dodaje kako je u dvijema katastrofama uništeno najmanje šest pomorskih luka na sjeveroistočnom području Japana. Za njihovu obnovu i vraćanje u promet trebat će više mjeseci, možda i godine.

Pomoć Japanu za sada je poslalo 70-ak zemalja, među kojima je i Kina.

10:13 - Međunarodna organizacija za atomsku energiju IAEA priopćila je kako u sinoćnoj eksploziji nije oštećena zaštitna ljuska reaktora 3.

Znanstvenici su uspjeli u reaktor broj 2, kojem je zbog zatajenja hlađenja također prijetilo pregrijavanje, ubaciti morsku vodu te smanjiti temperaturu ispod 100 Celzijevih stupnjeva.

10:05 - Nastavljaju se slabiji potresi diljem Japana zadržavajući razinu panike među ljudima. BBC-ev dopisnik Clive Myrie iz Sendaija, obalnog grada na sjeveru, javlja kako je značajno porasla potražnja za jodom. Stanovnici pokušavaju na sve načine spriječiti negativne učinke radijacije.

10:00 - Čak i u Odawari, u zapadnom dijelu perferkture Kanagawa, južno od Tokija, znači na razumnoj udaljenosti od najpogođenijih područja osjeća se tiha panika. Goriva više nema na niti jednoj benzinskoj postaji, a na preostalim stvorili su se redovi od više kilometara. Gotovo si dućani su zatvoreni, vjerojatno zbog najavljenih nestanaka struje. Dućani koji rade više nemaju osnovne namirnice i vodu - rekao je Justin Sullivan putem BBC-eva praćenja uživo na njihovim stranicama.

9:24 - Zabilježen je još jedan potres jačine 6,1 stupnjeva po Richteru. Epicentar se nalazio oko 153 kilometra od Sendaija. Počele redukcije struje.

Yukio Edano, glasnogovornik japanske vlade, napomenuo je kako se černobilska katastrofa neće dogoditi jer su današnje nuklearne elektrane građene prema puno strožim kriterijima. U nadi da će spriječiti novu eksploziju, morska se voda upumpava i reaktor broj 3. Stanje u reaktoru 2 još uvijek je nepromijenjeno.

09:15 - Japanske su vlasti priopćile kako su nakon otkazivanja hlađenja u reaktoru 2 počele pripreme za upumpavanje morske vode oko njega.

08:50 - Sjedinjene Američke Države odlučile su pomaknuti brodove svoje 7. flote dalje od potresom pogođenog Japana nakon što je otkrivena niska doza radijacije.

Glasnogovornik flote izjavio je kako se radijacija nalazila u stupu dima i pare koji se izdizao iz oštećene elektrane Fukushima gdje su nakon potresa i tsunamija zabilježene dvije eksplozije vodika.

Radijaciju su otkrili instrumenti na američkom nosaču zrakoplova Ronald Regan.

08:02 - Nakon eksplozija reaktora 1 i 3, strane novinske agencija javljaju kako je otkazao sustav hlađenja i u reaktoru 2.

Stanovnici 13-milijunskog Tokija pohrlili su u trgovine ne bi li se opskrbili hranom, vodom i energijom. Nestanak struje samo je pitanje vremena.

Prema priopćenju New York Timesa, američki nosač zrakoplova Ronald Regan koji se nalazi uz istočnu obalu Japana prošao je kroz radioaktivni oblak te je njegova posada navodno bila izložena radijaciji. Navodi se kako su mornari u sat vremena bili izloženi mjesečnoj dozi radijacije.

TOKIO - Nakon što je u subotu došlo do eksplozije reaktora broj u nuklearnoj elektrani Fukushima, noćas je nova eksplozija potresla to područje. Eksplodirao je i treći reaktor.

Japanske vlasti tvrde kako zaštitna ljuska oko reaktora nije oštećena te da eksplodirao nakupljeni vodik, međutim upozorile su preostalo stanovništvo u krugu 20 kilometara da ne izlaze iz kuća zbog mogućeg širenja radijacije.

Dobra je vijest kako se reaktor nuklearne elektrane Tokai, udaljenoj 120 kilometara od Tokija, počeo hladiti. Naime, i tamo je nakon potresa došlo do otkazivanja sustava za hlađenje, no srećom, pomoćna je pumpa uspješno počela s radom.

Japanska je vojska na plažama u prefekturi Miyagi u ponedjeljak otkrila 2000 leševa. Za sada je službeni broj poginulih u potresu još uvijek 1647 dok se čak 1720 osoba smatra nestalima. Japanske su vlasti obznanile kako strahuju da bi broj mrtvih mogao nadmašiti 10 tisuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:57