POBUNA

FOTO: POTPUNI KAOS USRED MEDITERANA Nakon velikog požara u migrantskom kampu došlo do obračuna s policijom i vatrogascima, ima i mrtvih!

 
Požar u izbjegličkom kampu Moira na grčkom otoku Lezbosu
 REUTERS

Najmanje jedna osoba je preminula nakon što je izbio požar u pretrpanom izbjegličkom kampu na grčkom otoku Lezbosu, javlja BBC.

Lokalne vlasti su poručile da su u kampu Moira pronašle izgoreno tijelo žene, no prema još nepotvrđenim izvješćima, postoji još jedna žrtva i radi se o djetetu. Ozlijeđeno je još devet osoba.

Migrants stand in front of burnt containers following a fire in Moria camp on the island of Lesbos, Greece, September 29, 2019. REUTERS/Giorgos Moutafis - RC11DD6015B0
Giorgos Moutafis / REUTERS

Policija je kasnije bacila suzavac na migrante koji su tamo prosvjedovali jer tvrde da su vatrogasci bili prespori i nisu reagirali na požar.

Prilikom prosvjeda je došlo do nasilja, a migranti su se sukobili i s policijom. Prvi požar izbio je u nedjelju oko 16:45 sati oko 400 metara od izbjegličkog centra, priopćila je policija, javlja RT.

Police officers stand next to burnt containers following a fire as migrants make their way in Moria camp on the island of Lesbos, Greece, September 30, 2019. REUTERS/Alkis Konstantinidis - RC1FACD88900
Alkis Konstantinidis / REUTERS

To se dogodilo u masliniku u kojem je skupina migranata bila prisiljena kampirati jer za njih nije bilo mjesta u glavnom objektu.

Burned shelters are seen at the Moria refugee camp on the island of Lesbos, Greece July 10, 2017. REUTERS/Elias Marcou - RC15C205E8B0
Elias Marcou / REUTERS

Nakon što je taj požar ugašen, izbio je drugi, i to samo 20 minuta kasnije. Taj je požar izbio u središnjem dijelu izbjegličkog kampa u kontejnerskim kućicama u kojima su migranti živjeli. Istovremeno s tim požarom počeli su i neredi u kojima su migranti napali vatrogasce i uništili najmanje dva vatrogasna vozila, a rušili su i upravne zgrade kampa.

A migrant carries a boy as they flee tear gas fired by riot police during a demonstration, following a fire in Moria camp on the island of Lesbos, Greece, September 29, 2019. REUTERS/Giorgos Moutafis - RC151F2BFA70
Giorgos Moutafis / REUTERS

Vatrogasci su tad pobjegli s mjesta događaja, kao i osoblje kampa. Stigla je policija koja je protiv nasilnih migranata koristila suzavac. Kako najprije nije bilo dovoljno policajaca da smire nerede, u izbjeglički kamp su poslane i dodatne policijske jedinice.

A migrant stands among the remains of a burned tent after a fire broke out at the Moria migrant camp, on the Greek island of Lesbos, Greece, November 25, 2016.  Petros Tsamkakis/Intimenews via REUTERS   ATTENTION EDITORS  - GREECE OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN GREECE - S1AEUOVPREAA
Petros Tsamkakis / REUTERS

Još nije poznato što je uzrokovalo ove požare, no lokalni mediji javljaju da su neki migranti navodno palili smeće. Pobuna je pak izbila zbog loših životnih uvjeta u kampu.

Refugees and migrants are seen around burnt containers following a fire in Moria camp on the island of Lesbos, Greece, September 29, 2019. REUTERS/Alkis Konstantinidis - RC138EAD42B0
Alkis Konstantinidis / REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:49