EPIDEMIJA

FOTO: KINESKI GRADOVI DUHOVA Nisu samo ulice Wuhana puste: Tko ne mora, ne izlazi iz kuće. Sve podsjeća na epidemiju prije 17 godina

 
 AFP

U gradovima u Kini ulice su prazne, restorani i trgovine većinom zatvoreni. Tko ne mora, ne izlazi iz kuće. Sve podsjeća na epidemiju SARS-a prije 17 godina. I ovoga puta je javnost očito kasno informirana o opasnosti, piše Deutsche Welle.

„Ja se ne bojim. Mi puno dezinficiramo i nosimo zaštitne maske", kaže vlasnik jednog restorana u Pekingu koji nije želio reći svoje ime. Njegov lokal je jedan od malobrojnih koji su još uvijek otvoreni. Unatoč znatno smanjenoj konkurenciji, trenutačno u lokalu ruča samo jedan jedini gost - u prostoriji u kojoj ima mjesta za 30 do 40 ljudi. U restoran ulaze tri predstavnika uprave trgovačkog centra. Njihove oči iznad zaštitnih maski nas ozbiljno promatraju. Mjere vlasniku tjelesnu temperaturu na čelu. „Tako je to dva puta dnevno", priča. Njegova je temperatura normalna.

-->

Većina restorana, trgovina, frizerskih i kozmetičarskih radnji u ovom poznatom trgovačkom centru je zatvorena. Ista je situacija u cijelom Pekingu. Gotovo nitko se ne usuđuje izaći iz kuće. Ulice su prazne. I to iako je Peking od Wuhana, grada u kojem je izbila zaraza, udaljen oko tisuću kilometara. Trenutačno je i u Pekingu registrirano 120 oboljelih, a koronavirus se u međuvremenu proširio i na druge gradove i pokrajine u Kini. S povećanjem broja novih oboljenja raste i strah od zaraze.

-->

„Pa svatko postaje paničan kada vidi trenutačni trend infekcije. I ja se bojim zaraze", priznaje 50-godišnji menadžer jednog lanca prodavaonica alkoholnih pića. Kaže da se ionako trenutačno bori protiv neke čudne prehlade i da slabo izlazi iz kuće: „Slijedim upute Vlade, štitim se i izoliram samog sebe. No i ja moram povremeno u trgovinu kupiti par stvari."

Paralele između dva virusa

Svakodnevno se izvještava o novom rekordnom rastu broja oboljelih i umrlih od koronavirusa. Do sada je umrlo više od 200 ljudi. Brojka od trenutačno oko 10.000 zaraženih već je premašila broj oboljelih od SARS-a prije 17 godina. Tada je umrlo 774 ljudi. Uočljive su paralele između širenja ta dva virusa: oba potječu od divljih životinja. Koronavirus je varijanta virusa SARS-a. Nadalje, kao i prije 17 godina i sada se poduzimaju radikalne mjere kako bi se zaustavilo širenje epidemije. U pokrajini Hubei, koja je najteže pogođena zarazom, u kolektivnoj karanteni se nalazi 45 milijuna ljudi. Ondje je čitav promet obustavljen. A i u cijeloj zemlji više ne voze međugradski autobusi, dok su željezničke i zračne veze znatno reducirane.

A man wearing a protective mask walks along an empty street in Beijing on January 31, 2020, following a SARS-like virus outbreak which began in the Chinese city of Wuhan. - The World Health Organization declared an international emergency after China's National Health Commission said nearly 8,000 people had been infected, and about 100 cases were reported outside China. (Photo by NICOLAS ASFOURI / AFP)
AFP

AFP

U ruralnim područjima postavljene su lokalne blokade cesta kako bi se spriječio dolazak posjetitelja iz drugih mjesta. Praznici povodom kineske Nove godine su jednostavno produženi. Škole, sveučilišta i dječji vrtići ostaju zatvoreni, tvornice ne rade, uredi su zaključani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:41