U MUZEJU ZNANOSTI

FOTO: JOŠ JEDAN POVIJESNI TRENUTAK ZA KRALJICU Prva objava Elizabete II. na Instagramu: Kad je na zaslonu iPada kliknula 'objavi', svi su zapljeskali

 
 REUTERS

Elizabeta II. u četvrtak je posjetila Muzej znanosti u Londonu, a upravo ondje pokazala je kako je, usprkos svojim godinama, itekako sposobna pratiti modernu tehnologiju i sve što ona sa sobom nosi.

Naime, kraljica je iz spomenutog Muzeja objavila svoj prvi post na Instagramu, gdje britansku kraljevsku obitelj prati čak 4,6 milujuna ljudi, prenio je The Guardian.

Nakon što je svečano otvorila novu ljetnu izložbu "Top Secret", 92-godišnja Elizabeta II. na društvenoj mreži Instagram podijelila je dvije arhivske fotografije pisma iz 1843. godine koje je Charles Babbage, engleski matematičar, filozof i inženjer mehanike, poslao njezinu šukundjedu, princu Albertu.

Inače, Babbage je prozvan "ocem računala" jer je davne 1833. izradio analitički stroj za računanje koji je po svojoj građi imao osnovne elemente suvremenih računala koja koristimo i danas.

- Čini mi se prikladnim objaviti ovaj post na Instagramu baš iz Muzeja znanosti koji je oduvijek zagovarao tehnološke inovacije i inspirirao nove generacije izumitelja - napisala je kraljica na iPadu, a nakon što je na zaslonu kliknula "objavi", dvoranom se prolomio gromoglasan pljesak.

Podsjetimo, Elizabeta II. iz istog muzeja 2014. napisala je svoj prvi tweet, a nedavno je, prilikom posjeta Googleovim uredima u Londonu, iz istih objavila i prvi video na službenom kraljevskom YouTube kanalu. Također, valja podsjetiti kako je kraljica prvi telefonski poziv odradila davne 1958. kad je iz Bristola zvala Edinburgh, a prvi e-mail poslala je 1976. godine tijekom posjeta Royal Signals and Radar Establishmentu (RSRE) u Malvernu i to koristeći ARPANET, računalnu mrežu koja se poslije pretvorila u internet.

View this post on Instagram

Today, as I visit the Science Museum I was interested to discover a letter from the Royal Archives, written in 1843 to my great-great-grandfather Prince Albert. Charles Babbage, credited as the world’s first computer pioneer, designed the “Difference Engine”, of which Prince Albert had the opportunity to see a prototype in July 1843. In the letter, Babbage told Queen Victoria and Prince Albert about his invention the “Analytical Engine” upon which the first computer programmes were created by Ada Lovelace, a daughter of Lord Byron. Today, I had the pleasure of learning about children’s computer coding initiatives and it seems fitting to me that I publish this Instagram post, at the Science Museum which has long championed technology, innovation and inspired the next generation of inventors. Elizabeth R. PHOTOS: Supplied by the Royal Archives © Royal Collection Trust / Her Majesty Queen Elizabeth II 2019

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily) on

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:59