KAZNENO ĆE ODGOVARATI

FOTO: OVAJ ČOVJEK JE U SMRT POSLAO 900 LJUDI Prve fotografije kapetana koji je Mediteran pretvorio u grobnicu!

Krijumčari iz Tunisa i Sirije su se zabili u portugalski teretni brod koji mu je pritekao u pomoć
 Getty Images

RIM - Tunizijski kapetan Mohammed Ali Malek (27) i njegov prvi časnik, 26-godišnji Sirijac Mahmud Bikhit, uhićeni su čim su stupili na talijansko kopno na Siciliji, 24 sata nakon prevrtanja pretrpanog broda 30 kilometara južno od Lampeduse. Bikhit je optužen za pomaganje pri ilegalnoj imigraciji, a Malek po više točaka ubojstva iz nehaja, nakon što je otkriveno da je greškom zabio svoj brod u portugalski teretni brod koji mu je pritekao u pomoć.

Malek (lijevo) i Bikhit (desno) glavni su osumnjičeni u istrazi pogibije više od 900 ljudi

Usljed sudara, migranti su se pomakli na pretrpanom brodu, koji je već bio izgubio ravnotežu, što je uzrokovalo prevrtanje.

"S jedne strane, pogrešne odluke kapetana o manevriranju brodom dovele su do sudara s puno većim portugalskim brodom, a s druge strane, pogrešno manevriranje prekrcanim brodom dovelo je do toga da su se putnici u strahu počeli premještati na jednu stranu, zbog čega se jako nagnuo i uslijedila je tragedija", stoji u priopćenju tužiteljstva.

Kapetan Malek je greškom zabio svoj brod u portugalski teretnjak koji im je pritekao u pomoć

Osim Maleka i Bikhita, spašeno je još samo 26 osoba, dok je više od 900 drugih putnika smrtno stradalo.

Preživjeli migranti ispričali su kako su ih krijumčari na čelu s Malekom zaključali u potplaublju

- Bili smo kao štakori u kavezu...

Osumnjičene je identificirao jedan od 28 preživjelih. Policija je muškarcu koji je preživio brodolom i nalazi se u bolnici u Kataniji pokazala Ali Malekovu fotografiju na kojoj ga je on prepoznao.

PLAN U EU U 10 TOČAKA ZA RJEŠAVANJE KRIZE

Europska komisija u ponedjeljak je predložila Europskom vijeću, koje će se sastati u četvrtak na izvanrednom summitu, plan u 10 točaka za borbu protiv krijumčarenja migranata i za sprječavanje potencijalnih migranata da krenu u prelazak Sredozemnog mora, a koje uključuju jačanje operacije Triton, uništavanje plovila koja se koriste za prijevoz imigranata kao i suradnju različitih agencija.

Povjerenik za migracije i unutarnje poslove Dimitris Avramopulos također je najavio europsku strategiju o migracijama i azilu za 13. svibnja.

Plan od 10 točaka sastoji se od sljedećih mjera:

- jačanje operacija Triton i Poseidon, koje provodi Frontex, radi kontrole i spašavanja migranata. Frontex bi trebao dobiti više financijskih i materijalnih sredstava. Također bi se povećalo i područje djelovanja Frontexa koje je sada ograničeno na teritorijalne vode zemalja članica.

- konfiskacija i uništavanje plovila koja se koriste za prijevoz migranata.

- ojačana suradnja između agencija EUROPOL, Frontex, EUROJUST i EASO radi razmjene informacija o tome kako djeluju krijumčari ljudima.

- uspostava Europskih ureda za azilantsku potporu (EASO) u Italiji i Grčkoj kako bi im se pomoglo u procesuiranju zahtjeva za azilom.

- sustavno uzimanje otisaka prstiju svih migranata po njihovu dolasku na teritorij EU-a.

- razmatranje mogućnosti da se pravednije raspodjeli teret primanja izbjeglica među državama članicama EU-a.

- program naseljevanja u zemljama članicama EU-a osoba koje su dobile status izbjeglica od Visokog povjereništva za izbjeglice. Zemlje članice bi u tom sudjelovale na dobrovoljnoj osnovi.

- program hitnog vraćanja osoba kojima nije odobren ostanak na teritoriju EU-a. Taj će program koordinirati Frontex zajedno s južnim zemljama članicama u koje dolaze izbjeglice.

- suradnja sa zemljama, susjedima Libije, kako bi se blokirali putevi koje koriste migranti.

- slanje časnika za vezu u delegacije EU-a u neke zemlje. Oni bi bili zaduženi za prikupljanje informacija o priljevu migranata. ( Hina)





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:53