OSUĐEN ZBOG KORUPCIJE

FOTO Simpatizeri spriječili bivšeg brazilskog predsjednika Lulu da se preda policiji

 
 REUTERS

Nekoliko desetaka simpatizera spriječilo je u subotu bivšeg brazilskog predsjednika Lulu da se preda policiji, javljaju agencije. Lula je izašao iz sjedišta sindikata metalaca u Sao Paolu i ušao u automobil, ali pristaše ljevice koji se protive odlasku njihova čelnika u zatvor u grad Cuturibu spriječili su polazak automobila i prisilili Lulu da se vrati u prostorije sindikata.

Supporters of former Brazilian President Luiz Inacio Lula da Silva block on the way out as Lula tries to leave the metallurgic trade union in Sao Bernardo do Campo, Brazil, April 7, 2018. REUTERS/Leonardo Benassatto - RC13DCC5B350
REUTERS

On je ranije u subotu rekao da će otići na izdržavanje kazne od 12 godina zbog korupcije, ali je ponovio da je nedužan. "Predat ću se", izjavio je bivši Lula, favorit budućih predsjedničkih izbora, pred tisućama pristaša koji su došli na misu zadušnicu za njegovu preminulu suprugu Marisu Leticiju.

Former Brazilian President Luiz Inacio Lula da Silva is carried by supporters in front of the metallurgic trade union in Sao Bernardo do Campo, Brazil April 7, 2018. REUTERS/Leonardo Benassatto - RC1252C92850
REUTERS

Odluku je donio nakon što su propala dva pokušaja da se povuče nalog za njegovo uhićenje. On je u subotu ujutro izašao iz sjedišta sindikata u Sao Paolu gdje je proveo posljednja dva dana i otišao na misu zadušnicu. Pretpostavljalo se da će se nakon mise predati vlastima.

Supporters of former Brazilian President Luiz Inacio Lula da Silva block the way out as Lula tries to leave the metallurgic trade union in Sao Bernardo do Campo, Brazil. April 7, 2018. REUTERS/Leonardo Benassatto - RC18982AC000
REUTERS

Dilma Rousseff, njegova smijenjena prethodnica na mjestu šefa države, bila je s Lulom na pozornici pred sjedištem sindikata gdje je započeo političku karijeru.

Iako je najavio da će se predati policiji, Lula i dalje tvrdi da je nedužan. Obećao je da će iz ove pravne bitke izaći "veći i jači". "Rođen sam s kratkim vratom, tako da glavu mogu držati visoko", poručio je Lula oduševljenim sljedbenicima koji su ga nakon 55-minutnog govora odnijeli na ramenima u nepoznatom smijeru.

Lula (72), koji uoči predsjedničkih izbora u listopadu ima najveću podršku birača, trebao se pojaviti u sjedištu savezne policije u Curitibi u 17 sati po lokalnom vremenu, ali po isteku tog roka, nalazio se više od 400 kilometara od tog mjesta. U četvrtak navečer njegov je intimni neprijatelj, protukorupcijski sudac Sergio Moro, na položaju u Curitibi, iznenadio izdavanjem naloga za uhićenje koji je većina promatrača očekivala tek idući tjedan.

Ikona brazilske ljevice, Lula će morati služiti zatvorsku kaznu od 12 godina i mjesec dana jer je primio luksuzni stan na obali mora od građevinske tvrtke u zamjenu za pogodnosti pri javnoj nabavi. Bivši predsjednik (2003.-2010.) grčevito negira pozivajući se na pomanjkanje dokaza i osuđujući zavjeru kako ne bi osvojio i treći mandat, osam godina nakon što je vlast napustio s rekordnom stopom popularnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:43