STRAVA NA FLORIDI

FOTO: POVRATAK U GRAD KOJEG VIŠE NEMA Uragan je gotovo cijelo mjesto sravnio sa zemljom, stanovnici skupljaju komadiće prošlosti: 'Ovo je ratna zona'

 
 Terray Sylvester/Carlo Allegri / Reuters

Obitelji su se vratile u Mexico Beach, grad na Floridi opustošen uraganom Michaelom prošli tjedan. Mnogi su svoje domove zatekli u ruševinama, a neki više uopće nemaju domove.

Bračni par Sebastiao metlom je čistio ostatke kuće kad je supruga Bella oduševljeno podigla figuricu Majke Tereze, začudo čitavu, koju su kupili kao suvenir na putovanju u Rim prije tri godine. Suprug Jaques pažljivo ju je odložio na mašinu za rublje gdje su odlagali druge nerazbijene predmete koje su našli.

- To su moja mala blaga - kaže 46-godišnjakinja za BBC. Potom navlači rukavice i vraća se kopanju pijeska, kamenja i ruševina kako bi pronašla ostatak nerazbijenih stvari. Par se sad prvi put vratio u mjesto koje je sa zemljom sravnio uragan Michael, jedan od najmoćnijih u američkoj povijesti. Treći kat njihove kuće odnijela je oluja četvrte kategorije s vjetrovima od 250 km/h dok je snažan vodeni val najvjerojatnije uništio prizemlje i odnio sve sa sobom. Malo toga će ovaj bračni par uspjeti spasiti iz svog dosadašnjeg života.

- Slušala sam na vijestima da grad izgleda kao da je netko bacio bombu. Meni se čini kao da je bila gomila bombi - rekao je 60-godišnji Sebastiao. Prije nego što su se vratili, svoju su kuću locirali među ruševinama na fotografijama iz zraka i premda su otprilike znali što ih čeka, ipak su se šokirali.

- Vidite na slikama štetu, ali to nije ništa prema onome kad to doživite. Puno je gore uživo. Ovo je poput ratne zone - kaže Bella. Stanovnici su se u srijedu počeli vraćati u svoje domove, no teško da će se uskoro moći ponovno useliti. Nema struje ni vode, a mobiteli polako počinju raditi zahvaljujući signalu preko drona.

‘Samo je pogledaj i pucam’

Sebastiaovi su bili među posljednjima koji su pobjegli pred uraganom. Evakuirani su tek kad je policija krenula od vrata do vrata, samo nekoliko sati prije udara Michaela, upozoravajući ljude da odmah napuste mjesto. Većina susjeda poslušala je upozorenja, no bilo je i onih koji su odlučili ostati i prkositi uraganu, jer su slične situacije već preživjeli. Zasad su potvrđene dvije smrti, muškarca i žene, koji su pronađeni ispod ruševina svojih domova.

FOTOGALERIJA: Mexico Beach nakon uragana

Bella nije toliko slomljena zbog materijalnog gubitka, no neke uspomene neće moći nadoknaditi. Kroz suze priča kako je zauvijek izgubila slike oca koji je preminuo prije sedam godina. Nitko ih drugi nema i sad su zauvijek izgubljene. No, mnogi stanovnici nisu pronašli ni svoje domove, a kamoli uspomene.

Mexico Beach je na glasu kao posebno mjesto na Floridi. Većina od 1.200 stanovnika se međusobno poznaje, i to po imenu, a stare kuće davale su mjestu pitoreskni izgled. To je sad, nažalost, izgubljeno. Većina zgrada smještenih uz obalu je potpuno razrušeno i gotovo je nemoguće utvrditi gdje je nekad počinjala, a gdje završavala ulica. Kućni brojevi ispisani su na kartonima postavljenim na drveće i rasvjetne stupove, a prezimena su ispisivali sprejevima na preostale zidove. Neki su sprejem na ostatke kuće pisali poruke poput: ‘Samo je pogledaj i pucam’.

Blagoslovljeni zidovi

Lopovi, neki naoružani, su se pojavili u mjestu i otkako je uragan opustošio grad, desetorica su uhićena. Jedna je obitelj svoj dom našla u ruševinama rasutim preko nekoliko susjednih posjeda. Predstavnik osiguranja nije imao što fotografirati.

Sebastiao još uvijek gaji nadu da će se život vratiti na staro. Silno ga je razveselilo božićno selo koje je iskopao gotovo netaknuto:

- Osjećam se kao da smo blagoslovljeni. Još uvijek imamo zidove, mnogi ljudi nemaju ni to. Još uvijek prekopavamo i siguran sam da ćemo naći još toga.

20-godišnja Connie Huff, čija je kuća sad hrpa smeća, nije imala puno za spasiti, no pronašla je također nekolicinu predmeta - neke iz vremena kad je bila navijačica (cheerleadersica), dvije medalje i jednu fotografiju.

- Osjećala sam se slomljeno. Ovo mjesto će mi uvijek biti posebno drago - rekla je.

Obitelj Sebastiao u ovom je gradu tek izgradila život, doselili su u kolovozu ove godine. Na frižider su netaknute ostale limenke pića i kutije hrane.

- Anđeli su nam sačuvali najbolje stvari. Otplatili smo jednu ratu kredita kad nas je Michael odlučio posjetiti. Ponovno ćemo sve izgraditi, ali neće biti isto - kažu supružnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:37