ARKTIČKA FLOTA

FOTO: RUSIJA DEFINITIVNO KREĆE U OSVAJANJE STRATEŠKI KLJUČNOG DIJELA PLANETA Porinuli ogromni ledolomac na nuklearni pogon: 'Probit ćemo Sjeverni pol'

 
 REUTERS

Rusija je u subotu porinula novi ledolomac na nuklearni pogon, koji je dio ambicioznog programa da se obnovi i proširi flota plovila s namjerom da se poveća korištenje komercijalnih potencijala Arktika, piše The Guardian.

Brod 'Ural' izgrađen u brodogradilištu u Sankt Peterburgu jedan je od tri takva koji će, kad svi budu dovršeni, biti najveći i najmoćniji ledolomci na svijetu.

Rusija gradi novu infrastrukturu i prilagođava svoje luke novim uvjetima, koji su stigli s toplijim klimatskim ciklusima, a koji omogućuju veći promet kroz sjevernomorsku rutu, koja bi uskoro mogla postati plovna kroz cijelu godinu.

Ural će biti dostavljen ruskoj energetskoj korporaciji u vlasništvu države Rosatomu 2022. godine kad druga dva ledolomca iz iste serije, Arktika i Sibir krenu u upotrebu.

- Ural će zajedno sa svojim sestrama biti najvažniji u našem strateškom projektu otvaranja sjevernomorske rute kroz cijelu godinu, kazao je Aleksej Likačev, izvršni direktor Rosatoma.

A view shows the nuclear-powered icebreaker
REUTERS

Predsjednik Vladimir Putin je u travnju kazao da Rusija izrađuje ledolomce s namjerom bitnog poboljšanja prometa na području Arktika.

Ovaj projekt je dio plana da Rusija postigne prednost u odnosu na tradicionalne rivale na ovom području, Kanadu, SAD i Norvešku, kao i Kinu koja je novopridošla u ovaj sektor.

Do 2015. bi arktička flota, prema Putinu, trebala uključivati barem 13 snažnih ledolomaca, od kojih devet idu na nuklearni pogon.

Na području Arktika nalaze se rezerve plina i nafte u ekvivalentu 412 milijardi barela nafte, što je oko 22 posto svjetskog neotkrivenog plina i nafte, procjena je američkog Geološkog instituta za istraživanje.

U Moskvi se nadaju da bi ruta koja se proteže od Murmanska do Beringovog prolaza pored Aljaske mogla postati atraktivnom jer skraćuje vrijeme transporta iz Azije u Europu.

Ural je predviđen za posadu od 75 osoba i moći će rezati led do debljine tri metra, piše The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:10