I DALJE NAPETO

FOTO: 'MIJENJAMO PREDSJEDNIKA ZA 10.000 IZBJEGLICA' Novi bunt u centru Skoplja

 Reuters

Gluha na pozive za odgodu i mimohode protivnika u Skoplju, makedonska vlada je u petak sazvala parlamentarne izbore za 5. lipnja.

Četvrtu večer zaredom tisuće Makedonaca su izašle na ulice Skoplja. Beskonačna politička kriza u toj republici se brutalno zaoštrila u utorak kada je predsjednik Gjorge Ivanov uredbom prekinuo sudski progon 50-ak osoba upletenih u ilegalna prisluškivanja tisuća političara, novinara i vjerskih dužnosnika.

U petak navečer su okupljeni oporbenjaci tražili njegov odlazak. "Mijenjamo predsjednika za 10.000 izbjeglica", pisalo je na jednom transparentu u aluziji na migrante u grčkom logoru Idomeniju, koji su od ožujka blokirani na putu prema Europu nakon zatvaranja makedonske granice.

OGNEN TEOFILOVSKI / Reuters / REUTERS
Protesters shout slogans against Macedonian government in Skopje, Macedonia April 15, 2016. REUTERS/Ognen Teofilovski TPX IMAGES OF THE DAY

Foto: Reuters

Odluka koju je u petak ujutro donio predsjednik parlamenta Trajko Veljanovski i potvrdio održavanje prijevremenih izbora 5. lipnja nije smirila bijes oporbe prema VRMO-DPMNE.

OGNEN TEOFILVOVSKI / Reuters / REUTERS
Protesters demonstrate against the Macedonian government in Skopje, Macedonia April 15, 2016. REUTERS/Ognen Teofilovski

Foto: Reuters

Predsjednik Ivanov je u govoru u petak izrazio želju da ti izbori "otvore novo poglavlje za Republiku Makedoniju".

OGNEN TEOFILOVSKI / Reuters / REUTERS
A police officer holds a flower as people protest against Macedonian government in Skopje, Macedonia April 15, 2016. REUTERS/Ognen Teofilovski

Foto: Reuters

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:16