SPORNI UKRAS NA LICU

FOTO: JEDNOM TETOVAŽOM RAZBJESNILA DREVNI POLINEZIJSKI NAROD 'Taknula je u posljednju svetu utvrdu koja nas Maore razlikuje od ostatka svijeta!'

 
Sally Anderson (u sredini)
 FACEBOOK

U maorskoj kulturi tetoviranje lica postoji već stoljećima, a pripadnici ovoga polinezijskoga naroda s Novoga Zelanda takvo trajno ukrašavanje smatraju "svetim obilježjem njihova rodoslovlja i obiteljske baštine samoga nositelja".

No, veliku kontroverzu među Maorima izazvala je bjelkinja Sally Anderson, koja si je na bradi istetovirala tzv. moko, simbol koji se u kožu urezuje posebnom tehnikom pomoću specijalnoga alata nalik dlijetu, nakon čega se rezbarije boje prirodnim pigmentom.

Kako piše BBC, Sally je udana za Maora, ali s drevnom kulturom nema ama baš nikakve veze - moko na njezinoj bradi simbolizira njezin "težak životni put koji je, između ostaloga, u mladosti obilježilo i grupno silovanje", ali pripadnici maorskoga naroda zamjeraju joj jer se usudila taknuti u njihovu "svetu" kulturu. Mnogi, naime, misle kako Anderson, koja je izgradila vlastiti biznis kao životna trenerica, koristi tetovažu isključivo za samopromociju.

- Isprva je nisam htjela tetovirati, ali Sally je bila vraški uporna. Dugo smo pregovarale, da bih na kraju shvatila kako zapravo nemam dovoljno dobar razlog da je odbijem. Nisam joj mogla reći ne samo zato što je bijela, to bi tek bio rasizam - izjavila je moko majstorica Inia Taylor.

S njom se slaže i Sallyjn suprug, Maor Roger Te Tai.

- Trebalo mi je vremena da prihvatim njezinu odluku o tetoviranju, ali danas sam ponosan na nju. Vjerujte mi, ona više pripada maorskoj kulturi od nekih koji genetski zbilja jesu dio nje... Njezini srce i duša su čisti, a svi oni koji je kritiziraju i napadaju, a nikad je nisu ni upoznali, svojim postupcima dovoljno govore o sebi samima - odlučan je Roger Te Tai.

Ipak, brojna negodovanja i dalje ne prestaju.

- Moramo zaštititi moko, posljednju 'utvrdu' koja nas Maore razlikuje od ostatka svijeta. Takav oblik ukrašavanja lica važan je simbol postkolonijalizma i trebamo ga braniti pod svaku cijenu - zaključio je profesor Te Kahautu Maxwell sa sveučilišta Waikato.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:04