UDAR NA TURIZAM

FOTO: PUSTOŠ ISPRED TURISTIČKIH ODREDIŠTA U ITALIJI Nema redova za Vatikanske muzeje, Trg sv. Petra je prazan, susjedi će izgubiti 7 milijardi eura?

 
Opustjele ulice Rima i Vatikana
 Profimedia

Epidemija koronavirusa, koji neki već smatraju pandemijom s obzirom da se virus proširio na 6 kontinenata i na više od 80 država diljem svijeta, već tjednima dominira svim medijima. Zaraženo je više od 96.000 osoba, preminulo je njih više od 3300, a sa svjetskih burza izbrisani su bilijuni dolara zbog straha ulagača od utjecaja virusa na globalne ekonomske tokove.

Jedan od sektora koji će biti najviše zahvaćen je turizam, s obzirom na to da će brojni turisti iz predostrožnosti vjerojatno preskočiti putovanja ovog proljeća, ili barem dok god vlada kakva-takva opasnost od zaraze u nekim državama.

Najviše će biti pogođena Italija, u kojoj je jedna od turističkih organizacija već procijenila da će država zbog koronavirusa samo u prvom kvartalu izgubiti više od 30 milijuna turista ili 7,4 milijarde eura prihoda.

Pritom mnogi smatraju da je su za turizam od virusa još "smrtonosniji" načini na koji mediji predstavljaju cijelu situaciju oko koronavirusa, piše Ansa.

Bilo kako bilo, u Rimu i nekim drugim talijanskim gradovima vidljiv je znatno manji broj turista. U Rimu je vrlo malo ljudi na Španjolskim stubama, nema puno interesa ni za Panteon, a pad interesa očit je i u Vatikanu gdje je Trg svetog Petra praktički prazan, a ispred Vatikanskih muzeja, inače drugih najposjećenijih u Europi, nema uobičajenih redova turista.

U drugim dijelovima Europe strah je, zasad, puno manji. To se najbolje vidi na fotografijama iz Pariza gdje se ispred ulaza u čuveni muzej Louvre (inače daleko najposjećeniji u Europi) skupila masa ljudi, od kojih oni oprezniji nose maske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:46