ELEMENTARNA NEPOGODA

FOTO: OVAKVA IH SUŠA NIJE POGODILA 400 GODINA Ugledni fotoreporter snimio fascinantne i istovremeno zastrašujuće prizore potpunog ništavila

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 02.08.2018. u 21:30

A lone tree stands near a water trough in a drought-effected paddock on Jimmie and May McKeown's property located on the outskirts of town of Walgett, in New South Wales, Australia, July 20, 2018. REUTERS/David Gray SEARCH
David Gray / REUTERS

Usamljeno drvo još uvijek se drži na presušenom polju u Walgettu, New South Wales

 

Australija je drugi najsuši kontinent na svijetu pa suše ondje i nisu neuobičajena pojava. No, već druge ih je godine zaredom pogodila suša koju smatraju rekordnom, a meteorolozi ne najavljuju skore promjene.

Prema istraživanju provedenom prošle godine dijelovi Australije prolaze kroz periode suše kakve nisu doživjeli unatrag 400 godina. Najgore je u Istočnoj Australiji gdje su poljoprivrednici strašno pogođeni, osiromašeni i bore se za svaku kap vode. Posebno su stradali usjevi pšenice čiji je ova zemlja četvrti izvoznik na svijetu. Stručnjaci upozoravaju da će od iduće godine možda morati početi uvoziti pšenicu.

Farmeri se žale da je suša poprimila katastrofalne razmjere te da stoku jedva održavaju na životu. Mnogi koji ovise o usjevima kažu da jedva preživljavaju, nemaju vode ni za piće ni za tuširanje.

Fotograf Reutersa David Gray zabilježio je fascinantne fotografije iz zraka od kojih su mnoge snimljene dronom.

Pogledajte zastrašujuće i fascinantne snimke suše iz zraka:

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo