EPIDEMIJA

FOTO: KINESKI GRADOVI DUHOVA Nisu samo ulice Wuhana puste: Tko ne mora, ne izlazi iz kuće. Sve podsjeća na epidemiju prije 17 godina

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 02.02.2020. u 16:08

In this picture taken on January 31, 2020, a man wearing a protective mask as a preventative measure following a virus outbreak which began in the Chinese city of Wuhan, waits to cross an empty street in Beijing. - China faced deepening isolation over its coronavirus epidemic on February 1 as the death toll soared to 259, with the United States leading a growing list of nations to impose extraordinary Chinese travel bans. (Photo by NICOLAS ASFOURI / AFP)
AFP

 

U gradovima u Kini ulice su prazne, restorani i trgovine većinom zatvoreni. Tko ne mora, ne izlazi iz kuće. Sve podsjeća na epidemiju SARS-a prije 17 godina. I ovoga puta je javnost očito kasno informirana o opasnosti, piše Deutsche Welle.

„Ja se ne bojim. Mi puno dezinficiramo i nosimo zaštitne maske", kaže vlasnik jednog restorana u Pekingu koji nije želio reći svoje ime. Njegov lokal je jedan od malobrojnih koji su još uvijek otvoreni. Unatoč znatno smanjenoj konkurenciji, trenutačno u lokalu ruča samo jedan jedini gost - u prostoriji u kojoj ima mjesta za 30 do 40 ljudi. U restoran ulaze tri predstavnika uprave trgovačkog centra. Njihove oči iznad zaštitnih maski nas ozbiljno promatraju. Mjere vlasniku tjelesnu temperaturu na čelu. „Tako je to dva puta dnevno", priča. Njegova je temperatura normalna.

Većina restorana, trgovina, frizerskih i kozmetičarskih radnji u ovom poznatom trgovačkom centru je zatvorena. Ista je situacija u cijelom Pekingu. Gotovo nitko se ne usuđuje izaći iz kuće. Ulice su prazne. I to iako je Peking od Wuhana, grada u kojem je izbila zaraza, udaljen oko tisuću kilometara. Trenutačno je i u Pekingu registrirano 120 oboljelih, a koronavirus se u međuvremenu proširio i na druge gradove i pokrajine u Kini. S povećanjem broja novih oboljenja raste i strah od zaraze.

 

„Pa svatko postaje paničan kada vidi trenutačni trend infekcije. I ja se bojim zaraze", priznaje 50-godišnji menadžer jednog lanca prodavaonica alkoholnih pića. Kaže da se ionako trenutačno bori protiv neke čudne prehlade i da slabo izlazi iz kuće: „Slijedim upute Vlade, štitim se i izoliram samog sebe. No i ja moram povremeno u trgovinu kupiti par stvari."

Paralele između dva virusa

Svakodnevno se izvještava o novom rekordnom rastu broja oboljelih i umrlih od koronavirusa. Do sada je umrlo više od 200 ljudi. Brojka od trenutačno oko 10.000 zaraženih već je premašila broj oboljelih od SARS-a prije 17 godina. Tada je umrlo 774 ljudi. Uočljive su paralele između širenja ta dva virusa: oba potječu od divljih životinja. Koronavirus je varijanta virusa SARS-a. Nadalje, kao i prije 17 godina i sada se poduzimaju radikalne mjere kako bi se zaustavilo širenje epidemije. U pokrajini Hubei, koja je najteže pogođena zarazom, u kolektivnoj karanteni se nalazi 45 milijuna ljudi. Ondje je čitav promet obustavljen. A i u cijeloj zemlji više ne voze međugradski autobusi, dok su željezničke i zračne veze znatno reducirane.

A man wearing a protective mask walks along an empty street in Beijing on January 31, 2020, following a SARS-like virus outbreak which began in the Chinese city of Wuhan. - The World Health Organization declared an international emergency after China's National Health Commission said nearly 8,000 people had been infected, and about 100 cases were reported outside China. (Photo by NICOLAS ASFOURI / AFP)
AFP

AFP
 

U ruralnim područjima postavljene su lokalne blokade cesta kako bi se spriječio dolazak posjetitelja iz drugih mjesta. Praznici povodom kineske Nove godine su jednostavno produženi. Škole, sveučilišta i dječji vrtići ostaju zatvoreni, tvornice ne rade, uredi su zaključani.

Slično je bilo i 2003. godine za vrijeme epidemije SARS-a. Te mjere su znatno doprinijele suzbijanju epidemije. Sada se svi nadaju da će i ovoga puta biti tako. „Razlika je danas u tome što je virus zarazniji, mada se čini da je smrtnost manja", kaže jedan 42-godišnji inženjer. A jedan financijski stručnjak, koji nam također ne želi otkriti svoje ime, kaže da se nada dolasku toplijeg razdoblja: „Kada se poboljša vrijeme i poduzmu sve mjere, onda će se i kriza riješiti." On priča da kod sebe uvijek ima plastičnu vrećicu koju koristi za stiskanje dugmeta u dizalu. Također često pere ruke ili se čak i kupa ako je duže boravio izvan kuće. Izbjegava javni prijevoz i radije koristi osobni automobil. On je 2003. SARS doživio drugačije: „Tada sam bio samac. Ali sada imam obitelj sa starijim i mlađim članovima. Tu je osobni psihološki stres drugačiji."

Zabrana prodaje divljih životinja

U Kini se sve glasnije raspravlja o tome je li se sadašnja eskalacija mogla izbjeći. Kineski Vrhovni sud kritizirao je policiju u Wuhanu koja je krajem prosinca pozvala na informativni razgovor jednog liječnika i članove jedne medicinske grupe na društvenim mrežama. Oni su navodno putem Interneta širili „glasine" o ponovnom izbijanju SARS-a na tržnici divljim životinjama u Wuhanu. Policija je od njih zatražila potpisivanje izjave da više neće širiti te informacije. Kasnije su te „glasine" i službeno potvrđene kao istinite.

An empty road is seen in Wuhan in China's central Hubei province on January 27, 2020, amid a deadly virus outbreak which began in the city. - China on January 27 extended its biggest national holiday to buy time in the fight against a viral epidemic and neighbouring Mongolia closed its border, after the death toll spiked to 81 despite unprecedented quarantine measures. (Photo by Hector RETAMAL / AFP)
AFP

A man riding a shared bicycle wears a protective mask to help stop the spread of a deadly virus which began in Wuhan, on empty streets in Beijing on January 28, 2020. - A viral outbreak that has killed 106 people in China could reach its peak in around 10 days, a top Chinese government expert said on January 28. (Photo by NICOLAS ASFOURI / AFP)
AFP

A major road going through the streets of the city remains deserted as people stay at home and avoid transport due to the virus outbreak in the city of Wuhan in Hubei province on January 29, 2020. - The number of confirmed cases in the new virus outbreak in China reached 5,974 on January 29, overtaking the number of people infected in the mainland by the SARS epidemic in 2002-3, as the death toll rose to 132. (Photo by HECTOR RETAMAL / AFP)
AFP
 

„Da je javnost tada povjerovala „glasinama" i zbog straha od SARS-a počela nositi zaštitne maske, dezinficirati i izbjegavati mjesta gdje se prodaju divlje životinje, onda bi se epidemiju danas lakše moglo staviti pod kontrolu", izjavio je jedan od sudaca Vrhovnog suda.

Sve to podsjeća na početak širenja SARS-a, kada se također pokušalo zataškati pojavu te bolesti. Ali u ovoj krizi je ipak povučena konzekvenca koja je kod SARS-a izostala. Naime, nakon obuzdavanja zaraze SARS-om u Kini je i dalje cvjetala trgovina divljim životinjama, pa čak i sa šišmišima koji su poznati kao nositelji koronavirusa. Restorani su i dalje nastavili nuditi te egzotične specijalitete. Tek prošli tjedan je zabranjena prodaja divljih životinja namijenjenih ljudskoj prehrani.

An empty street is seen at sunset in central Beijing on January 31, 2020, following a SARS-like virus outbreak which began in the Chinese city of Wuhan. - The World Health Organization declared an international emergency after China's National Health Commission said nearly 8,000 people had been infected, and about 100 cases were reported outside China. (Photo by NICOLAS ASFOURI / AFP)
AFP
 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo