SVE ZBOG REIZBORA PREDSJEDNIKA

FOTO: PARAGVAJ NA RUBU DRŽAVNOG PREVRATA Zavladao potpuni kaos, prosvjednici upali u parlament i zapalili ga, ozlijeđen veći broj ljudi

 Jorge Adorno / REUTERS

Paragvajski prosvjednici upali su u zgradu Kongresa i zapalili je u petak nakon što je Senat u tajnosti glasovao za ustavni amandman kojim bi se omogućilo predsjedniku Horaciju Cartesu da se natječe za drugi predsjednički mandat.

Ustav Paragvaja zabranjuje reizbor predsjednika od 1992. godine nakon što je 1989. srušena brutalna diktatura.

- Proveden je državni udar. Pružit ćemo otpor i pozvati ljude da nam se pridruže - rekla je senatorica Desiree Masi iz oporbene Napredne demokratske stranke. Da bi ustavni amandman stupio na snagu, još ga mora prihvatiti i Zastupnički dom.

Protestors set fire to the Congress building during a demonstration against a possible change in law to allow for presidential re-election in Asuncion March 31, 2017. REUTERS/Jorge Adorno
REUTERS

Televizijske snimke prikazale su prosvjednike kako razbijaju prozore i upadaju u zgradu Kongresa nakon sukoba s policijom te potpaljuju požar u zgradi. Snage specijalne policije uzvraćale su suzavcem i gumenim mecima. Zasad nije poznat broj ozlijeđenih prosvjednika i policajaca.

Lokalni mediji javili su da je ozlijeđeno nekoliko političara i novinara, a ministar unutarnjih poslova Tadeo Rojas rekao je da su stradali brojni policajci.

Predsjednik Cartes je pozvao na smirivanje stanja.

Police on horseback are seen during a demonstration against a possible change in law to allow for presidential re-election in front of the Congress building in Asuncion, Paraguay, March 31, 2017. REUTERS/Jorge Adorno
REUTERS

- Demokracija se ne brani nasiljem i možete biti sigurni da će ova vlada i dalje činiti sve kako bi se održao javni red - rekao je Cartes.

Na snimkama se vidi kako vatra gori u zgradi Kongresa u kojemu se, kako se čini, nalazi više ljudi. Vatrogasci su stigli na mjesto incidenta i počeli gasiti vatru na prvome katu.

Senatori su ranije u petak glasovali za amandman na zatvorenoj sjednici u kongresnom uredu, umjesto u velikoj dvorani Senata. Za amandman je glasovalo 25 senatora, dvoje više od potrebne većine u 45-članom gornjem domu parlamenta.

Police on horseback are seen during a demonstration against a possible change in law to allow for presidential re-election in front of the Congress building in Asuncion, Paraguay, March 31, 2017. REUTERS/Jorge Adorno
REUTERS

Protivnici amandmana tvrde da je glasovanje bilo nelegalno.

Prijedlog sada ide u Zastupnički dom gdje, kako se čini, također ima većinu. To se glasovanje trebalo održati u subotu, ali je odgođeno dok se stanje ne smiri, rekao je predsjednik Zastupničkog doma Hugo Velazquez.

- Pozivam na mir. Sutra nećemo donijeti nikakvu odluku. Sutra nećemo održati sjednicu - rekao je.

Nekoliko zemalja Južne Amerike poput Paragvaja, Čilea i Perua - gdje stanovnici imaju loša povijesna iskustva s vojnim diktaturama - zabranjuju predsjednicima natjecanje za uzastopni mandat. U nekim drugim zemljama, poput Kolumbije i Venezuele, prihvaćeni su amandmani na ustav kako bi se aktualnim predsjednicima omogućio reizbor.

Protestors taking part in a demonstration against a possible change in law to allow for presidential re-election rest in front of the Metropolitan Cathedral in downtown Asuncion, Paraguay March 31, 2017. REUTERS/Jorge Adorno
REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:19