QATAR AIRWAYS

FOTO: KARTA KOJA NAJBOLJE POKAZUJE U KAKVIM JE PROBLEMIMA QATAR AIRWAYS Zbog diplomatske blokade susjednih država našli se u nezapamćenom škripcu!

Ilustracija
 Qatar Airways/Handout / REUTERS

Velika geopolitička kriza od jučer trese Arapski poluotok, nakon što su Saudijska Arabija, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati (uz Egipat) objavili da prekidaju diplomatske veze s Katarom koji optužuju za "potporu terorizmu", napose terorističkim organizacijama al-Qaidi, Islamskoj državi (IS) i grupi Muslimanskom bratstvu.

Jučer smo pisali o mnogim posljedicama koje će potpuna diplomatska blokada susjeda imati za malenu pustinju državu površine 11.586 kilometara kvadratnih (gotovo duplo manje od Slovenije) čija je jedina kopnena granica ona sa Saudijskom Arabijom. Bilo da je riječ o nedostatku hrane ili očekivanoj inflaciji, kao i upitnoj organizaciji SO-a u nogometu 2022., sigurno je da se Katar, čijih je 2 i pol milijuna stanovnika u prosjeku najbogatije na svijetu (BDP mjeren kupovnom moći iznosi 145.000 dolara po stanovniku godišnje, nominalni oko 70.000 dolara), u velikim problemima.

Prvi i najveći udar diplomatske blokade susjeda već je osjetila poznata državna aviokompanija Qatar Airways. Za tvrtku koja zapošljava 24.000 osoba, čija flota broji 192 zrakoplova koji lete prema više od 150 destinacija u 73 države svijeta, i koju su korisnici u više istraživanja proglasili najboljom na svijetu, gubitak pristupa zračnom prostoru Bahreina, Emirata i Saudijske Arabije mogao bi imati razarajući efekt.

- Gubitak pristupa njihovom zračnom prostoru bi efektivno prizemljio Qatar Airways, napisali su u svojem izvješću iz Centra za avijaciju (CAPA), koje citira Business Insider.

- Zračni prostor Katra je uglavnom okružen zračnim prostorom Bahreina, s istočne strane im je zračni prostor Emirata, a mali komad na jugu je pak omeđen zračnim prostorom Saudijske Arabije - kažu iz CAPA-e.

I dok bi gubitak saudijskog zračnog prostora prilično koštao kompaniju zbog mijenjanja ruta svojih zrakoplova prema Africi, gubitak pristupa zračnom prostoru Bahreina bio bi ravan katastrofi, budući da bi tako gotovo okružuje malenu državu i njezin zračni prostor. Dakle, ako blokada potraje i dalje, zrakoplovi Qatar Airwaysa bili bi prisiljeni letjeti kroz zračni prost u kojem nemaju dozvolu za proložak samo da bi stigli do svoje baze u Dohi.

I dok iz aviokompanije nisu objasnili kako se misle nositi s naglim nedaćama, vrlo je upitno da li Bahrein i Emirati mogu legalno zabraniti pristup zrakoplovima Qatar Airwaysa svojem zračnom prostoru. Naime, dok im mogu zabraniti pravo slijetanja, kao potpisnice Međunarodnog sporazuma o uslugama u zračnom prometu (kojeg je potpisao i Katar) legalno im ne mogu onemogućiti pristup zračnom prostoru. Kako Saudijska Arabija nije supotpisnica sporazuma, oni tog ograničenja, s pravne strane, nemaju.

No, to ne znači da Bahrein i Emirati ne mogu zagorčati život pilotima katarske aviokompanije. Prema stranici Flightradar24, Bahrein je poslao notu pilotima u kojoj stoji da će ograničiti letove katarskih aviokompanija za i iz Katra na jednu jedinu rutu kroz bahreinski zračni prostor. Što, u prijevodu, znači veliku gužvu i potencijalna kašnjenja za zrakoplove Qatar Airwaysa.

Prekid letova s Katarom dok traju pokušaji političkog posredovanja

- Prekid letova prema i iz Dohe o kojem je odlučilo nekoliko arapskih zemalja stupio je na snagu u utorak dok se pokušaji posredovanja nastavljaju kako bi se prebrodila neviđena kriza oko Katara, izoliranog i optuženog da "podržava terorizam".

S Katarom su u ponedjeljak prekinuli diplomatske odnose Saudijska Arabija, Bahrein, UAE, Jemen, Egipat i Maldivi.

Pridodane su i ekonomske mjere poput zatvaranja svih kopnenih i pomorskih granica između tih zemalja i Katara, kao i zabrane nadlijetanje katarskim zračnim kompanijama ili ograničeno kretanje osoba.

Nekoliko velikih zaljevskih tvrtki prekinulo je letove prema ili iz Dohe zbog čega je došlo do poremećaja zračnog prometa. Na Internet stranici Dubai Airports svi letovi u pravcu Dohe otkazani su u utorak ujutro. Ukupno je šest zrakoplovnih kompanija Zaljeva te EgyptAir objavilo prekid letova "do nove odredbe".

Saudijsko civilno zrakoplovstvo zabranilo je od utorka zrakoplovnim kompanijama Katara da nadlijeću kraljevinu što će dovesti do preusmjeravanja, kašnjenja i povećanih troškova.

U noći s ponedjeljka na utorak činilo se da Katar traži izlaz iz krize pozivajući na "otvoreni i pošten dijalog".

U govoru emitiranom na televiziji Al-Jazeera, šef diplomacije emirata, šeik Muhamed ben Abderahman Al-Tani kazao je da neće biti "eskalacije" sa strane Katara.

Nekoliko je zemalja pokušalo odigrati posredovatelje u krizi, najtežoj od nastanka 1981. Vijeća za suradnju u Zaljevu, poput Kuvajta koji nije prekinuo odnose s Katarom.

Kuvajtski emir šeik Sabah al-Ahmad Al-Sabah ugostio je u ponedjeljak savjetnika kralja Saudijske Arabije Salmana te je potom pozvao emira Katara šeika Tamim ben Hamad al-Tanija na "suzdržanost", po kuvajtskoj agenciji Kuna.

Turska koja održava bliske odnose sa zaljevskim monarhijama također se založila za dijalog. "Pružit ćemo svu podršku da se stanje vrati u normalu", rekao je šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu.

U ponedjeljak navečer kralj Salman primio je telefonski poziv od turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Erdogan je razgovarao i s dužnosnicima Katara, Rusije i Kuvajta.

"Važnost regionalnog mira i stabilnosti istaknuta je u razgovorima kao i važnost diplomatskih napora i dijaloga radi smanjivanja napetosti", navodi se u priopćenju.

Nakon razgovora Erdogana i ruskog predsjednika Vladimira Putina Kremlj je objavio kako su pozvali na dijalog i kompromise.

Saveznik Rijada i Dohe, SAD je putem državnog tajnika Rexa Tillersona pozvao u ponedjeljak zemlje Zaljeva da ostanu "ujedinjene".

Katarski ministar vanjskih poslova istaknuo je u utorak "strateški" karakter odnosa sa SAD-om.

U Kataru se nalazi najveća američka zračna baza u regiji s 10.000 pripadnika te sjedište američkog vojnog zapovjedništva zadužena za Bliski istok. Ta je baza ključna za borbu protiv Islamske države u Siriji i Iraku koju međunarodna koalicija predvođena Washingtonom vodi a čiji je dio Doha.

Katar je isključen iz arapske vojne koalicije predvođene Rijadom koja se bori protiv proiranskih pobunjenika u Jemenu. Predbacuje mu se da podržava radikalne islamističke skupine te da se nedovoljno distancira od Irana, velikog suparnika Saudijske Arabije. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:39