DOČEK UZ POČASTI

FOTO: PREDSJEDNICA KOLINDA U POSJETU SARAJEVU 'Nećemo uvoditi vize za građane BiH'

Croatian President Kolinda Grabar Kitarovic (L) gives a press conference with the chairman of Bosnia and Herzegovina's tripartite presidency, Mladen Ivanic (R), in Sarajevo on March 3, 2015. Kitarovic is on a one-day official visit to the Bosnian capital where she is scheduled to hold several meetings with Bosnia's top political leaders. Kitarovic's visit to Bosnia is her first official visit to another country since she was sworn in as president of Croatia in February. AFP PHOTO / ELVIS BARUKCIC
 ELVIS BARUKCIC

SARAJEVO - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u utorak u Sarajevo u službeni posjet Bosni i Hercegovini, prvi njezin takav put u inozemstvo otkako je na dužnosti.

Hrvatskoj je predsjednici prije službenih razgovora pred sjedištem Predsjedništva BiH u Sarajevu priređen svečani doček uz državničke počasti.

Uz crveni tepih u njezinu čast postrojena je počasna postrojba Oružanih snaga BiH te su intonirane himne dviju država.

Uoči posjeta hrvatska predsjednica je kazala da je došla s porukom prijateljstva i naglasila kako poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost BiH.

- Hrvatska je veoma zainteresirana za stabilnost BiH, njezin ulazak u EU i NATO i prije svega konstitutivnu ravnopravnost sva tri naroda. Osobno ću se zalagati za europski i euroatlantski put BiH. Učinit ću sve što je u mojoj moći da održim pažnju EU, SAD-a i NATO-a na BiH, kazala je Grabar-Kitarović, javlja Klix.ba.

Istaknula je kako su BiH i Hrvatska bile i ostale prijateljske države, te da šalje poruku prijateljstva i otvorenosti u razgovorima.

Na pitanje novinara podržava li Deklaraciju koju je donio Hrvatski narodni sabor BiH, a u kojoj se, između ostalog, govori o novom uređenju države BiH kroz federalne jedinice, Grabar-Kitarović je kazala kako "nitko ne može zamjeriti Hrvatskoj što brine o Hrvatima u BiH, ali da će ona i u tome nastupati tako što će poštivati suverenitet i dobrosusjedske odnose dviju država".

- Pozdravljam domoljublje koje HNS iskazao prema BiH. Zaključke deklaracije neću komentirati jer je način uređivanja unutrašnja stvar BiH o čemu odlučuju institucije BiH", rekla je Predsjednica.

Istaknula je da Republika Hrvatska neće uvoditi nikakve vize za građane BiH, te da nije dobila nikakvu informaciju o tome ni iz Europske unije.

Kada su u pitanju manjine u Republici Hrvatskoj, Grabar-Kitarović je rekla kako će raditi na provođenju svih zakona i propisa koji štite manjine i njihova prava, te da će ih unaprjeđivati.

- Manjine su bogatstvo jedne države, rekla je.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izrazio je zadovoljstvo što je Grabar-Kitarović izabrala BiH za prvi službeni posjet.

- Hrvatska i BiH su istinski prijateljske zemlje koje imaju dugu tradiciju. BiH u Hrvatskoj ima iskrenog prijatelja jer joj je uvijek pomagala. Mislim da s dosta optimizma možemo gledati na suradnju u godinama koji dolaze, rekao je Ivanić.

Ispred Predsjedništva BiH, na ulici okupili su se i građani koji su željeli pozdraviti predsjednicu Hrvatske.

Predsjednica Grabar-Kitarović će tijekom boravka u Sarajevu razgovarati s predsjedateljem i članovima Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, a nakon toga će se odvojeno sastati s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom te čelnicima Zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH.

Grabar-Kitarović je još tijekom predizborne kampanje nagovijestila kako će BiH biti prva država koju će posjetiti bude li izabrana za predsjednicu jer tu zemlju vidi kao najvažnijeg susjeda Hrvatske, koja je zainteresirana za njezinu stabilnost i za položaj hrvatskog naroda u njoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:09