OTOK KATASTROFE

FOTO: Madeira: U odronima tla i poplavama život izgubilo 40 ljudi

Portugalska mornarica poslala je opremu i medicinsku pomoć, dok se portugalski premijer Socrates uputio na otok i obećao da će 'učiniti sve što je potrebno' kako bi pomogao stanovnicima
A man is helped while trying to cross a flooded street in Funchal, the Madeira Island's capital, Saturday, Feb. 20, 2010. Heavy rain caused flash floods all around the Portuguese island and the local government has confirmed 32 dead. (AP Photo/Octavio Passos)
 AP

Portugal je poslao spasilačke timove na otok Madeiru, na kojem su odroni i poplave ubile najmanje 40 osobe, a njih oko 70 je ozlijeđeno.

Portugalska mornarica poslala je opremu i medicinsku pomoć, dok se portugalski premijer Jose Socrates uputio na otok i obećao da će "učiniti sve što je potrebno" kako bi pomogao stanovništvu.

Ministar unutarnjih poslova Rui Pereira, koji je također odletio na Madeiru, naglasio je da Portugal razmatra proglašenje izvanrednog stanja te da će zatim zatražiti pomoć od EU.

Na Madeiru stižu i forenzički stručnjaci koji će pomoći pri identifikaciji stradalih.

Vlasti su zabrinute za unesrećene u izoliranim dijelovima otoka do kojih spasilački timovi još uvijek nisu uspijeli doći.

Olujno nevrijeme jučer je uzrokovalo velike odrone tla na glavni grad Funchal i još neke gradove. Lokalne vlasti strahuju da će broj smrtno stradalih narasti.

Na nekim dijelovima otoka prekinute su telefonske linije i oprskrba strujom.

Otok Madeira je udaljen oko 900 kilometara od Portugala i nalazi se Atlantskom oceanu, vrlo je popularna turistička destinacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:28