PRIVEDITE OSUMNJIČENE

FOTO: MASERKE SE VRATILE NA MJESTO UBOJSTVA KIMOVA POLUBRATA Dvije krhke djevojke pratila vojska specijalaca, obje su nosile pancirke

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 24.10.2017. u 09:26

Lai Seng Sin / Reuters

Doan Thi Huong, policija i Siti Aisyah

 

Dvije žene koje su optužene za ubojstvo Kim Jong-nama, polubrata sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una, dovedene su na aerodrom u Maleziji na kojem je zločin počinjen, piše Guardian.

Uz nezapamćenu pratnju policije, vjerojatno u strahu da i njih netko "slučajno" ne pošprica nekom smrtonosnom supstancom, dvije žene stigle su u zračnu luku Kuala Lumpura uz suca, tužitelje, svoje odvjetnike i predstavnike država iz kojih dolaze, Vijetnama i Indonezije. Svrha posjeta bila je da se svim sudionicima u procesu pruži čim bolji uvid u razvoj događaja neposredno prije i nakon napada na Kim Jong-nama. 

Optužene žene, Indonežanka Siti Aisyah i Vijetnamka Doan Thi Huong bile su pod neprestanom paskom policajaca, a na sebi su imale neprobojne prsluke i lisice. Na suđenju su obje rekle da se ne smatraju krivima za zločin koji im se stavlja na teret.

Sudac visokog suda Azmi Ariffin posjetio je s njima kiosk na kojem su ove žene navodno pošpricale lice Kim Jong-nama nervnim agensom 13. veljače ove godine. Sudac je potom prošao putem kojim je Kim hodao do klinike u zračnoj luci gdje je potražio pomoć nakon napada, a prošao je i putem kojim su se kretale optužene, koje su odmah poslije napada oprale ruke u toaletu i potom se udaljile od mjesta zločina.    

Huong i Aisyah jedine su optužene za drsko ubojstvo Kim Jong-nama koji je godinama živio u egzilu, zapravo u bijegu  od svojeg polubrata i njegove vladajuće svite. Obrana tvrdi da su sjevernokorejski agenti prevarili optužene, uvjeravajući ih da će počiniti tek bezazlenu spačku na račun Kim Jong-nama za neku tv-emisiju.

Malezija nikada nije direktno optužila Sjevernu Koreju za organiziranje ubojstva, ali obavještajne agencije Južne Koreje tvrde da je to bila kulminacija petogodišnjeg nastojanja Kim Jong-una da ubije polubrata kojeg nikada u životu nije susreo, ali kojeg je i dalje shvaćao kao prijetnju svojoj vlasti.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo