PRESUDA ZLOČINCU

FOTO: OSEBUJNI MODNI PERFORMANS RATNOG ZLOČINCA Prepoznajete li simbole kojima se okitio Mladić na izricanju presude?

    AUTOR:
    • Hina,
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 22.11.2017. u 14:40

Reuters

 

Ratko Mladić u haškoj sudnici htio se valjda predstaviti kao mučenik srpskog naroda, pa je svoje odijelo ukrasio sa zanimljivm rekvizitima. Srebrenički krvnik na svoj sako zakačio je bedž cvijeta Natalijine ramonde, koji inače simbolizira 'uskrsnuće srpske vojske u 1. svjetskom ratu'. Ta biljka je inače poznata kao cvijet 'feniks', jer je moguće da ponovno oživi čak i u trenucima kada se potpuno osuši. Tu simboliku su Srbi primijenili na Prvi svjetski rat jer su 'uspjeli stati na noge nakon iscrpljujuće borbe'. Bedž je iskombinirao s Ordenom albanske spomenice.

Ex-Bosnian Serb wartime general Ratko Mladic appears in court at the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) in the Hague, Netherlands November 22, 2017. REUTERS/Peter Dejong/Pool
REUTERS
 

Zanimljivo, nosio je kravatu s logom Komunističke partije ruske federacije. Inače, predstavnici vlasti u Republici Srpskoj u srijedu su, nakon izricanja kazne doživotnog zatvora Ratku Mladiću, odbacili tu presudu kao nepravednu i pristranu, dok iz Sarajeva nastavljaju stizati izrazi potpore pravorijeku ICTY-a, uz ocjenu kako je doživotni zatvor jedina moguća kazna za tako teške ratne zločine čiju je provedbu naložio Mladić.

Reagiralo je i američko veleposlanstvo u BiH, koje je ocijenilo kako je riječ o važnoj presudi, bitnoj za utvrđivanje istine i pomirenje.

A woman reacts as she watches a television broadcast of the court proceedings of former Bosnian Serb general Ratko Mladic in the Memorial centre Potocari near Srebrenica, Bosnia and Herzegovina, November 22, 2017. REUTERS/Dado Ruvic
REUTERS
 

Iz veleposlanstva SAD u Sarajevu istaknuli su kako presudu u slučaju protiv Ratka Mladića drže važnim korakom ka utvrđivanju odgovornosti pojedinaca koji su prouzročili strašne patnje građana Bosne i Hercegovine.

"Nadamo se da će ova presuda žrtvama i njihovim obiteljima donijeti smirenje i dati osjećaj da je pravda barem donekle zadovoljena. Pozivamo sve strane da prihvate ovu presudu i ponovno se okrenu kontinuiranom angažmanu na pomirenju i mirnom zajedničkom životu, koji su neophodni za budućnost stabilne, sigurne BiH, u kojoj su zaštićena prava svih njenih građana", stoji u priopćenju.

A woman reacts as she watches a television broadcast of the court proceedings of former Bosnian Serb general Ratko Mladic in the Memorial centre Potocari near Srebrenica, Bosnia and Herzegovina, November 22, 2017. REUTERS/Dado Ruvic
REUTERS
 

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je kako je presuda dokaz da se ratni zločin nikada i nikome ne može isplatiti, ma koliko se zločinci skrivali, a počinitelji bježali od svoje odgovornosti, te da će ratna povijest ostati zabilježena na temelju činjenica što ih je utvrdio ICTY i koje neće dovesti u pitanje nikakvi pokušaji njihova relativiziranja.

"Nadam se da će presudu koju je ICTY izrekao Ratku Mladiću pažljivo pročitati svi oni koji još prizivaju nove podjele i sukobe, ako već nisu spremni suočiti se svojom prošlošću", izjavio je Zvizdić.

No, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, ujedno prvi dužnosnik iz reda bosanskih Srba koji se očitovao o presudi Mladiću, u Banjoj Luci je izjavio kako Haaški sud "nastavio najstrože kažnjavati samo Srbe".

"Nakon svih spornih presuda, uz ignoriranje srpskih žrtava, materijalnih dokaza i stručnih vještačenja o zločinima počinjenim nad Srbima, od Haškog suda nije se ni očekivalo da sudi drugačije", kazao je Čubrilović, potuživši se zbog činjenice da je ICTY Srbima koji su proglašeni krivim za ratne zločine do sada izrekao ukupno 1.200 godina zatvora, dok su, kako je izračunao, Hrvati, Bošnjaci i Albanci zajedno dobili 360 godina.

A mural of former Bosnian Serb general Ratko Mladic is seen on a building in Gacko, Bosnia and Herzegovina November 8, 2017. Picture taken November 8, 2017. REUTERS/Dado Ruvic
REUTERS
 

Činjenične navode iz presude Čubrilović nije komentirao, a oni se odnose i na Mladićevo sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu, čiji je cilj bio teroriziranje stanovnika Sarajeva.

Presuda je zakašnjela satisfakcija žrtvama, Mladićeva glorifikacija šteti Srbima

Alija Hodžić, iz udruge koja okuplja članove obitelji djece ubijene tijekom opsade Sarajeva i kojemu je ubijena 17-godišnja kći, kazao je kako drugačiju presudu od doživotne nitko razuman nije mogao ni očekivati.

"U protivnom postojanje ICTY-a ne bi imalo nikakvog smisla", kazao je Hodžić za BHT 1 dodavši kako je važno da ostane zapisano u sudskim spisima da je Mladić kriv i zbog čega. Upozorio je ipak kako valja ostati oprezan, jer se tek očekuje konačna i pravomoćna presuda.

Iz oporbene Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) ocijenili su kako je presuda Mladiću u svakom slučaju povijesni događaj, važan prije svega za žrtve zločina.

"Od civilizacijske je važnosti za cijeli svijet da počinitelji najvećih i najbrutalnijih zločina koji su ikada viđeni, uključujući i zločin genocida u Srebrenici,  ipak bivaju osuđeni, u poštenom sudskom procesu. Presuda jednom od ključnih egzekutora zločina protiv svih naroda i građana Bosne i Hercegovine, koji su branili njen suverenitet i ideju zajedničkog života svih njenih građana i naroda, stoga predstavlja određenu i zakašnjelu satisfakciju žrtvama. Jednako tako, smatramo da presuda Mladiću ne smije biti povod za bilo kakvu ostrašćenost, podizanje tenzija i ponovno odbijanje suočavanja sa, po tko zna koji put, sudski utvrđenom istinom", stoji u reakciji te stranke.

Iz Naše stranke (NS) istaknuli su kako ova presuda govori o individualnoj krivnji jednog čovjeka za najmonstruoznije zločine počinjene nakon Drugog svjetskog rata, a bilo kakva kolektivizacija te krivnje kroz tumačenja presude bila ni neumjesna i štetna za pomirenje kojem presuda treba služiti.

"Oni političari koji i nakon presude nastave glorificirati Mladića kao heroja srpskog naroda moraju znati da tom narodu takvim činom stavljaju na pleća odgovornost za ono što je taj pojedinac počinio. Den Haag je svoju misiju ispunio i zahvaljujući njemu imamo prijeko potreban resurs za izgradnju funkcionalnog mira - pravdu", stajalište je ove stranke.

ELIPSO

Izdvajamo