NEMIRI NA ULICAMA

FOTO: Najveći prosvjed u Hong Kongu završio sukobom policije i studenata

 
 REUTERS

Najveći prosvjed u proteklih nekoliko desetljeća u Hong Kongu završio je kasno u nedjelju nemirima stotine prosvjednika koji su se pokušali probiti kroz policijske barikade da dođu do sjedišta vlade.

Policija je koristila suzavac i palice nad prosvjednicima među kojima je mnogo njih nosilo kirurške maske te su članovi studentskih skupina koje se zalažu za neovisnost.

Riot police detains a demonstrator during a protest to demand authorities scrap a proposed extradition bill with China, in Hong Kong, China June 10, 2019. REUTERS/Tyrone Siu
REUTERS

Sukobi su trajali gotovo 30 minuta sve do iza ponoći, prenosi South China Morning Post te dodaje da su se tenzije između prosvjednika i policije nastavile satima u ponedjeljak ujutro.

Procjenjuje se da je oko milijun ljudi izašlo na ulice protiv novog zakona koji dozvoljava izručenje Kini. Zakon se trenutačno nalazi pred zastupnicima polu-demokratskog zakonodavnog vijeća u Hong Kongu te će se o njemu raspravljati u srijedu.

Riot police arrives during a protest to demand authorities scrap a proposed extradition bill with China, in Hong Kong, China June 10, 2019. REUTERS/Thomas Peter
REUTERS

Zakon o izručenju omogućio bi da se osumnjičene osobe pošalju u Kinu kako bi im se ondje sudilo. Izmjene zakona trebale bi pojednostaviti postupak za svaki pojedinačni slučaj kad je posrijedi odobrenje izručenja osumnjičenih osoba drugim zemljama. U to su uključene matična zemlja Kina, Macao i Tajvan te još 20 zemalja s kojima Hong Kong već ima sporazum o izručenju.

Bivša britanska kolonija Hong Kong vraćena je Kini 1997. godine uz jamstvo autonomije i slobode, uključujući poseban pravni sustav.

Riot police pushes back demonstrators during a protest to demand authorities scrap a proposed extradition bill with China, in Hong Kong, China June 10, 2019. REUTERS/Thomas Peter
REUTERS

Protivnici zakona o izručenju strahuju od daljnjeg razaranja prava i pravne zaštite u financijskome središtu koje samo sobom upravlja - sloboda zajamčenih kad je Velika Britanija 1997. predala grad Kinezima.

Neki mlađi prosvjednici kažu da su nakon ovakvog poteza zabrinuti kad su posrijedi putovanja u Kinu, jer se to događa u trenutku kad vlada potiče mlade da prodube veze s kopnenom Kinom i i promiče povezanost Hong Konga s jugom zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:23