KUPANJE U OBLACIMA

FOTO: SENZACIJA KOJA BI U REKORDNOM ROKU MOGLA POSTATI SVJETSKA TURISTIČKA ATRAKCIJA Pogledajte najviši bazen na svijetu

 
 Profimedia, Ferrari

Ljubitelji bazena, luksuza i impresivnog pogleda koji se ne boje visine uskoro bi mogli dobiti ostvarenje svih svojih snova kada se u Londonu završi novo impresivno zdanje nazvano Infinity London, javlja CNN.

Na vrhu hotelske zgrade od 55 katova nalazit će se stakleni bazen iz kojeg će se na svim stranama pružati pogled na glavni grad Ujedinjenog Kraljevstva. Pod i stijenke bazena bit će potpuno prozirne, a bazen će prekrivati cijeli krov hotela.

Izazovi

“Morali smo se suočiti s dosta velikim tehničkim izazovima za ovu zgradu, od kojih je najveća bila kako ući u bazen”, rekao je Alex Kemsley, dizajner i tehnički direktor tvrtke Compass Pool, koji je zaslužan za jedinstveni futuristički izgled bazena.

“U normalnim okolnostima, jednostavne ljestve bile bi dovoljne, ali nismo htjeli ljestve s vanjske strane zgrade ni u bazenu, jer bi pokvarile pogled - a očigledno ne želite ni da 600.000 litara vode iscuri kroz zgradu.”

Ferrari Press Agency 
Ref 10521
Pool 1
07/06/2019
See Ferrari text
Picture must credit: Compass-pools.co.uk

Here’s a pool set to make a splash – on top of a 200 metre-tall skyscraper.Swimmers will get stunning 360 degree views of London from the pool which is to be built on the 55-store Infinity building set to be constructed next year.But the designer admits users will need to be brave and a head for heights when they take the plunge.The 600,000-litre pool features see-through acrylic sides and a transparent floor, so people below will be able to see the swimmers far above.The pool is made from cast acrylic rather than glass and has been designed by UK company Compass Pools. According the firm, acrylic “transmits light at a similar wavelength to water so the pool will look perfectly clear'.”Swimmers will access it through a rotating spiral staircase based on the door of a submarine, rising from the pool floor when someone wants to get in or out.Other advanced technical features include a built-in anemometer to monitor the wind speed.

OPS: Renderings of how the pool planned for the Infifnity skycraper in London will look when built.

Picture supplied by Ferrari, Image: 444044232, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Ferrari
Profimedia, Ferrari

“Rješenje se temelji na vratima podmornice, u kombinaciji s rotirajućim spiralnim stubištem koje se izdiže iz poda bazena kada netko želi ući ili izaći - apsolutni vrhunac tehnike u dizajnu bazena i građevina, s daškom Jamesa Bonda”, rekao je Kemsley.

Spiralne stepenice dolaze u paketu s kamerom koja će paziti da ne udare u plivače dok se izdižu na površinu bazena. Kamere će pokrivati i cijelo područje bazena jer dizajn ne ostavlja prostor za prisutnost čuvara. “Nismo mogli staviti sjedalicu sa strane”, rekao je Kemsley.

Provalija

Primarni materijal od kojeg će bazen biti sagrađen bit će lijevana akrilna plastika, koja lomi svjetlost pod kutom vrlo sličnim vodi, pa će u konačnici bazen izgledati kao da uopće nema zidove, a plivačima će se doimati kao da lebde u bloku vode iznad jedne od najimpresivnijih svjetskih metropola. Kako će se bazen nalaziti na 220 metara visine, iznad njega će biti samo nebo, a oko njega neće biti ništa osim provalije, sigurno neće baš svi biti jednako oduševljeni.

“Definitivno nije za one koji se boje otvorenih prostora”, rekao je Kemsley. Bazen će imati i ugrađeni vjetrometar i bit će povezan s računalnim sustavom upravljanja zgradom, koji će regulirati temperaturu u bazenu i paziti da se voda iz bazena ne izlije na ulice oko hotela.

Voda će se grijati korištenjem viška topline dobivene klimatizacijom soba. Točna lokacija na kojoj će se graditi novi hotel još nije poznata, niti su projektanti potpisali ugovore s partnerima i izvođačima, no planovi su u tijeku i tvrtka se nada započeti gradnju već 2020. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:30