ZAPLIJENJENE I SKRIVENE

FOTO: POKOLJ I RAZARANJE KOJE SU AMERIKANCI POKUŠALI SAKRITI Fotografije snimljene dan nakon stravične atomske eksplozije u Nagasakiju

 RR AUCTION

Aukcijska kuća RR Auction prodaje privatni album neimenovanog pripadnika vojne policije iz vremena američke okupacije Japana, u kojem se nalaze originalne verzije najjezivijih fotografija snimljenih u Nagasakiju dan nakon što je američko ratno zrakoplovstvo bacilo atomsku bombu na taj grad.

Fotografije u albumu dio su privatne, ilegalne zbirke vojnog policajca, koji ih je zaplijenio od građana i pripadnika japanske vojske. Američki vojnici imali su naredbe prikupiti i uništiti sve dokazne materijale o posljedicama eksplozije atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju.

Među skoro 250 fotografija iz Nagasakija, od kojih su neke pogrešno obilježene kao 'Hirošima', nalaze se i 24 fotografije japanskog vojnog reportera Yosukea Yamahate, koji je bio prvi fotograf na mjestu razaranja, dan nakon eksplozije. Te fotografije su jedini opsežni slikovni zapis posljedica napada koji je u kratkom roku odnio živote desetke tisuća ljudi.

U eksploziji atomske bombe 'Fat Man' (Debeljko) poginulo je između 35.000 i 40.000 ljudi, a ranjeno je još 60.000. Ukupno je od posljedica eksplozije u sljedećih nekoliko mjeseci stradalo oko 80.000 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:34