GRČKA U KAOSU

FOTO Posljedice prosvjeda u Ateni: 110 uništenih zgrada, 50 opljačkanih dućana, 170 ozlijeđenih i 79 uhićenih

Za čišćenja ulica prikupljeno čak 40 tona slomljenog mramora i kamenja, a značajnu su materijalnu štetu pretrpjele i tračnice, oluci te pločnici
 AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI

ATENA - Vatrogasci su ugasili posljednje zapaljene zgrade, a službe za čištoću počele s čišćenjem ulica u središtu Atene nakon nereda koji su izbili u nedjelju kada je grčki parlament usvojio prijedlog još oštrijih mjera štednje . Tada se na ulicama grčkog glavnog grada našlo više od 80 tisuća ljudi koji su se počeli sukobljavati s policijom, javljaju agencije.

Gradske su vlasti u ponedjeljak izvijestile kako su prosvjednici uništili ili oštetili više od 110 zgrada, od čega je 50 izgorjelo. Među uništenim nekretninama nalazi se i devet zgrada koje se smatraju nacionalnom kulturnom. Opljačkano je i 30 dućana.

Pred jednom od najpoznatijih uništenih zgrada, sagrađenoj još 1870. godine, u kojoj se nalaze omiljena gradska kina, Attikon, oko stotinjak osoba u ponedjeljak navečer održalo je miran prosvjed sa svijećama.

U upravi grada su priopćili kako je tijekom čišćenja ulica prikupljeno čak 40 tona slomljenog mramora i kamenja, a značajnu su materijalnu štetu pretrpjele i tračnice, oluci te pločnici.

U sukobima policije i prosvjednika ozlijeđeno je više od 170 osoba, a vlasti navode kako je 109 policajaca zatražilo pomoć. Prosvjednici su policiju napadali zapaljivim bombama, kamenjem i drugim predmetima. Najmanje 70-ak prosvjednika završilo je u bolnici.

Uhićeno je 79 ljudi, među kojima i 14-godišnjak, dok je još 92 privedeno. Prosvjednici su napadali i vatrogasce pri čemu su ozlijeđena četiri. Policija istražuje i pokušaj reketarenja jednog poduzetnika kojem su u dućan uletjeli prosvjednici tražeći od njega novac kako mu ne bi uništili poslovnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:09