ZLOKOBNI LOGOR

FOTO: MERKEL PRVI PUT U AUSCHWITZU Odala počast žrtvama nacističkog režima: 'Borba protiv antisemitizma i svih oblika mržnje prioritet je moje vlade'

 
 REUTERS

Njemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u petak u nacistički logor Auschwitz, simbol holokausta, i prvi put prošla kroz vrata logora iznad kojih stoji zlokobna nacistička krilatica "Arbeit macht frei" (rad oslobađa).

S njom u pratnji bio je poljski premijer Mateusz Morawiecki i preživjeli iz logora, 87-godišnji Stanislaw Bartnikowski te predstavnici židovske zajednice.

German Chancellor Angela Merkel and Poland's Prime Minister Mateusz Morawiecki lay wreaths at the
REUTERS

Posjet kancelarke, prvi nekog njemačkog šefa vlade od 1995., dolazi u trenutku kad Europu pogađa novi val antisemitizma.

Uoči dolaska u Oświęcim, koji su njemački okupatori u Poljskoj preimenovali u Auschwitz, kancelarka Merkel najavila je dodjelu 60 milijuna eura Zakladi Auschwitz-Birkenau za održavanje tog mjesta zločina i sjećanja na likvidaciju 1,1 milijun ljudi među kojima je između 1940. i 1945. ubijeno čak milijun Židova.

Njemačka je najveći donator te zaklade.

Merkel je zajedno s Morawieckim podno Zida smrti, gdje je strijeljano na tisuće zatočenika, položila vijenac, a potom su odali počast žrtvama minutom šutnje.

German Chancellor Angela Merkel and Poland's Prime Minister Mateusz Morawiecki lay wreaths at the
REUTERS
Angela Merkel i Mateusz Morawiecki

Posjetit će i Birkenau, tri kilometra od glavnog logora, gdje su deportirani bili "selekcionirani" te su najmlađi, najstariji i najslabiji smjesta slani u smrt.

Merkel je uoči posjeta potvrdila da je "borba protiv antisemitizma i svih oblika mržnje" jedan od prioriteta njezine vlade.

Također je istaknula "odlučnost vlasti da učine sve kako bi židovska zajednica u Njemačkoj procvala".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:58