U POTRAZI ZA SLOBODOM

FOTO: SALVE UVREDA ZBOG OBIČNE SLIKE S PLAŽE Mladu Saudijku koja je pobjegla od obitelji zasuli zlobnim primjedbama: 'Baš te žalim'

 
 Twitter

Tinejdžerica koja je prošle godine pobjegla iz Saudijske Arabije i dobila azil u Kanadi počela je primati niz uvreda nakon što je na Twitteru objavila svoju, prilično čednu, fotografiju u kupaćem kostimu, piše Daily Mail.

Slike je objavila uz napomenu kako slavi svoju novostečenu slobodu, a radilo se zapravo o odgovoru na poziv jednog 'tviteraša' da se pokažu fotografije najvećih promjena izgleda.

Rahaf Mohammed al-Qunun podijelila je sliku 'prije i poslije', odnosno jednu na kojoj je čitava pokrivena nikabom i drugu na kojoj je u kupaćem kostimu na plaži te napisala kako je doživjela veliku promjenu i oslobodila se života u kojem je stalno 'morala biti pokrivena crnom plahtom i u kojem su je muškarci stalno kontrolirali i sprečavali je da živi kao slobodna žena'.

Međutim, nedugo nakon objave, zaredale su prijetnje njezinih bivših sunarodnjaka iz Saudijske Arabije koji su je počeli optuživati za golotinju i neprimjereno odijevanje i ponašanje.

- Stvarno mi je žao ljudi poput tebe jer Saudijke žive u sreći, normalnim životom, sada voze i automobile, idu u trgovačke centre, a osim toga prorok Muhamed je rekao da su muškarci i žene jednaki, glasio je jedan od komentara.

- Nitko te nije silio da nosiš nešto što ne želiš, prestani pisati gluposti koje nisu istinite, glasio je drugi komentar.

- Pregledao sam tvoje prijašnje objave i shvatio da si stekla svjetsku slavu kad si odbacila hidžab i počela se odijevati kao na drugoj fotografiji, kazao je još jedan kritičar.

Mnogi su je pitali i po čemu je sloboda isto što i golotinja te nije li joj dovoljno osjećati slobodu nego se mora i izrugivati vlastitoj kulturi i državi.

- Vjeruj mi, draga, nisu sve žene prisiljene nositi crne plahte. Molim te, poštuj druge žene, kazala je jedna komentatorica, dok je druga dodala kako 'nikab nipošto nije kazna te da moli Boga da pruži mir njezinim roditeljima i vrati je u Njegovo krilo.'

No, osim prijetnji i uvreda, Rahaf je dobila i značajan broj odobravajućih i pozitivnih komentara u kojima se hvali njezina hrabrost.

Podsjetimo, Rahaf je privukla pažnju javnosti nakon što je tijekom obiteljskog putovanja prošle godine pobjegla i zabarikadirala se u hotelu u Bangkoku te otamo preko Twittera zatražila pomoć. Intervencijom Agencije za izbjeglice Ujedinjenih naroda, odobren joj je azil u Kanadi i to nakon što je australskim vlastima trebalo predugo da odluče što će s njom, iako je isprva željela otići u tu zemlju.

Rahaf je kazala kako je u Saudijskoj Arabiji bila izložena fizičkom i psihičkom zlostavljanju, a njezin je potez pokrenuo pravi #SaveRahaf pokret. Njezina je obitelj, pak, opovrgnula sve navode o zlostavljanju.

Ambasada Saudijske Arabije u Bangkoku suočila se s kritikama svjetske javnosti jer je, navodno, pokušala na silu vratiti Rahaf natrag u domovinu. Tajlandske vlasti su je nakon toga predale UN-ovoj agenciji za izbjeglice, a nedugo nakon toga kanadski premijer Justin Trudeau objavio je kako joj je Kanada ponudila gostoprimstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:20