MAĐARSKI PREMIJER

FOTO: 'OVO JE ISPIT IZ POVIJESTI' Orban na Facebooku povodom državne mature, a u jeku ozbiljnog sukoba s Rumunjskom, objavio kartu 'velike Mađarske'

 
Globus sa spornom kartom "Velike Mađarske"
 Facebook: Viktor Orban

Mađarski premijer Viktor Orban u srijedu je na svojem službenom Facebooku profilu objavio fotografiju globusa na kojem su iscrtane nekadašnje granice Mađarske koja obuhvaća i velike dijelove teritorija Hrvatske, Srbije i Rumunjske.

Fotografiju je objavio uz napomenu 'Ispit iz povijesti', što je aluzija na državnu maturu koja se u Mađarskoj održava ovih dana, a Orban se na završne ispite referirao i u nekoliko prethodnih objava na društvenoj mreži.

Iako je evidentno riječ o povijesnoj karti, a u Orbanovoj objavi nema nikakve direktne reference prema susjednim državama, iz komentara obožavatelja mađarskog premijera uz Facebook status stječe se dojam da su oni sve shvatili kao nostalgiju za nekadašnjim vremenima u kojima je mađarski teritorij obuhvaćao i značajne dijelove današnjih nezavisnih država.

Tako mnogi hvale premijera i spominju 'veliku Mađarsku', a neki se i izravno referiraju na rumunjskog predsjednika Klausa Iohannisa, koji je ovih dana otvoreno optužio mađarskog lidera za teritorijalne pretenzije prema rumunjskoj regiji Székelyföld.

- Ovo je pravi odgovor Iohannisu, kaže jedan od komentatora.

Ovo nije prvi put da mađarski premijer koristi geografiju dvojakih konotacija koja u susjednim državama nailazi na negativne reakcije. Tako je u prosincu prošle godine također na svojem Facebook profilu objavio škakljivu fotografiju sa sastanka predsjedništva svoje stranke - na njoj je u prvom planu bila golema karta 'velike Mađarske' koja obuhvaća dobar dio teritorija Hrvatske i Slovenije.

Slična se situacija dogodila i sredinom 2019. kada je kartu na Twitteru objavio ured koji je u sastavu kabineta mađarskog premijera. Tu je bila dodana i žalopojka 'da je izgubljeno dvije trećine teritorija'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:17