STRAVA U INDONEZIJI

FOTO: POLICIJA PROVELA 'OPERACIJU PROTIV MORALNE BOLEŠTINE' U raciji privodili transrodne osobe, šišali im kosu i podvrgli 'treningu muškosti'

 Policija sjevernog Aceha

Indonezijska policija privela je 12 transrodnih žena, te ih podvrgnula nehumanom tretmanu - prisilno su im odrezali dugu kosu, obukli ih kao muškarce i podvrgli 'treningu' kako bi se 'ponašali kao muškarci', javlja BBC.

Policija je provela raciju u nekoliko salona ljepote u indonezijskoj provinciji Aceh, gdje su uhitili sve transrodne žene koje su zatekli i odveli ih u policijsku postaju.

- Držimo ih tri dana kako bi im pružili savjetovanje i trening. Ide jako dobro i sada se svi ponašaju kao pravi muškarci, rekao je za BBC šef lokalne policije Ahmad Untung Surianata.

Transrodne žene u Indoneziji nazivaju se 'waria', prema spoju riječi za muškarca i ženu. U nekim dijelovima indonezijskog arhipelaga, warie se smatraju božanskim ljudima, no u proteklih nekoliko godina u toj državi jača anti-LGBT raspoloženje, te vodeći političari i islamski vjerski vođe javno izražavaju mržnju spram waria.

Pokrajina Aceh dobila je posebna prava uvesti strože islamske zakone prije više od desetljeća, te je konzervativnost tamo u strelovitom usponu.

Surianata je izjavio kako je njegov tim proveo raciju, pod nazivom 'Operacija protiv moralne boleštine', nakon što su se susjedi žalili na 'negativan utjecaj' koji transrodna zajednica ima na njihovu djecu. U razgovoru s BBC-om preko telefona, doviknuo je uhićenima 'jeste li sad warie?', na što su nevoljko odgovorili 'nismo!'

Indonezijski Nacionalni odbor za ljudska prava osudio je racije i tvrdi kako je policija prekršila svoje ovlasti, te da je njihovo postupanje nehumano.

- Svi građani zaslužuju zaštitu i jednak tretman, rekao je čelnik odbora Beka Ulung Hapsara.

- Nakon što smo vidjeli fotografije racije, i iz informacija koje smo do sad prikupili, očito je da su prekršili pravila postupanja. Posao policije trebao bi biti štititi ljude, pogotovo ranjive, kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:20