TEZA NEBOJŠE STEFANOVIĆA

FOTO: PARANOJA U SRBIJI, VUČIĆEV MINISTAR POLICIJE ZA BUNT PROTIV REŽIMA OPTUŽIO - HRT! 'Huškaju na nasilje, samo što nisu pozvali na rušenje vlasti!'

 
 REUTERS

Policija je privela osumnjičene za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića u Grockoj, priopćio je u nedjelju srbijanski ministar policije Nebojša Stefanović, kako javlja novinska agencija Beta.

Podsjetimo, subotnji prosvjed 'Jedan u pet milijuna' u Beogradu, na kojem se prema procjenama organizatora okupilo više od 35.000 ljudi, otpočeo je upravo Milan Jovanović, obrativši se okupljenima navođenjem svojeg slučaja kao primjera nasilja kojem se opiru prosvjednici.

Samo dan kasnije, na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare pojavio se ministar policije Stefanović i naveo da su uhićeni A.M. (1993) i B.S.C. (1981) iz Grocke, a zbog sumnje da ih je angažirao i za to dao novac, uhićen je I. N. (1977) iz Grocke.

- Osigurali smo priznanje direktno osumnjičenog za direktno izvršenje ovog djela, rekao je Stefanović.

Ministar srpske policije usput je naveo da je na jučerašnjem prosvjedu 'Jedan u pet milijuna' prema procjenama vlasti bilo 5.000 građana, te istaknuo da je to "realna" procjena i "egzaktna matematika".

- Neka mi pokažu matematički egzaktno da je drugačije, poručio je Stefanović organizatorima skupa koji su, kako je rekao, uvećali broj okupljenih "deset puta".

Reuters

Stefanović je među krivcima za bunt protiv režima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića pronašao i medije, a posebno je pritom apostrofirao - Hrvatsku radioteleviziju. On naime tvrdi da izvještavanje HRT-a, koji je u Beograd poslao svog reportera, predstavlja 'huškanje na nasilje na našim ulicama'.

Naime, dok je prosvjed bio u tijeku, iz Beograda se u program HTV-a uživo javio novinar Dragan Nikolić i izvijestio o prosvjedu protiv Aleksandra Vučića koji se održava treću subotu zaredom. HRT je izvještaj nazvao 'javljanjem iz grotla građanskog i patriotskog otpora Vučiću', aludirajući pritom na raznolikost političkih stranaka koje podupiru demonstracije, među kojima ima i onih slijeva i zdesna. Cijeli HRT-ov izvještaj, kojemu se ne mogu naći neke veće zamjerke, pogledajte OVDJE.

- HRT-u je bilo važno da kaže da izvještava iz grotla građanskih protesta, samo što nisu pozvali na rušenje vlasti u Srbiji, takav način izvještavanja je sve samo ne profesionalan, rekao je Stefanović, odgovarajući i na pitanje o navodnoj podršci beogradskim prosvjedima od strane hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na Facebooku, iako se provjerom predsjedničinih Facebook aktivnosti može utvrditi da do takve podrške nikada nije došlo.

Ministar policije Republike Srbije prilikom svog napada na HRT dodao je i da "sada, kad se sjetite da je na HRT-u promovirana knjiga Radni logor Jasenovac, onda je sve jasno".

- Zamislite kad Hrvatska u kojoj je ubijen Ivo Pukanić govori da je netko zemlja medijskog mraka. Kod njih se novinari likvidiraju kao zečevi - naveo je tvrdeći da Hrvatska, iako je članica EU, ne poštuje na najbolji način ljudska prava. - Poštuju ljudska prava kao što su to radili u nekim ranijim vremenima, a čini mi se da u pojedinim političkim strukturama u našoj zemlji vide mogućnost za ostvarivanje svojih hrvatskih ciljeva, dodao je.

Zanimljivo je da je na Twitteru, vrlo popularnoj društvenoj mreži u Srbiji, tijekom subote niz korisnika isticao kako je žalosno da o prosvjedima vijesti moraju gledati upravo na HRT-u, s obzirom da tamošnji javni servis RTS nije pridavao pretjeranu pažnju događanjima na ulicama srbijanske prijestolnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:27